• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mohu použít N vodič z 1f zásuvky pro 3f+N+PE?

Started by Petr_P, 09.05.2012, 11:11

previous topic - next topic

Vít Rotrekl

Quote from: Petr_P on 09.05.2012, 21:14
Síti TT moc nerozumím, ale asi to myslíte tak, že bych v bytovém rozvaděči PE vodič přeznačil a zapojil na N za FI, a pak nevím jakým způsobem udělat zemění v dílně? Jako třeba nabouchat tyč do země? Zkuste mi to vysvětlit. Zřejmě to takhle dělat nebudu, ale zajímá mě to. (jednicka)

Pochopil jste to správně, ale má to uzemnění jistá úskalí....

Quote from: Milan Hudec on 09.05.2012, 19:28
Ještě pro kolegu Rotrekla: jak řešíte u kombi sporáků v paneláku zamezení tečení proudu plynovou hadicí, osobně jsem na žádné jiné řešení, než jeho napájení v TT nenašel.

No o tomhle jsem nijak nepřemýšlel ani to neřešil. Proč taky, že.  Sporák se připojí dle návodu výrobce, a proč bych měl ještě něco vymýšlet...
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Milan Hudec

Quote from: Vít Rotrekl on 10.05.2012, 06:14

No o tomhle jsem nijak nepřemýšlel ani to neřešil. Proč taky, že.  Sporák se připojí dle návodu výrobce, a proč bych měl ještě něco vymýšlet...

V návodu bývá psáno, že zapojovat sporák (i ten s přívodním pohyblivým přívodem) má elektrikář atd...., tak aby nebyla ohrožena bezpečnost, dovozuji, že problém proudu po plynové hadici je skryt mezi jejími řádky.
Navíc mnoho těchto sporáků bývá vybaveno po demontáži zadního krytu poměrně masivní zemní svorkou - když jsem se o to zajímal u výrobce - prý k překlenutí přívodní hadice ochranným vodičem co nejv. průřezu.

Radim Strycharski

Quote from: Milan Hudec on 09.05.2012, 19:28
Ještě pro kolegu Rotrekla: jak řešíte u kombi sporáků v paneláku zamezení tečení proudu plynovou hadicí, osobně jsem na žádné jiné řešení, než jeho napájení v TT nenašel.

A jaký zemnič v paneláku použijete?

Daniel Hudzík

Quote from: Radim Strycharski on 10.05.2012, 15:22
A jaký zemnič v paneláku použijete?

Tycovy zemnic cez podlahu k stastnej susedke o:-)
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Milan Hudec

Myslím, že není velká chyba použít pospojování ve stupačkách, důležité je aby zahrnovalo také plynové potrubí napojené co nejblíže za šroubením plynové hadice.

Radim Strycharski

Pokud je to hlavní pospojování typu CY 10 -16, které je někde v přízemí připojené k PEN, tak by to šlo. Ale i tak je to víceméně bypass, takže toto řešení

Quote from: Milan Hudec on 10.05.2012, 10:19
Navíc mnoho těchto sporáků bývá vybaveno po demontáži zadního krytu poměrně masivní zemní svorkou - když jsem se o to zajímal u výrobce - prý k překlenutí přívodní hadice ochranným vodičem co nejv. průřezu.

je buď stejně dobré anebo lepší.