• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mám kupovat byt se starým Al rozvodem?

Started by Jan Kolert, 30.05.2012, 12:32

previous topic - next topic

Ján Garaj

Tak nejako podobne som uvažoval aj ja, ako Vy pán Rajmont. Zachovalý skoro nový byt v hliníku. Lenže prešlo 16 rokov a už to začalo vypadávať. Neviem, ako sa dajú dobre udržiavať rozvody, hliníkové v bytovom dome, 8 poschodový (9podlažný), bývame na vrchu.  Ľutujem len to, že sa mi to vtedy,  pokiaľ sme sa nenasťahovali,  nechcelo,  popri iných stavebných úpravách (kuchynská linka, kúpeľňa, strhanie tapiet, maľovanie, koberce a i). Veď elektrika, to bolo vtedy jediné, čo bolo dobré a ja som chodil stále na desťdňovky na montáže. Tak na čo by som bol vyhadzoval peniaze ešte aj za to čo bola taká prkotina. Skúste si predstaviť seba, pán Rajmont, ako skoro 70 ročný deda, pošlete pani manželku na dva týždne s ddôchodkom preč z bytu, aby ste mohli teraz, ked sa nezohnete, prerábať elektriku. Vie si to niekto predstaviť? Ak máte čo len najmenšie pochybnosti a myslím, že máte o kvalite elektrických rozvodov v byte, tak ich prerobte. "Dajte prerobiť"!  Kým je čas. Lebo sa vám môže stať aj môj prípad. Neželám to naozaj nikomu. Ak niekto chce popísať poruchy, ktoré sa u nás občas vyskytujú, urobím zoznam a zverejním. Ale bývajú to aj prkotiny, lenže skúste penzistom vysvetliť, že veď skoro o nič nejde.

Roman Šafránek

Dost záleží na tom, v jakém celkovém stavu ten byt je a taky na vašich finančních možnostech. Pokud ještě neprošel žádnou rekonstrukcí, tak je to určitě zralé na:
- výměna kuchyňské linky vč. obkladů = pod nové obklady určitě nové rozvody (které mj. budou počítat s rychlovanou konvicí, mikrovlnkou, friťákem... v době vzniku rozvodů byla maximálně remoska)
- velké úpravy koupelny (rezavá vana...), nové obklady = určitě i elektroinstalace (proudový chránič určitě výrazně zvýší bezpečnost)
- v pokojích to beztak bude zralé na nové podlahy a nové omítky (pokud si nechcete ty hrbolaté omítky nechat) a to je samozřejmě vhodná chvíle pro nové rozvody.

Pokud budete dělat větší rekonstrukce jen v některých místnostech (kuchyně..), potom bych se všemožně snažil o to, aby se předělala instalace alespoň zde  a nějak rozumně napojila na existující instalaci (i když to asi úplně nevyhovuje normám) tak, aby jste tu instalaci zrekonstruoval nějak postupně.
Při takové rekonstrukci je dnes velmi dobré myslet i na moderní komunikační nástroje a udělat si nějakou strukturovanou kabeláž (třeba alespoň 1x UTP dvojzásuvka do každé místnosti). Viděl jsem spoustu rekonstruovaných bytů nebo třeba i novostavem RD, kde se s něčím takovým prostě nepočítalo a potom jsou z toho problémy, stojí to peníze... (bezdrát není vždy to pravé řešení)

Zdenek Rajmont

Quote from: Ján Garaj on 02.06.2012, 11:43
Tak nejako podobne som uvažoval aj ja, ako Vy pán Rajmont. Zachovalý skoro nový byt v hliníku. Lenže prešlo 16 rokov a už to začalo vypadávať...

16 rokov je dost dlouhá doba, což jen moje tvrzení dokazuje.
Samozřejmě - pokud na to nový majitel má, ať si dělá co chce.
Nicméně znám ze svého okolí mnoho případů, kdy muselo být vše hotové do "mašliček" před nastěhováním a dnes na domech visí cedule " na prodej".
Pokud na to nemám, musím holt snášet nepohodlí, dokud si nenašetřím.
Jsem asi stará škola a dnešní době nerozumím ...
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Jan Alin

Quote from: Zdenek Rajmont on 03.06.2012, 16:58
Pokud na to nemám, musím holt snášet nepohodlí, dokud si nenašetřím.
Jsem asi stará škola a dnešní době nerozumím ...

Jsem na tom stejně, nechápu jak si někdo může půjčit třeba na dovolenou.