• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

13.01.2026, 00:12

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Co se děje s el. energií v síti, kdyz Dlouhé stráně nefungují?

Started by Jan Vratny, 19.06.2012, 20:44

previous topic - next topic

Jan Vratny

Ve zprávách jsem se doslechl, ze Dlouhé stráně jsou momentálně mimo provoz. viz treba zde.

Trochu jsem hledal, a docetl jsem se, ze z našich přečerpávacích elektráren to dělá víc než polovinu výkonu. wiki zde.

Otázka tedy zní, co se s přebytečnou elektrinou dela, resp cim se vykryvaji spicky? Nepredpokladam, ze je ta elekrarna jen tak pro srandu, a kdyz se vyradi z provozu, nikomu nechybi? V clanku linkovanem vyse se pise, ze ostatní elektrárny se musí přizpůsobit. Jak? A proč to nedělají normálně, pak by zadne strane nemusely být?

Zdenek Rajmont

Dík celoevropskému propojení sítí se nestane nic.
Co nezařídí dráty zařídí časový posun. Trochu do toho "kecají" obnovitelných zdroje, ale zatím to jde uřídit.
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Josef Martinec

Pouze si tu regulační energii musíme hodně draho :-[ koupit od ostatních států a lépe plánovat výrobu s tím že už to nemusí být tak ekonomické jako v době kdy ty Dlouhé stráně fungují.
Problém by mohl nastat třeba při vlně extrémních veder, která by zapříčinila odstávku předávacích stanic do zahraničí a snížila tak přeshraniční toky energií.