• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak bezpečně zapojit oběhové čerpadlo na solární ohřev bazénu?

Started by Pavel Pavlik, 22.06.2012, 11:13

previous topic - next topic

Martin Novák

Quote from: Jozef BABJAK on 03.07.2012, 07:20
Tak teraz neviem, prečo som si to zlizol zasa ja, keď vami uvedený prístup nám tu podsúva práve opytujúci sa, p. Pavlik. :(

Jezis luboka omluva, mea maxima culpa, tohle jsem vazne nechtel. Reagoval jste na pana Pavlika a ja nechtene misto jeho jmena pouzil Vase. Moc a moc se omlouvam (doh) (doh) (wall)

Jozef BABJAK

Quote from: Martin Novák on 03.07.2012, 13:43
..., mea maxima culpa, ...

Prijima sa. Nič hrozné sa nestalo, len som nevedel, čo som zasa zoral.  ;)

Je to len nešťastná náhoda, ze sa mi včera to isté prihodilo v inom vlákne. Ale čo by som už iné čakal, keď som tu vyhlásený za baviča diskusií.  ??

Radek Červený

Quote from: Jozef BABJAK on 03.07.2012, 12:59

Presne preto sa vo všeobecnosti zapojenie kolektorov do filtračného okruhu neodporúča, napriek tomu, že niektorí praktici to tu prezentujú ako jediné správne riešenie. Je to použiteľné riešenie, ak sú splnené viaceré podmienky. Vo všeobecnosti sa ohrev rieši samostatným okruhom.

To máte pravdu. Ale zapojení soláru určeného pro sezónní ohřev bazénové vody tak nějak ani jinak zapojit nejde, než pouze do přímého filtračního okruhu. Jak chcete v praxi vyrovnávat tlaky na dvou větvích s rozdílnými čerpadly tak, aby voda tekla tam kam má?

Jiná kapitola je u například vakuových solárních panelů, které jsou naplněny teplonosnou nemrznoucí kapalinou a zapojení je nutné vždy provést přes výměník. Ovšem zde zpravidla je ohřev využit prioritně pro TUV a teprve přebytkové teplo se pouští do bazénu. K tomu je už potřeba i nějaká regulace atd.

Netvrdím, že vím všechno a rád se přiučím. Ostatně to tak dělám celý život. Zajímá mě vaše řešení připojení solárního panelu určeného pouze pro bazénovou vodu do systému tak, aby nebyl připojen do filtračního okruhu.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Zdenek Rajmont

Quote from: Pavel Pavlik on 03.07.2012, 12:18
Jde o "solární kolektory" lépe řečeno o textilněplastové absorbéry zapojeny paralelně o celkové ploše 40m2. Jelikož celkový objem vody v kolektorech je cca 80litrů, potřebuji dle slunečního svitu zapnout oběhové čerpadlo na 4 minuty a pak počkat,až se voda znovu ohřeje.. cca 5-8minut.
Pokud ovšem někdo má tip na opravdu odzkoušené 12-24 V čerpadlo s výkonem 20L/min při 0.3 Bar, budu velmi rád.

Ach jo... Což takhle použít fyziku z 8mé třídy základní školy?
Voda v bazénu se ohřeje na požadovanou teplotu i pokud celý systém poběží trvale, protože platí něco, jako kalorimetrická rovnice. (Q=m*c*deltaT)
A to - div se světe - za stejnou dobu jako s vaším časovačem... (pokud bude slunce svítit stále stejně)

A k poslední větě - vy potřebujete čerpadlo, co dodá 20l/min do výšky 0,3m ? Není něco špatně ?

PS: Omluvte mne, jsem jen hloupý elektrikář.

Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Zdenek Hejčl

To Pavel Pavlik:
Nekvalitní gufero? Byla hřídel v místě gufera po obvodu broušená? Pokud nebyla, tak to gufero sedře za chvíli... (zle)
Neboť gufero potřebuje ke kvalitnímu těsnění velice hladký povrch hřídele.  o:-)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Jozef BABJAK

Quote from: Zdenek Hejčl on 03.07.2012, 19:09
Neboť gufero potřebuje ke kvalitnímu těsnění velice hladký povrch hřídele.  o:-)

A ešte k tomu mazaný. Ak sa aj brúsený hriadeľ zabudne pred nasadením gufera namazať, trenie nasucho rýchlo zoderie jeho brit a gufero netesní. V prípade vody to bude problém.

Petr Doležal

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Pavel Pavlik

Quote from: Zdenek Rajmont on 03.07.2012, 18:32
Ach jo... Což takhle použít fyziku z 8mé třídy základní školy?
Voda v bazénu se ohřeje na požadovanou teplotu i pokud celý systém poběží trvale, protože platí něco, jako kalorimetrická rovnice. (Q=m*c*deltaT)
A to - div se světe - za stejnou dobu jako s vaším časovačem... (pokud bude slunce svítit stále stejně)

A k poslední větě - vy potřebujete čerpadlo, co dodá 20l/min do výšky 0,3m ? Není něco špatně ?

PS: Omluvte mne, jsem jen hloupý elektrikář.

Ne, je to v pořádku.. 0,3 baru znamená výška výtlaku do 3 metrů nad zemí při daném objemu. ...čerpáno z učebnice fyzyky pro 7 třídu ZŠ

Pavel Pavlik

Ještě k tomu, že je jedno, zda budu dávkově vypouštět vodu z kolektoru a nebo ji nechám rovnoměrně proudit.
Ono to TAK  jedno není, dle zmíněného vzorce to může tak vypadat, ale chybí vám tam hooodně proměných, ale to je na delší diskuzi úplně někam jinam.
Jen jedna snad pochopitelná poznámka - pokud použiji 1000 W filtr. čerpadlo na prohánění soláru, tak spotřebuji 10kWh denně- to už si mohu vytápět bazen i přímotopem :D

V bazénu mám zvlášť sací a výtlačnou trysku pro solár a nepotřebuji nic jineho, než poradit s vhodným výběrem čerpadla a hlavně jeho bezpečným provozem! :(

Zdenek Rajmont

Quote from: Pavel Pavlik on 04.07.2012, 10:00
Ono to TAK  jedno není, dle zmíněného vzorce to může tak vypadat, ale chybí vám tam hooodně proměných, ale to je na delší diskuzi úplně někam jinam.

Ano, do hospody po 8mi pivech a 6ti velkých rumech.  (dance)

Cirkulační bazénové čerpadlo má motor cca 450W. Stojí cca 3-4 tisíce. Je celoplastové a neřešíte krom proudového chrániče nic. Je toho plný internet.
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
www.rajmont.cz

Radek Červený

V bazénu mám zvlášť sací a výtlačnou trysku pro solár a nepotřebuji nic jineho, než poradit s vhodným výběrem čerpadla a hlavně jeho bezpečným provozem! :(

(funny) (funny) (funny) no hurá, konečně nějaká kloudná informace. Standardní čerpadlo pro filtraci bazénové vody napojené přes prouďák a samozřejmě dodržet předepsané krytí. Výkon čerpadla volit dle převýšení soláru nad hladinu bazénu, nepodceňovat a nenechat se opít jen údajem o průtoku.

Je
Jen jedna snad pochopitelná poznámka - pokud použiji 1000 W filtr. čerpadlo na prohánění soláru, tak spotřebuji 10kWh denně- to už si mohu vytápět bazen i přímotopem :D

Jenom se zeptám, to máte čerpadlo z plavecké pětadvacítky? Bazény řádově někde do cca 15 m3 si vystačí s nějakou čtyřkubíkovou filtrací, která má čerpadlo řádově kolem 250W, bazény řádově do 30m3 si vystačí s osmikubíkovou filtrací s čerpadlem řádově nějakých 450W. Překvapuje mě, že na veřejné plavecké pětadvacítce nemají elektrikáře, který si s tím poradí a sháníte info na internetovém fóru. Jinak si to kilowatové čerpadlo nedokážu vysvětlit.
Jinak všeobecně obsah bazénu je dobré denně přefiltrovat cca 3x. 1kW čerpadlo je cca 80kubíková filtrace, krát deset hodin.....hm, slušný aquapark ;D To už máte na plný úvazek, ne?  ;)
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Mirek Vašák

Pán asi nechce slyšet dobře míněné rady. on chce jen potvrdit, že to jeho řešení je jediné správné.
Máme bazén od Bédi a filtrace jede přes solární panel. Hřeje to dobře. Čím víc složitější řešení ve snaze ušetřit tím bývá dražšší.

Radek Novák11

, vidím, že jste kloudnou odpověď nedostal.
 Podobný problém jsem řešil i já před 3 lety a jako čerpadlo jsem použil oběhové čerpadlo zn. Grunfos a zapojil ochranu dle výrobce-proudový jistič. Za tu dobu vše bez problémů, do vody se mi dostává zlomkové množství železa, takže to vůbec neřeším a navíc jsem pro zvýšení bezpečnosti zapojil čerpadlo mezi plastové hadice z každé strany 14 metrů dlouhé, které mi zaručují, že i kdyby všechny bezp. prvky selhaly,  a dostalo se neb. napětí až na tělo čerpadla, tka právě taková dálka vodního sloupce zajistí díky odporu vody, že v bazénu se nikdy nemůže objevit nebezpečné napětí.
Tak to je vše a jsem zvědav na reakci odborníků.

Pavel Pavlik

Quote from: Radek Novák11 on 16.07.2012, 17:50
, vidím, že jste kloudnou odpověď nedostal.
 Podobný problém jsem řešil i já před 3 lety a jako čerpadlo jsem použil oběhové čerpadlo zn. Grunfos a zapojil ochranu dle výrobce-proudový jistič. Za tu dobu vše bez problémů, do vody se mi dostává zlomkové množství železa, takže to vůbec neřeším a navíc jsem pro zvýšení bezpečnosti zapojil čerpadlo mezi plastové hadice z každé strany 14 metrů dlouhé, které mi zaručují, že i kdyby všechny bezp. prvky selhaly,  a dostalo se neb. napětí až na tělo čerpadla, tka právě taková dálka vodního sloupce zajistí díky odporu vody, že v bazénu se nikdy nemůže objevit nebezpečné napětí.

Děkuji za Vaši radu

Jiří Schwarz

... z každé strany 14 metrů ....

Může se zeptat jestli jste k těm 14 metrů došel nějakým výzkumem, výpočtem, měřením, nebo to tak vyšlo podle umístění?
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Hudec

Quote from: Jiří Schwarz on 20.07.2012, 18:26
Může se zeptat jestli jste k těm 14 metrů došel nějakým výzkumem, výpočtem, měřením, nebo to tak vyšlo podle umístění?

Pouze hloupý dotaz, když už pro bazén používám elektrická zařízení jak vidno různě zbastlená a vylepšená, je nějaký problém je během koupání pro jistotu vypnout?

Martin H.

navíc jsem pro zvýšení bezpečnosti zapojil čerpadlo mezi plastové hadice z každé strany 14 metrů dlouhé, které mi zaručují, že i kdyby všechny bezp. prvky selhaly,  a dostalo se neb. napětí až na tělo čerpadla, tka právě taková dálka vodního sloupce zajistí díky odporu vody, že v bazénu se nikdy nemůže objevit nebezpečné napětí.

Vylepšením by mohlo byť X metrov plastovej hadice, potom Y metrov kovovej dobre uzemnenej a ďalších Z metrov plastovej. Cez to neprejdú  :)

Zdenek Rajmont

www.rajmont.cz