• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Můžete mi sdělit parametry této historické vrtačky?

Started by Jiří Čechura, 29.06.2012, 18:38

previous topic - next topic

Jiří Čechura

Josef Nosek: Ano, právě do stojanu, natrvalo ji chci namontovat.

František Šohajda

Dnes koupíte dobrou vrtačku za málo peněz !!

Taková vrtačka už patří do muzea.....
(nehledě na relativní nebezpečnost !)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jiří Čechura

Já tuhle nechci používat pro vrtání v ruce, je to jenom do stojanu pro občasný semtamvrt když potřebuju díru přesně kolmo. Na běžné ruční vrtání máme s dvojitou izolací . Ale uvítal bych i tip na nějakou dobrou za málo peněz, jak píšete.

Ale i když bude dobrá, pochybuju že vydrží sloužít X desítek let jako tato.......

Pavel Horský

Kolega takový kousek kvůli její síle  používal k frézování krabiček do zdiva. To byl fofr, když se mu korunka kousla ve zdi. Taky jsem to několikrát zažil, než jsem ji málem brutálně rozkopal po stavbě. Velmi nebezpečné nářadí!
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Ižák Ctibor

Je určite na 220V? Tieto vrtačky boli aj na  malé napätie.Naši zámočníci mali takú, i keď je pravda, že ju nepoužívali.V náraďovni určite bola. Nemám istotu, či bola na 48V alebo na 24V ale tuším, že na 48V.
Najkrajší pocit je hrejivý pocit pri srdci z dobre vykonanej práce.

Jirka Š. Svejkovský

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Mirek Vašák

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 30.06.2012, 18:00
Na štítku je jasně vidět 220V/50Hz.
Právě po štítku se tazatel schání. Ten štítek vložil někdo jiný. Já bych ji nechtěl ani do stojanu. Stejně ten stojan je kovový a ta vrtačka dost nebezpečná. Třeba je pán kaskadér a chce vyzkoušet co vydrží, protože pustit k té vrtačce někoho jiného bych se nebál nazvat pokusem o zabití

JIří Čechura

Ne, kaskadér nejsem. To byl předchozí majitel, když připojil dvoužilovou šňůru a vidlici s úmyslně vylomeným ochr. kontaktem!!! (zle) Bohužel jsem to nevyfotil. Ale běžné stolní i sloupové vrtačky jsou taky ve třídě I ( kdo si je doma kontroluje, že? o:-))a jak jsem psal, izolační odpor této je výborný a chci připojit novou přívodní šňůru a vývodku. Kontrola po zapojení je snad samozřejmost, ne?  (norm)
Zásuvky v dílně mám přes proudový chránič.
PS: A k té nebezpečnosti- nebezpečný byl předchozí majitel. Ta vrtačka nemůže za to, kterej vrták se v ní vrtal, ne? ! Při správným zapojení musí při poruše dojít k samočinnýmu odpojení od zdroje a ne k zdravotní újmě.

Zdenek Hejčl

TO JIří Čechura:
Ale běžné stolní i sloupové vrtačky jsou taky ve třídě I ( kdo si je doma kontroluje, že? o:-) )
Ty se však při práci nedrží v obou rukách.
Dále se s nimi člověk netahá po stavbě či domku, bytu, kde se pak velice namáhá přívodní kabel.
Řešení jako stabilní vrtačka ve stojanu je přijatelné řešení, které bylo dodatečně sděleno.
Pokud s touto přenosnou vrtačkou při běžné práci v domácnosti trefíte kabel pod napětím, tak se jí rozhodně už nepustíte. Stane se velice přítulnou až do smrti.
Jo elektrika má svoje nuance a pokud veškeré okolnosti a záměry nesdělí tazatel hned, pak dochází ke dlouhým a často zbytečným diskuzím.
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Ižák Ctibor

Neviem o akých bežných stĺpových vŕtačkách hovoríte, ale u nás v práci boli vŕtačky, brúsky, nožnice a ostatné stroje uzemnené pásovinou a tento zemnič tak isto ako ostné sa pravidelne kontroloval. Doma si stojanovú vŕtačku asi zemniť nebudete.
Je pravda, že tieto vŕtačky sa bežne používali v minulosti, ale teraz sú dostupné omnoho bezpečnejšie a za  prijateľné ceny, tak prečo riskovať.
Najkrajší pocit je hrejivý pocit pri srdci z dobre vykonanej práce.

Jiří Čechura

P. Hejčl: Jak jsem psal, chci ji namontovat natrvalo do stojanu. Stojan mám a je přišroubovaný ke stolu aby se nehýbal. Takže páku budu držet jen jednou rukou. Jí nebudu používat jako ruční. Na ruční vrtání máme jinou s dvojitou izolací. Ale jen jednorychlostní, uvítal bych i nějaký tip na modernější s regulací otáček. Za přijatelnou cenu, ale ne žádný drek který vydrží -možná- do konce záruky (zle).. Děkuji.

Zdenek Hejčl

To Jiří Čechura:
Posláno: Dnes v 00:58
Jo elektrika má svoje nuance a pokud veškeré okolnosti a záměry nesdělí tazatel hned, pak dochází ke dlouhým a často zbytečným diskuzím.
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Jiří Čechura

Ještě bych měl jeden dotaz, jen tak pro zajímavost, nevíte který ze závodů ČKD tyto vrtačky vyráběl?

Martin H.

Quote from: Jiří Čechura on 01.07.2012, 11:13
Za přijatelnou cenu, ale ne žádný drek který vydrží -možná- do konce záruky (zle).. Děkuji.

Tešte sa, ako niečo nevydrží do konca záruky, dostanete nové. Horšie je, ak výrobok vydrží do konca záruky + 3 dni (zle)

Václav Pešek

dá sei dneska koupit slušně výkonná a dlouhodobě odolná vrtačka... ale nestojí pár stovek, ale pár tisíc....

ty levné (často z kauflandu, nebo baumarketu) mají sice lepší izolační stavy (páč jsou z plastu) ale úraz hrozí spíš od mechanické poruchy, páč po strojařšké stránce, je tahle historická velmi dobře zpracovaná a kvalitní a ty za pár stovek jsou po strojařské stránce ošizené šílené sráče...
CNC mechanik - §6

Mirek Vašák

Na vrtání do kovu mám dvourychlostní s regulací otáček od Narexu tuším 630W  a naprostá spokojenost. Nedávno jsem s ní vrtal 16 díry do železa a šlo to dobře.
Vyšla mně asi na 3500 Kč a nelituji

František Šohajda

Profesionál si připlatí a koupí i drahou vrtačku !! ;)
Amatérovi stačí na jeho kutilství i typu super-hyper.... ;D ;D ;D
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Ján Garaj

Pán Vašák Narex-ky sú dobré a aj cena je primeraná. Na rozdiel od môjho vedľa uvedeného čerpadla na 12 V bolo drahšie ako Vaša vrtačka a bolo na h.. Ale hlavne bolo z dovozu a cena krásna malo vydržať skoro všetko. A ja blbec som chcel, aby len ťahalo kvapalinu v okruhu. Asi bolo naozaj na všetko ale iné.