• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Kde sehnat 2 polovy vypinac na kabel?

Started by rezna, 18.07.2012, 17:31

previous topic - next topic

Jiří Schwarz

Quote from: Jan Alin on 29.07.2012, 09:08
... Vypínat dvoupólově a rozhlížet se je ta rozumnější varianta z obou možných.  ;) :D

Dobrá.
Ale já jsem "technik", ne "lidový vypravěč".

Pojďmě hledat co přináší za nebezpečí, když dobře udělaný spotřebič třídy I budu vypínat jednopólově. Já tam problém nevidím.
Pojďme zkusit najít jaké konkrétní nebezpečí přináší, když je "správně udělaný" spotřebič třídy II vypínán jednopólově. Já tam konkrétní nebezpečí nevidím.

A pokud jde o zákroky na hranici "servisu", např. výměnu žárovky u svítidla, je podle mě nejrozumnější celý spotřebič odpojit vytažením vidlice. Spousta seriozních výrobců to přímo nebo nepřímo píše v návodu.

Ano, můžeme vymýšlet takové kombinace jako že při čištění akvária spadne osvětlení do vody a když bude vypnuté dvoupólově, bude to v pohodě, při jednopólovém vypnutí je to 50/50%. Ale to je úplně špatně , to osvětlení musí být udělané tak, aby tam nespadlo nebo musí mít krytí aby se nic nestalo i když tam spadne zapnuté!
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jan Alin

Quote from: Jiří Schwarz on 29.07.2012, 09:57
Dobrá.
Ale já jsem "technik", ne "lidový vypravěč".

Pojďmě hledat co přináší za nebezpečí, když dobře udělaný spotřebič třídy I budu vypínat jednopólově. Já tam problém nevidím.
Pojďme zkusit najít jaké konkrétní nebezpečí přináší, když je "správně udělaný" spotřebič třídy II vypínán jednopólově. Já tam konkrétní nebezpečí nevidím.

Já souhlasím. Už dávno tvrdím že vzdělání je nejlepší způsob ochrany před úrazem. Pro člověka, který dával na základní škole pozor, by jednopólově vypínaný spotřebič I nebo II třídy neměl přinášet nebezpečí. Bohužel, doba je jiná. Lidé jsou schopni se soudit kvůli čemukoli a výrobci potřebují prodávat, tak dávají do výrobků "kurvítka", která jsou mnohdy závislá na době, kdy je v obvodu přítomna fáze (např.různé filtry, které mají za úkol po určité době vyhořet a vzít něco sebou do hrobu).

Milan Hudec

To Schwarz a Alin, coby elektrikáři jste jedničky, ale želvu bych vám na prázdniny asi nesvěřil (dance)
Želva je velice citlivý identifikátor el. pole (citlivější měřák asi nemáme).
Vychází to z historie, kdy pro želvy existovalo velké nebezpečí od elektrických ryb, kterých byla v té době celá řada, suchozemská varianta, odvozená od vodní sice tak citlivá není, leč geny předků jsou zachovány.
Výsledkem dlouhodobého působení el. pole je stres a řídnutí krunýře.
Zkuste přes želvu přehodit prodlužku - a máte z ní rekordmana na 100m (dance).

Jan Alin

Quote from: Milan Hudec on 29.07.2012, 11:29
To Schwarz a Alin, coby elektrikáři jste jedničky, ale želvu bych vám na prázdniny asi nesvěřil (dance)
Želva je velice citlivý identifikátor el. pole (citlivější měřák asi nemáme).
Vychází to z historie, kdy pro želvy existovalo velké nebezpečí od elektrických ryb, kterých byla v té době celá řada, suchozemská varianta, odvozená od vodní sice tak citlivá není, leč geny předků jsou zachovány.
Výsledkem dlouhodobého působení el. pole je stres a řídnutí krunýře.
Zkuste přes želvu přehodit prodlužku - a máte z ní rekordmana na 100m (dance).

Zvířata mám rád, proto žádná nevlastním, bylo by to pro ně jen utrpení.  :D

Pokud želva dokázala vývojem získat citlivost na el.pole, určitě by šlo tréninkem získat druh želv, který by byl naopak naprosto lhostejný k el.poli.  ;D ;D

Milan Hudec

To by bylo trápení, zkuste si představit, že vás někdo máčí v ledové vodě za účelem treninku, že po vynoření budete stejný chlapák jako při pobytu v posteli :)

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 29.07.2012, 11:29
...Želva je velice citlivý identifikátor el. pole (citlivější měřák asi nemáme).
...

Elektrikář...revizák...houbař...znalec plavajích žen...
a teď ještě takový odborník přes želvy...
Čím mě překvapíš příště?
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Hudec

Snad pro zajímavost dodám, že Japonci za 2sv.v. používali želvy k lokalizaci nepřátel. plavidel, a výsledky těchto pokusů si dodnes drží američané pod pokličkou.