• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

13.01.2026, 08:04

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak omezit proud procházející trafem tak, aby napětí zůstalo 230V~?

Started by kubik-ufik, 14.10.2012, 12:13

previous topic - next topic

kubik-ufik

Trafo bych chtěl připojit sekundární cívkou na 230V~, aby mi neshořelo a abych dostal na výstupu primární cívky vysoké napětí.

Vladisla Bělka

Když chceš něco vyhrát,
běhej sto metrů.
Když chceš něco zažít,
běhej maraton.
Emil Zátopek

Jan Alin

Quote from: kubik-ufik on 14.10.2012, 12:13
Trafo bych chtěl připojit sekundární cívkou na 230V~, aby mi neshořelo a abych dostal na výstupu primární cívky vysoké napětí.

Podle stylu dotazu bych typoval že byste to neměl dělat. Pokud se tak stane, tak doufám, že dojde na primární straně k průrazu izolace a na sekundární straně k zahoření dříve, než způsobíte sobě, nebo někomu jinému úraz. Moje rada je, nedělejte to.

Miroslav Janča

Při zapojení sekundárního vinutí, které zřejmě bude mít podstatně menší počet závitů než primární, na napětí 230 V dojde k přesycení jádra, jádro ztratí magnetický odpor a tím dojde k velkému nárůstu proudu. Dřív než vám stačí sekundární vinutí shořet, dojde zřejmě k výpadku jištění v obvodu 230 V.
Současně může dojít k mezizávitovému zkratu mezi vrstvami vinutí, kde dojde k výraznému nárůstu napětí mezi vrstvami, které izolace drátu nevydrží.
Nepokoušejte se o to, transformátory lze provozovat jen podle štítkových údajů na které jsou navržené.

kubik-ufik

Quote from: Vladisla Bělka on 14.10.2012, 13:08
jaký trafo? málo informací....  (norm)

Moc o tom trafu nevím, vytáhl jsem ho z rádia

kubik-ufik

Moc o tom trafu nevím, vytáhl jsem ho z rádia. na primár patří 230V~, víc fakt nevím.

Jirka Š. Svejkovský

Už vám to psali kolegové. Takové experimenty mohou skončit velmi vážným úrazem. A s největší pravděpodobností vám shoří každé trafo.

Nevím, na co takovou hračku potřebujete. Jestli chcete experimentovat s Teslovou cívkou, nejdřív si o tom zjistěte co nejvíc informací, na netu je jich dost. Ale nejdříve uzavřete dobrou životní pojistku.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jiří Schwarz

Asi to nepůjde. Jednou jsem to zkusil. Omylem jsem přehodil vývody u trafíčka 230/24V, co se používá např. v rozváděčích,...
Po zapnutí rána a "tma", okruhový jistič, hlavní jistič...
Tak jsem to zapojil správně, vše zapnul, asi 20 vteřin OK, pak "smrad" a než jsem to vypnul, opět rána a tma...
Asi při prvním "experimentu" došlo k nějaké "lehce destruktivní změně" ve vinutí...
------------
Nedoporučuji, nemůže fungovat...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Hudec

Když bych chtěl vysoké napětí, je možné požádat o takovou přípojku

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 15.10.2012, 07:30
Když bych chtěl vysoké napětí, je možné požádat o takovou přípojku

Nebo si najít jiný web, pár bláznu prezentuje svoje pokusy, např. DANYK
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Vašek10A

Původně jsem na ten hloupoučký dotaz nechtěl reagovat,ale ten DANYK....,on na rozdíl od tohoto tazatele něco ví a zná.Od tohoto "machra" čekám dotaz typu: jak upravit ochranu proti vybavení a pod. Ale spíš si zde dělá ze všech šoufky. >:(

Zdenek Hejčl

DANYK na svých stránkách má výpočet trafa - stačí zadat data.
Tazatel v tomto případě musí o elektrotechnice něco více vědět, aby to mohl použít.
Něco zapojit a čekat co z toho vyleze.   (dabel)  (zle)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Hájek Jaroslav

Quote from: kubik-ufik on 14.10.2012, 14:37
Moc o tom trafu nevím, vytáhl jsem ho z rádia

A je to skutečně síťový transformátor ? V rádiu mohou být i jiná trafa. Pokud chcete dělat pokusy pak je nezbytné si nejprve velice dobře prostudovat odbornou literaturu a hlavně nikdy neprovádět pokusy přímo se síťovým napětím 230 V. Zde jde o život a to nejen o váš.