• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Ako zapojiť sklokeramickú varnú dosku?

Started by Matúš Fero, 24.10.2012, 16:37

previous topic - next topic

Jirka Š. Svejkovský

Pane Fero, píšete, že jste desku zapojil ve svém prvním příspěvku. Všichni se vám snaží vysvětlit, že se pouštíte do něčeho, o čem nemáte ani páru. Jestli nechápete výpovědní hodnotu odpovědí, dám vám jednu radu. Zkuste položit dotaz jinde.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Oldřich Morávek

Vy jste si ani nepřečet´ návod výrobce, podle kterého je jasné, že i kdyby jste náhodou desku správně zapojil, tak vám nebude ve vaší instalaci fungovat.
Z rad kolegů jste si nevzal ani to nejmenší, takže nemá smysl vás dál voditr za ručičku.
(norm)

Matúš Fero

vo svojom prvom príspevku som písal,že som káble zo steny prepojil s pripojovacím káblom a skúsil nahodiť istič, keďže mi toto zapojenie nedávalo zmysel..

Miroslav Revús

Quote from: Martin H. on 24.10.2012, 19:32
S takým návodom je "radosť" pracovať.  (zle)

Ešte raz som si ho pozrel a rozdiel medzi textom a obrázkami je "nepríjemný".

To je v poriadku. Vo "vyspelých kapitalistických krajinách" je normálne používať v bytoch a RODINNÝCH DOMOCH prípojku 230V.  Prierez kábla a hlavný istič tomu zodpovedá.
A zvykám si aj na fakt, že na západ od kráľovstva Českého je paralelné spájanie vodičov v kábli (pre zvýšenie prierezu) normálne.

Pre Matúša Fera:
Choďte do obchodu, zabite toho tajtrlíka, ktorý vám nakukal tú sprostosť, že to bude fungovať vždy a všade a hlavne sa najprv opýtajte nejakého rozumného elektrikára (alebo servisáka spotrebičov) vo Vašom okolí, ako postupovať pri výbere varnej dosky.

Potom vráťte varnú dosku do obchodu a vyberte si takú, ktorá je naozaj na trojfázové pripojenie.

Matúš Fero

Pán Revús myslíte teda, že táto doska mi tu fungovať vôbec nebude? alebo bude,ale len "na polovičný výkon"? resp. bude sa to dať ešte nejako zachrániť?neviem či to pomôže, ale povolená hodnota ističa tu je 3x25A...

Jiří Mudra

To je donebevolající...  :D :D :D
Elektrikář - údržbář §6, §8

Vít Rotrekl

Tak mě to nedalo a kouknul jsem do toho návodu (viz zatržená informace v příloze). A myslím si že to půjde připojit trojfázově.

To Matúš Fero: vyfoťe připojovací svorkovnici ve sporáku pokud možno v co nejlepší kvalitě!!. Ne ve zdi!! A pak tu budou všichni schopní vám říct jestli to lze nebo nelze připojit trojfázově.

Ale doporučuju vám sehnat si na to elektrikáře!! Protože z vašich příspěvků je vidět že jste totálně mimo
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Miroslav Revús

Quote from: Matúš Fero on 24.10.2012, 20:40
Pán Revús myslíte teda, že táto doska mi tu fungovať vôbec nebude? alebo bude,ale len "na polovičný výkon"? resp. bude sa to dať ešte nejako zachrániť?neviem či to pomôže, ale povolená hodnota ističa tu je 3x25A...

Trochu doplním:

S varnými doskami mám neblahé skúsenosti. Kupujúci nevedia o fakte, že v rámci voľného trhu tovaru krížom-krážom EU, na základe certifikátu CE, sa u nás predávajú varné dosky s pripojením na 230V a príkonom cca 7kW.
Predavači nemajú ani šajnu o spôsobe pripojenia a potom dochádza k problémom, aký máte aj vy.
Vaša varná doska je bežne používaná v Rakúsku, Nemecku, Španielsku, Francúzsku...
Tam majú všetko na 230V a nepoznajú náš systém trojfázových prípojok do bytu alebo domu.

A odpoveď na vašu otázku, či doska bude alebo nebude fungovať, vám dá iba servisný technik, ktorý by mal vedieť, či sa doska vo vnútri dá prepojiť na 400V. Niektoré sa dajú, niektoré nie.

Mirek Vašák

Quote from: Miroslav Revús on 24.10.2012, 21:16
Trochu doplním:

S varnými doskami mám neblahé skúsenosti. Kupujúci nevedia o fakte, že v rámci voľného trhu tovaru krížom-krážom EU, na základe certifikátu CE, sa u nás predávajú varné dosky s pripojením na 230V a príkonom cca 7kW.
Predavači nemajú ani šajnu o spôsobe pripojenia a potom dochádza k problémom, aký máte aj vy.
Vaša varná doska je bežne používaná v Rakúsku, Nemecku, Španielsku, Francúzsku...
Tam majú všetko na 230V a nepoznajú náš systém trojfázových prípojok do bytu alebo domu.

A odpoveď na vašu otázku, či doska bude alebo nebude fungovať, vám dá iba servisný technik, ktorý by mal vedieť, či sa doska vo vnútri dá prepojiť na 400V. Niektoré sa dajú, niektoré nie.
Dle návodu k této konkrétní desce je to opravdu  230V 30A a tak opravdu záleží na svorkovnici, ale je to o risk, že přijdu o záruku.
Zdá se mi, že zase někdo přelstil sám sebe.

Matúš Fero

tak tu je tá foto...

Vít Rotrekl

No tak lze na dvě fáze, ne na tři. Ale co píšu výše platí.
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Matúš Fero

Máte úplnú pravdu pán Revús. Totižto návod, ktorý mám k doske je len doslovne preložený nemecký návod. Doska je pôvodne určená pre západnú európu a teda zmienka o zapojení na 3x16A tam vôbec nie je. návod určený pre SR a ČR ktorý našiel pán Rotrekl už túto možnosť zapojenia uvádza...

Vít Rotrekl

Já ho nenašel, to kol.  Morávek. Aby mě tu neoprávněně neskákala karma...

Jirka Š. Svejkovský

Pokud má vaše deska příkon 7 kW, pak při zapojení podle obrázku č. 2 okolo 30A. Podívejte se, jakou hodnotu má jistič před elektroměrem a zvažte, jestli jste udělal dobrý nákup. Myslím, že ne. Ještě byste si měl přečíst druhý řádek odzdola. Není tam kvůli zaplnění volného místa na samolepce.

Daniel Hudzík

Quote from: Pavel Horský on 24.10.2012, 17:37
To už se tu řešilo tolikrát, že se vůbec divím moderátorovi, že to sem pustil.
Milý pane, použijte vyhledávač zde v diskusním fóru. Tlačítko vyhledávání v horní liště.

Kolego, vážim si vás ako odborníka, ale čo chcete dosiahnuť podobnými odpoveďami??
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Martin H.

Quote from: Vít Rotrekl on 24.10.2012, 21:12
Tak mě to nedalo a kouknul jsem do toho návodu (viz zatržená informace v příloze). A myslím si že to půjde připojit trojfázově.

Vy máte iný návod k tej istej doske :o

Ale foto dalo jasnú odpoveď. A s tou prepojkou som mal nakoniec pravdu (dance)

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Daniel Hudzík on 24.10.2012, 22:09
Kolego, vážim si vás ako odborníka, ale čo chcete dosiahnuť podobnými odpoveďami??

Asi tím chce dosáhnout toho, že by tazatel měl nejdřív pročíst pravidla diskuse. Pak použít vyhledávání, protože právě zapojení sklokeramické desky je zde neverending story a odpověď by získal za několik minut. Místo toho zde napadá lidi, kteří se mu snaží vysvětlit jeho situaci. Vlákno je k ničemu a je na zamknutí.

Matúš Fero

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 24.10.2012, 22:25
Asi tím chce dosáhnout toho, že by tazatel měl nejdřív pročíst pravidla diskuse. Pak použít vyhledávání, protože právě zapojení sklokeramické desky je zde neverending story a odpověď by získal za několik minut. Místo toho zde napadá lidi, kteří se mu snaží vysvětlit jeho situaci. Vlákno je k ničemu a je na zamknutí.

Pán Svejkovský, nehnevajte sa, ale vás urážať ani netreba..diskusie na túto tému neriešili môj problém.v každom prípade mi táto diskusia pomohla objasniť môj problém za čo diskutujúcim, ktorých sa to týka ďakujem!A zároveň zdravím zvyšných "kvázi-odborníkov", ktorí si očividne pomýlili diskusiu (keďže by to mala byť diskusia o radách pre neodborníkov a tak to treba aj chápať) a chodia si tu vylievať komplexy.