• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 15:13

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Mohu použít výchozí revizi jako základ pro kolaudaci?

Started by kolejník, 30.11.2012, 07:15

previous topic - next topic

Vít Rotrekl

A ještě si vybavuju pojem "výběrová revize". Ta by se měla dát použít, když potřebuji z nějakého důvodu provést revizi jen na části elektroinstalace. Ale to je trošku OT.
Termín mimořádná revize jsem použil snad jednou dvakrát... Jednou to bylo na škole, kde došlo k havárii vody a bylo kvůli pojišťovně provést revizi aby se odhalily případné škody na elektroinstalaci. A podruhé, když se po kolaudaci (tudíž i po výchozí revizi) prováděla změna systému vytápění (snad TČ za plynový kotel) a bylo potřeba k vůli dvojtarifu provést revizi na části  elektroinstalace pro TČ.

K tématu: Myslím, že kol.Hruda to napsal asi nejpřesněji.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

kolejník

Dík, za odpovědi,
chtěl jsem se ještě zeptat na označení vodičů.
CYAY - AYKY po staru?

Milan Hudec

To druhé je hliníkový kabel, s tím prvním jste mě dostal, a to v neděli vídávám všechno

František Šohajda

Mimořádná revize je podle ČSN co do velikostí jako výchozí.....!!Na to nesmíme zapomenout !
Možná chtěli normotvůrci říci že jí nahrazuje ! (dance)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

David Hruda

Quote from: kolejník on 02.12.2012, 14:52
Dík, za odpovědi,
chtěl jsem se ještě zeptat na označení vodičů.
CYAY - AYKY po staru?

měl by to být kabel s PVC izolací s laněnými vodiči tuším, ale je to nějaké staré označení
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Milan Hudec

Quote from: David Hruda on 02.12.2012, 15:20
měl by to být kabel s PVC izolací s laněnými vodiči tuším, ale je to nějaké staré označení

Mě to přijde jako označení nastavení měděného vodiče hliníkovým (dance)

Lukáš Rotrekl

Podle toho co jsem dohledal, je to adekvátní kabel k CYKY, teď mě někde dostali výtaháři, protože ho chtěli na přívod v konfiguraci CYAY 5Bx6
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Petr Doležal

To je bonbónek pro pamětníky. Norma však už neplatí a vrátili jsme se k označení AYKY, CYKY.
Poznámka: Třetí písmeno A znamenalo dle ČSN 34 7401/1979 kulatý vodič, předtím a nyní na třetím místě je K jako kabel
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

David Hruda

Pan Doležal opět ví vše, co dodat...
Zeptám se- na konci je psáno: žíly musí být stočeny- co to znamená?
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
www.elektro-hruda.cz

Petr Doležal

Mírné stočení žil navzájem v kabelové výplni pod vnějším pláštěm.

David Hruda

Děkuji, já v tom hledal něco onačejšího.
www.elektro-hruda.cz

Petr Doležal

A když jsme u toho stáčení, nenapadá někoho proč tomu tak je?
Osobně se domnívám, že takový kabel se lépe stáčí na buben a v trase se lépe ohýbá. Prostě menší namáhání jader.

David Hruda

www.elektro-hruda.cz

Vladimír Huba

03.12.2012, 00:47 #49 Last Edit: 14.03.2013, 07:58 by Miroslav Minařík
Žily kábla sa stáčajú aj pre zníženie elektromagnetického vyžarovania. Takto to mám kdesi v hlave zafixované.
Ži a nechaj žiť