• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 16:48

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaký ŽL a zkoušky potřebuji k montáži vlastní FVE?

Started by Vrána Robert, 19.12.2012, 10:34

previous topic - next topic

Zdenek Rajmont

10.02.2013, 21:44 #18 Last Edit: 10.02.2013, 21:50 by Zdenek Rajmont
Jsem.
Na základě vlastní zkušenosti.
5kWp mi v práci kde mám 1MW přípojku nepovolili.
A doma, kde mám "blbý" 25A jistič to bylo bez problémů.

Věci se mají řešit postupně krok po kroku a ne od prostředka, jak je zde častým zvykem.
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Milan Illek

Zdenek Rajmont

Nicméně pravděpodobnost zamítnutí, či omezení žádaného výkonu  tak malá není.
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
www.rajmont.cz

Ján Garaj

Quote from: Milan Illek on 10.02.2013, 21:13
A jste si tak jistý, že tato rada je správná?
Matka istá, otec neistý. To je jedna z istôt.
Som iba presvedčený, že je v tomto prípade táto rada  najsprávnejšia. Uvediem podobné pochopiteľnejšie prirovnanie. Ste uživateľom štátneho bytu = Rozvodné siete energetiky. Správca bytu aj rozvodov je štát. Prečo si máte Vy, ako užívateľ bytu a ja ako užívateľ rozvodných sietí doplácať = dotovať Vy na nespratného nájomníka v byte a ja na neregulovateľného dodávateľa elektrickej energie =  FVE. Možné to takto je a v prípade FVE je to naozaj pravda. Vy ste vo výhode, že toho nájomníka nemusíte prijať. Ja som v nevýhode, že tú dotovanú elektriku platím dvakrát, naviac zo zákona.
Nič toto však nemení na mojom pôvodnom názore, že na montáž čohokoľvek, čo neohrozuje nikoho v mojom okolí a pri patričnej zručnosti, nepotrebujem žiadny ŽL a ani iné povolenie. Do doby, kedy to nebudem chcieť  využívať a ešte aj brať dotácie tak, ako popisujem v mojom prirovnaní.   

Ján Garaj

Quote from: Milan Illek on 10.02.2013, 21:51
V Brně mu ta žádost na ČEZ bude platná jak mrtvému zimník.  :D

Až do takých detailov som nešiel.Neuvedomil som si to.

Vrána Robert

Quote from: Fuk Tomáš on 09.02.2013, 22:04
Czepho ať si tvrdí co chce, v příslušné novele 318/2012 Sb. zákona 406/2000 Sb. se praví:Ten § 7 odst. 4 písm. b) právě nařizuje instalaci autorizovanou osobou.

P.S. od - snad možná už února 2013 - bude teprve možné si autorizace vyřizovat, nikoli však je vyžadovat pro provádění instalace.

Děkuji za komentář, musím si tyto pasáže pořádně přečíst, posledně jsem se v tom zamotal.

Vrána Robert

Quote from: Zdenek Rajmont on 10.02.2013, 21:54
Nicméně pravděpodobnost zamítnutí, či omezení žádaného výkonu  tak malá není.

Samozřejmě smlouvu s Eonem o rezervaci výkonu mám, vyšla tedy až na potřetí. Snažím se věci dělat účelně a krok za krokem :-)

Zdenek Rajmont

Quote from: Vrána Robert on 19.02.2013, 14:43
Samozřejmě smlouvu s Eonem o rezervaci výkonu mám, vyšla tedy až na potřetí. Snažím se věci dělat účelně a krok za krokem :-)

Tak bych nyní přestal kráčet a chůzi změnil v běh.
Půl roku do připojení je sakra málo času.
www.rajmont.cz

Vrána Robert

Quote from: Zdenek Rajmont on 19.02.2013, 14:55
Tak bych nyní přestal kráčet a chůzi změnil v běh.
Půl roku do připojení je sakra málo času.

Střídač bude SolarMAx S6000. Jen je mi podezřelé, že už tento měnič skoro nikdo nenabízí k prodeji, že by zastaralá málo účinná technologie?
Panely Renesola vezmu přímo v Brně.
PAk už jen nějaké solární 6mm dráty, nařezat profily pod panely, střešní háky, šrouby, konektory, rozvodnici s bižuterií a je to :-)

Popravdě řečeno, větší potíže čekám až při papírování s Eonem, čekám od nich různé klacky pod nohy a tady si nejsem úplně jistý zda budu mít dostatečnou čas. rezervu a invenci úspěšně Eon "udolat".

Fuk Tomáš

Quote from: Vrána Robert on 19.02.2013, 15:07
...PAk už jen nějaké solární 6mm dráty, nařezat profily pod panely, střešní háky, šrouby, konektory, rozvodnici s bižuterií a je to :-)...
O ochraně před hromy a blesky jste uvažoval?
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Vrána Robert

Quote from: Fuk Tomáš on 20.02.2013, 22:40
O ochraně před hromy a blesky jste uvažoval?

Bylo mi doporučeno dát přepětovou ochranu druhého stupně na stranu DC. Ochrana 1.stupne je prý  zbytečná - při pořádném zásahu bleskem odejde ochrana i s chráněným zařízením.
Nebo pokud myslíte nějaký jímač, tak nejspíš panely pospojuji a extra přizemním odděleně od hromosvodu domu - ale toto není předmětem kolečka s papírováním pro připojení a dá se řešit později.

Fuk Tomáš

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Vrána Robert

Quote from: Fuk Tomáš on 21.02.2013, 23:54
No, je to Vaše FVE, dělejte jak myslíte.

Co byste konkrétně doporučil vy?

Fuk Tomáš

22.02.2013, 09:50 #31 Last Edit: 31.03.2013, 09:31 by Miroslav Minařík
Quote from: Vrána Robert on 22.02.2013, 07:13
Co byste konkrétně doporučil vy?
Inspiraci najdete třeba na www.kniska.eu