• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 13:33

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Měříme odběr Orlovny!

Started by Redakce portálu Elektrika.cz, 04.01.2013, 17:45

previous topic - next topic

Redakce portálu Elektrika.cz

Měříme odběr Orlovny!
Měřit odběr elektrické energie jde mnohými způsoby. Záleží na potřebě přesnosti a komfortu při podánní finálních výsledků. Testujeme několik variant. Nebudeme testovat co je přesnější, ale jakou přesnost a pracnost montáže pořídíme za kolik peněz.
Zdroj: zde...

[video]/video/2013/130104_mereni_rozvadec_upo1.mp4[/video]

Co pozitivního a konstruktivního byste doplnili k této informaci?
Měříme odběr Orlovny!

Jiří Schwarz

To měříte celou spotřebu jako jeden údaj?
Ono by mohlo být zajímavé "zviditelnit" co si vezme server, co přenosová technika, co světla, co topení, jestli je v celkové spotřebě "vyčíslitelná" spotřeba např. konvice na kávičku (nevím kolik se jí u vás pije)...
Už jsem několik lidí překvapil, když jsem jim některé spotřebiče "na ukázku" připojil přes zásuvkový elektroměr (EKM 265).
Podle mě není plýtváním sebevětší odběr,když jej smysluplně využiji, plýtváním jsou "odběry, které možná mírně zlepší komfort, ale po většinu času jsou zbytečné
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Daniel Hudzík

Quote from: Jiří Schwarz on 04.01.2013, 20:16

Podle mě není plýtváním sebevětší odběr,když jej smysluplně využiji, plýtváním jsou "odběry, které možná mírně zlepší komfort, ale po většinu času jsou zbytečné

Ale v dnesnej dobe, ked ma stand-by rezim pomaly aj rychlovarna konvica si to malo kto uvedomi
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Miroslav Minařík

Quote from: Jiří Schwarz on 04.01.2013, 20:16
"zviditelnit" co si vezme server,

Který server myslíš?
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Lukáš Rotrekl

Nevím jak vy, ale po shlédnutí videa, mám pocit, že "test" je zaměřen někam jinam, než co kolik žere.....

Pokud chcu srovnávat různé měřící přístroje nebo metody, musím jím dát stejné podmínky...

Až budu chtít měřit jednotlivé spotřebiče, vezmu pro změnu stejná měřidla.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jiří Schwarz

Quote from: Lukáš Rotrekl on 04.01.2013, 21:46
Nevím jak vy, ale po shlédnutí videa, mám pocit, že "test" je zaměřen někam jinam, než co kolik žere.....

Kolik mi nějaký "bod" odebral si přečtu z vyúčtování nebo si mohu v nějakých intervalech zapisovat stav elektroměru.
K čemu tedy další měření:
Buď se mohu snažit "zkontrolovat" oficiální měření
Nebo se mohu snažit zaznamenat změny odběru v průběhu dne, týdne...
Nebo mohu porovnávat spotřebu podle delšího období - jaro - léto - pozdim - zima
Nebo se mohu snažit rozdělit spotřebu mezi jednotlivé celky nebo konkrétní spotřebiče

Každý má asi jinou představu co by chtěl "zviditelnit"
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Lukáš Rotrekl

Je to srovnávací test měřidel, jaké parametry se budou porovnávat nevím. Ale pokud chci srovnat měřidla, měly by všechny ideálně měřit to stejné, z toho důvodu jsem reagoval na váš první příspěvek v tomto vlákně...
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Miroslav Minařík

04.01.2013, 22:21 #7 Last Edit: 05.01.2013, 11:48 by Miroslav Minařík
Od počátku říkám, že nejde o srovnávání přesnosti měřidel.

Jak říká Lukáš Rotrekl srovnávat různé přístroje měřící různými metodami by se neodvážil ani zkušební ústav.
Proto docházíme k závěru, že srovnáme a ukážeme to srovnatelné.

A snad na konec, proč to zkoušíme?
Celá myšlenka vznikla při jedné přihlouplé poznámce o konstrukci Energomonitoru. Toto měření má ukázat jaká měření jsou dostupná, s jakým % chybovosti, jak se aplikují, jaký poskytují servis a za jaké peníze.

Omlouvám se
ortodoxním měřičům, kteří si potřebují změřit odběr vysavače výhradně cejchovaným analyzátorem za 60.000,-Kč, ale jiným stačí tato hodnota méně přesná.

.

....

Jiří Hajzl

Quote from: Miroslav Minařík on 04.01.2013, 22:21
Toto měření má ukázat jaká měření jsou dostupná, s jakým % chybovosti, jak se aplikují, jaký poskytují servis a za jaké peníze.

Co máte na mysli "% chybovosti" ?

Zdenek Rajmont

Quote from: Miroslav Minařík on 04.01.2013, 22:21
A snad na konec, proč to zkoušíme?
Celá myšlenka vznikla při jedné přihlouplé poznámce o konstrukci Energomonitoru. Toto měření má ukázat jaká měření jsou dostupná, s jakým % chybovosti, jak se aplikují, jaký poskytují servis a za jaké peníze.

Nicméně bych trochu poopravil terminologii:
Přístroj "Energomonitor"  je podezřele nápadně shodný s přístrojem "Current cost", kterého je plný Ebay a Google.
Takže mi stále "originální české řešení" uniká ...

... což ovšem nemá s výsledky testu nic společného.
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Milan Hudec

Mirku asi nebudu sám, kdo nepochopil, jednou říkáš, že chceš porovnat přesnost a rychlost montáže a pak na přesnosti nezáleží?

Rozmahel Vladimír

Zákazníka zajímá to za co platí. To je odebraný činný výkon. Jestliže změříme výkon zdánlivý, tak je to pouze jakýsi ukazatel. Přesnost +- nějaké % není až tak důležitá. Smysl vidím v tom, že se změří to co je zpoplatněno.

Miroslav Minařík

Quote from: Milan Hudec on 05.01.2013, 21:20
Mirku asi nebudu sám, kdo nepochopil, jednou říkáš, že chceš porovnat přesnost a rychlost montáže a pak na přesnosti nezáleží?

Tak ještě jednou.
Nemáme prostor na přesné laboratorní srovnávání.
To je asi jasné.

Na světě existuje mnoho různých měření, přístrojů, přístrojů s různou třídou přesnosti.

Abychom ukázali jak se od ostatních Energomonitor odlišuje nejen svou třídou přesnosti, ale také instalací a cenou, děláme tento pokus.

Proto znovu opakuji, že cílem není zjistit zda je přesnější elektroměr ZPA nebo ABB, ale jaké máme možnosti s přihlédnutím na třídu přesnosti, cenu a náročnost montáže.

Předpokládám, že nebudeme zde slovíčkařit, že?  (dabel)

.

....

Fuk Tomáš

Quote from: Zdenek Rajmont on 05.01.2013, 21:00
Přístroj "Energomonitor"  je podezřele nápadně shodný s přístrojem "Current cost", kterého je plný Ebay a Google
takže s pravděpodobností hraničící s jistotou se jedná o tentýž přístroj, prodávaný ovšem např. v Anglii za třetinovou cenu (50 GBP vč. poštovného).
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Rozmahel Vladimír

Quote from: Miroslav Minařík on 05.01.2013, 22:08
...Abychom ukázali jak se od ostatních Energomonitor odlišuje nejen svou třídou přesnosti, ale také instalací a cenou, děláme tento pokus...

Citované parametry nikdo nezpochybňuje. Je třeba ale měřit skutečný činný výkon.

Miroslav Minařík

Quote from: Fuk Tomáš on 05.01.2013, 22:29
takže s pravděpodobností hraničící s jistotou se jedná o tentýž přístroj, prodávaný ovšem např. v Anglii za třetinovou cenu (50 GBP vč. poštovného).

Na tuto otázku odpoví nejlépe sami autoři.
Předmětem našeho zkoumání opravdu není původ zboží, či země montáže.
My se podíváme co který kousek umí.
Závěry si udělá každý sám.
OK?
.

....

Miroslav Minařík

Quote from: Rozmahel Vladimír on 05.01.2013, 22:50
Citované parametry nikdo nezpochybňuje. Je třeba ale měřit skutečný činný výkon.

Připustíš, že v některých případech to nutné není?
.

....

Fuk Tomáš

Quote from: Miroslav Minařík on 05.01.2013, 22:53
My se podíváme co který kousek umí.
Závěry si udělá každý sám.
Ovšem porovnávat klešťový ampérmetr (s logováním údajů a SW nadstavbou pro vyhodnocování časových průběhů) s wattmetry či elektroměry je malinko zavádějící  ;)
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)