• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 18:28

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Nová opatření v ČSN EN 62305-4 ed.2

Started by Jiří Sluka, 07.02.2013, 09:02

previous topic - next topic

Oldřich Morávek

Písmo svaté:
"Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je království nebeské."

už tehdá to věděli
;)

František Šohajda

Znám i šikovného montéra, který se po večerech učí , že pak projektantovi vytkne tolik chyb, že ten zírá jak "PUK"......a projekt MUSÍ, chce-nechce jej celý přetvořit!

Jsou to oba odborníci ......? Je to všechno v lidech!!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Milan Hudec

Se v tom moc nevyznám, ale pokud nepůjde hromosvodní soustava prakticky po dokončení její instalace vyzkoušet s tím, že podepsaný projektant, montér a revizák sh mezi sebou rozdělí případnou škodu, tak to budou dokola jen neustálé dohady o ničem

Jan Alin

Quote from: Milan Hudec on 10.02.2013, 18:13
Se v tom moc nevyznám, ale pokud nepůjde hromosvodní soustava prakticky po dokončení její instalace vyzkoušet s tím, že podepsaný projektant, montér a revizák sh mezi sebou rozdělí případnou škodu, tak to budou dokola jen neustálé dohady o ničem

Pak potřebujete prostě blesk. Pokud vím tak poroučet počasí slibovaly dvě organizace působící u nás, ani jedné nevěřím.  ;)

Tohle skončí malováním zón povolené vzdálenosti na zemi.  :(

Milan Hudec

Jste mne předběhl v abstraknostech, držel bych se při zemi a pro začátek prostě připojil generátor na jímač, to by jistě vyselektovalo mnohé

Jan Alin

Quote from: Milan Hudec on 10.02.2013, 19:06
Jste mne předběhl v abstraknostech, držel bych se při zemi a pro začátek prostě připojil generátor na jímač, to by jistě vyselektovalo mnohé

Mnohé určitě, ovšem kromě úderu blesku.  :D

Já bych měl představu jak dělat hromosvody, jenže to by bylo neprůchodné, takže je radši nedělám. Přiznám se, že mě ten záměrný zmatek a mlha kolem toho už nebaví. Občas si rád přečtu štiplavou poznámku pana Hájka, pokud je vtipná a jinak to jde mimo mě.  :)

Rozmahel Vladimír

Quote from: Milan Hudec on 10.02.2013, 18:13

A tady cítím sílu masáže. Nevím jestli je thajská nebo rajská. Nová norma je prezentována jako záruka na cosi, co není tak lehké zaručit. Trochu mně tu chybí zjevná pokora a uznání, že my sice cosi známe, příroda ale zůstane přírodou.
Potom ta prohlášení o tom, že si někdo rozdělí škodu když neudělá hromosvod dle nové normy může znít trochu falešně.

Milan Hudec

Quote from: Rozmahel Vladimír on 10.02.2013, 19:35
A tady cítím sílu masáže. Nevím jestli je thajská nebo rajská. Nová norma je prezentována jako záruka na cosi, co není tak lehké zaručit. Trochu mně tu chybí zjevná pokora a uznání, že my sice cosi známe, příroda ale zůstane přírodou.
Potom ta prohlášení o tom, že si někdo rozdělí škodu když neudělá hromosvod dle nové normy může znít trochu falešně.

Já nepíšu doslova simulovat blesk, ale připojit bleskový proud na jímač (řekněme, že návrh ochranných prostorů zůstane jen na správném návrhu, blesk jako takový k dispozici nemáme), což bych přirovnal k prvnímu natažení hlavního deonu klasické instalace, kde pokud poté něco shoří, si onu škodu jmenovaní tři mezi sebou rozdělí a nikdo se tomu nepodivuje.
Oni totiž hromoflákači spoléhají na to, že do jejich hromosvodu nikdy neudeří, což může být pravda, opět bych to přirovnal ke klasické instalaci, kterou "klidně odfláknu", jelikož je malá pravděpodobnost, že bude někdy připojena k síti.

Jan Hájek

Quote from: Rozmahel Vladimír on 10.02.2013, 19:35
Trochu mně tu chybí zjevná pokora a uznání, že my sice cosi známe, příroda ale zůstane přírodou.

Koukám, že nejvíce o normách diskutují lidé, co je nečetli, nebo si nepamatují obsah. Schválně, o čem je část 1 a 2?

Už, aby se přestaly normy překládat, bude v oboru alespoň nějaká základní selekce.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

David Hruda

Quote from: Jan Hájek on 10.02.2013, 19:49
Už, aby se přestaly normy překládat, bude v oboru alespoň nějaká základní selekce.

Zjevně máte kromě sebestřednosti i problémy s češtinou...
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Jiří Schwarz

Quote from: Jan Hájek on 10.02.2013, 19:49
Koukám, že nejvíce o normách diskutují lidé, co je nečetli, nebo si nepamatují obsah. Schválně, o čem je část 1 a 2?

...

Předpokládám, že ti jde o určení přijatelného riziko a podle toho určení stupně ochrany, protože 100% je nereálné, vždy se k té hodnotě jen více nebo méně přibližujeme.

Jak se ta "procenta" spojí s praxí?
Je mi něco málo přes 50 let, dejme tomu, že si 40 let pamatuji. a něco znám z vyprávění
V obci, kde bylo před 50 léty kolem 100 obydlených objektů, dnes jich je do 200, odečtu X zásahů do kostela a nějaké škody od přepětí nebo vedlejších výbojů, max. 5 zásahů do stromu, který byl poškozen a tak jej pokáceli, a zbyde mi max. 10 zásahů, které způsobily větší škody jako vytrhané dráty ze zdi, podobné škody na elektroinstalaci, totální devastace elektroniky v objektu...
Nikdy tady nedošlo k úplnému nebo zásadnímu poškození objektu, požáru,...
Jak to "přepočítat na procenta"?
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jan Hájek

Quote from: David Hruda on 10.02.2013, 20:24
Zjevně máte kromě sebestřednosti i problémy s češtinou...

Kolego, nepleťte si osoby s postižením či mentální retardací s lenochy a podvodníky.
Ti první si zastání zaslouží, ti druzí si zaslouží spráskat.

PS:Nechtějte, abych pouze kvůlivá Vaší lepší orientaci, barevně či kurzívou zvýrazňoval v textu pasáže, které jsou psány ironicky či expresivní hovorovou češtinou pro zdůraznění citového výrazu obsahu textu.
www.kniska.eu

Jan Hájek

Quote from: Jiří Schwarz on 10.02.2013, 21:02
Jak to "přepočítat na procenta"?

Jak sám uvádíš v textu, měnily se místní podmínky a navíc se nikdy  nejednalo o stejně vybavený objekt ani blesk. Opakovat to, co se stalo, nebo spoléhat na opakování nejde, to jde jen v laboratoři a to ještě pouze s s určitou pravděpodobností a na tom je založena ochrana před bleskem.

Teď jsem na jednom školení narazil na člověka, který nevěřil na dostatečné vzdálenosti, ale kupodivu věřil na Ohmův zákon. Shodli jsme se i na proudových hodnotách blesků.

Nicméně tvrdil, že pokud mám svod na např. 10 cm stěně, nepřeskočí na vnitřní instalaci.

Navrhl jsem mu rozhoupání vedení 110 kV a mohl by být schovaný za 10 cm polystyrenu, jakmile by to dokázal, uznal bych svou chybu. Kupodivu odmítl.

Je to to samé, jako crash test u aut, opatření se dělají na známé a ověřitelné děje a to tak, že jdou opakovat.
Pokud vím, automobilisté nemají problém uvěřit, že pět hvězd je více než jedna i když v podstatě žádná bouračka není identická s crash testem. Dokonce tomu věří tak, že je auto s jednou hvězdičkou v Evropě neprodejné i přes to, že v něm v Číně sedí denně několik milionů lidí a není znám problém.
www.kniska.eu

Milan Hudec

Kamarád si nechal osadit bezpečnostní dveře, měl podmínku, že zaplatí až poté, co je zkusí vyrazit ramenem, přistoupila na to až čtvrtá fa., jak vidno pochyby o výsledku práce jdou napříč obory

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Milan Hudec on 07.02.2013, 17:07
Ovšem nelze přehlédnout, že čl. 3.11 v ed.1 pojednává o uzemnění, vlastně jsem nepochopil smysl Vaší připomínky.

smyslem mé poznámky je čl. 3.9. ed.1 kde je srozumitelně uvedeno:
systém ochranných opatření před LEMP

toto se o článku 3.11 v ed.2 nedá říci.

Omlouvám se za mylné uvedení čl.3.11 ed.1 správně mělo být 3.9 ed.1.

Milan Hudec

Obě ed jednoznačně říkají, že hromosvod nemají navrhovat LEMPLOVÉ

Ján Garaj

Quote from: Jan Hájek on 10.02.2013, 21:25
Navrhl jsem mu rozhoupání vedení 110 kV a mohl by být schovaný za 10 cm polystyrenu, jakmile by to dokázal, uznal bych svou chybu. Kupodivu odmítl.

Pán Hájek, vážim si vás, ale takéto prirovnanie? To je len fór. Lebo vám napíšem takto. Keď Vy tú 110(100) rozhojdáte vlastnými rukami, tak ja sa za ten polystyrén kľudne schovám. Čo Vy na to? Inak ani za 5m hrubý polystyrén by som to nešiel skúšať. Ale bleskozvody sú naozaj vedené aj po stenách niekde aj 15-20 cm hrubých. To je fakt. Alebo si vymýšlam?

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Milan Hudec on 11.02.2013, 13:15
Obě ed jednoznačně říkají, že hromosvod nemají navrhovat LEMPLOVÉ

Nějaký článek obsahující vaš názor by nebyl ?