• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 15:13

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak široký má být kabelový výkop?

Started by Josef Dolejšek, 07.02.2013, 14:20

previous topic - next topic

Martin Hroudný

Realizační firma vám jen zatleská, pochybuji, že by si stěžovala na takový projekt, protože ta si samozřejmě naúčtuje těch 80cm šířku výkopu - ale v reálu bude výkop místy třebas jen 50cm.
Hloubky a šířky všelijakých výkopů jsou oblíbenými položkami v projektech, kam lze schovat vatu, hodně vaty.

Ján Garaj

Quote from: Martin Hroudný on 08.02.2013, 13:13
Realizační firma vám jen zatleská, pochybuji, že by si stěžovala na takový projekt, protože ta si samozřejmě naúčtuje těch 80cm šířku výkopu - ale v reálu bude výkop místy třebas jen 50cm.

V tomto máte pravdu, boli by hlupáci aby to vykrikovali. Dobrý investor si to ale má ustrážiť.

Môžem potvrdiť opäť konflikt, keď parta vykopala ryhu šírka 20 cm (mala byť 35) mám to ofotené, len tak mimochodom nechceli pokladať do tej nimi vykopanej ryhy plastové žľaby,  tak sme to išli zhodnotiť a zistili sme prečo. Žľab má dľžku 2000mm t.j.dva metre. Keďže tak rovnú ryhu nedokázali pri tej šírke vykopať,  uplietli na seba bič. Jednoducho som to dal dorobiť , rozšíriť ryhu a položiť žlaby, inej parte a títo fešáci sú už druhý mesiac doma a bez výplaty. Nie som žiadny zaopatrovací ústav. To, že mi ich parťák hodil lopatu do rýhy s tým, aby som si to dorobil sám, to som tu už na inom vlákne písal. Foto môžem poskytnúť aj na pracáku.

Martin Poupě

Quote from: Josef Dolejšek on 07.02.2013, 14:20
Sice to není přímo elektrikářský dotaz, ale s kladením kabelů do země se jistě setkáváte.
Pro jednotlivý kabel nn, který má být dle normy uložen v hloubce 70 cm, jsem předepsal výkop š = 35 cm, h = 80 cm (tento rozměr je ostatně jednou z položek ceníku v rozpočtových programech). Pracovník investora, který kontroloval soulad projektové dokumentace se zákony, vyhláškami a normami, mi projekt vrátil s tím, že výkop má být široký 80 cm. Opírá se přitom o nařízení vlády č. 591/2006 Sb., o bližších minimálních požadavcích na bezpečnost a ochranu zdraví při práci na staveništích (NV 591/2006). V příloze 3 tohoto nařízení se v části V., odstavec 5 píše :
"Nejmenší světlá šířka výkopů se svislými stěnami, do kterých vstupují fyzické osoby, činí 0,8 m. Rozměry výkopů musí být voleny tak, aby umožňovaly bezpečné provedení všech návazných montážních prací ...".  
Což o to, já mohu opravit výkres a přepočítat rozpočet - nakonec ten výkop bude platit investor. Ptám se, zda jste se setkali už s něčím takovým?
Absurdita tohoto požadavku vynikne, když si uvědomíme, že hloubka uložení kabelu může být dle norem někde jen 35 cm. Pak se bude muset dělat výkop pro jeden kabel také široký 80 cm? Ovšem faktem je, že v NV 951/2006 se o hloubce výkopu nic nepraví.

Napište to co píšu já:  bude vykopán výkop o šířce 350mm a hloubce 800mm, v místech kde bude prováděna nějaká činnost při níž bude nutno vstoupit do výkopu bude výkop rozšířen na velikost šíře 800mm, hloubce 800mm, v délce nezbytně nutné, je nutno vhodným způsobem zajistit aby při vstupu pracovníka do výkopu nedošlo k sesutí zeminy

Pavel Horský

09.02.2013, 08:04 #21 Last Edit: 31.03.2013, 23:24 by Miroslav Minařík
Quote from: Martin Poupě on 09.02.2013, 01:16

Napište to co píšu já:  bude vykopán výkop o šířce 350mm a hloubce 800mm, v místech kde bude prováděna nějaká činnost při níž bude nutno vstoupit do výkopu bude výkop rozšířen na velikost šíře 800mm, hloubce 800mm, v délce nezbytně nutné, je nutno vhodným způsobem zajistit aby při vstupu pracovníka do výkopu nedošlo k sesutí zeminy

A je to. Jak jednoduché. Co je psáno, to je dáno.  ;)
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz