• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Aky pouzit prierez vodica od RE do domu?

Started by otazka, 12.02.2013, 18:02

previous topic - next topic

Lukáš Malík

Quote from: Jan Hor on 12.02.2013, 23:07
Mozete vase tvrdenie dolozit vypoctom alebo niecim podobnym??

Nehledejte problémy tam kde nejsou. V tomto případě není potřeba nic počítat, na to stačí vědomosti průměrného elektrikáře.

Možná byste se divil, co dokáže "průměrný elektrikář" spáchat za hovadiny  (zle)
Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.

Lukáš Malík

Quote from: Pavel Horský on 13.02.2013, 17:18
U nás va městečku bydlí také jeden takový průměrný elektrikář. A nestačí mi deset prstů, když počítám jeho průsery. A ještě je to takový borec, že si průsery vyfotil a pověsil je jako prezentaci jeho práce na svoje stránky.
Pravdou je, že mi tací vůbec nevadí, neboť se vždy z činnosti vyřadí sami  ;) :D

Dáte adresu? Nebo třeba do SZ?
Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.

Pavel Horský

Quote from: Lukáš Malík on 13.02.2013, 17:24
Dáte adresu? Nebo třeba do SZ?

Takové info poskytuji jen verifikovaným uživatelům. Lituji.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jan Hor

U nás va městečku bydlí také jeden takový průměrný elektrikář. A nestačí mi deset prstů, když počítám jeho průsery. A ještě je to takový borec, že si průsery vyfotil a pověsil je jako prezentaci jeho práce na svoje stránky.
Pravdou je, že mi tací vůbec nevadí, neboť se vždy z činnosti vyřadí sami  ;) :D

V tom případě není průměrný.

Jan Hor

Normy jsou zbytečně?
Program SICHR jen zdržuje?
Odvážný elektrikář to tam bez projektu napálí podle zkušenosti?

A TV NOHA ani PIPKA nikdy netočila požár způsobený "elektrickým proudem"?

Teď jste mě pobavil  :)
Opravdu řeknete každému, kdo se zeptá jaký kabel má položit k zásuvce pro pračku, že se napřed podíváte do norem a spočítáte to v SICHRu?  :)
Nevím jak to dělá odvážný elektrikář, ale zkušený elektrikář má mimo norem a SICHRu i hlavu, v níž je mozek a v něm potřebné informace.

Jan Hor

Na tomto fore posobia nielen priemerni, ale ak vysoko nadpriemerni elektrikari a ako ste si vsimol, nikto z nich sa bez znalosti veci neodvazi vybladnut jednoznacnu odpoved. Potom je tu skupinka anonymov, ktori v podstate nemaju nijaku zodpovednost za to co tu prehlasia a prave ti nemaju problem sa jednoznacne vyjadrit...

V jednoduchých a rutinních věcech by se neměl mít problém vyjádřit žádný elektrikář, pokud ten problém má, měl by urychleně změnit povolání.

Daniel Hudzík

Quote from: Jan Hor on 13.02.2013, 18:28

V jednoduchých a rutinních věcech by se neměl mít problém vyjádřit žádný elektrikář, pokud ten problém má, měl by urychleně změnit povolání.

Aj jednoduche a zdanlivo rutinne veci mozu skryvat uskalia, ktore ani vela priemernych elektrikarov nemusi vidiet....
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Milan Hudec

Nejen v našem oboru umírá nejvic lidí právě na rutinu, ten kdo se zdá na první dojem frajer sypouci závěry z rukávu, bývá často naopak omezen malým rozhledem

Ján Garaj

Quote from: Pavel Horský on 12.02.2013, 20:02
Prosím, můžete sem přiložit část technické zprávy nebo výkresu, kde se píše vámi uvedená věta?
Pokud nezvládáte nakopírování přímo do diskusního vlákna, pošlete to na můj email horac@podborany.cz a já to sem pověsím sám.

Pavle prosím vás, ako dôveryhodného človeka. Skúste nejako dôrazne požiadať o ten projekt. Veď vidíte, že  z nás robí blbcov. Mňa to naozaj vážne hnevá ale som bezmocný. Dá sa to nejako steriizovať, inak ako tými blbými mínuskami. Jemu  a pánovi "Hor" je  to, ako ho hodnotia iní úplne jedno. Mne nie.           

Jan Hor

Aj jednoduche a zdanlivo rutinne veci mozu skryvat uskalia, ktore ani vela priemernych elektrikarov nemusi vidiet....

To v našem případě neplatí.

Jiří Schwarz

Quote from: Jan Hor on 13.02.2013, 18:18
...
Opravdu řeknete každému, kdo se zeptá jaký kabel má položit k zásuvce pro pračku, že se napřed podíváte do norem a spočítáte to v SICHRu?  :)
...

Zásuvka k pračce není problém. Tam jistá norma doporučuje jakési standardní řešení v podobě zásuvkového okruhu, jistič 16A, chránič 30mA a kabel 3x 2,5mm2.
Takže pokud to nebude nějaké neobvykle dlouhé vedení, není třeba v tom hledat problém...
Přípojka pro celý objekt už není tak jasná a jednoduchá záležitost, a udělat to "jako jsem to udělal přes týdnem u podobného domu" nemusí být vždy úplně správné.
A není "větší radost" než když revizák stojí v čestvě vymalované chodbě nebo obložené koupelně a mluví cosi o "vysekání drážky pro jiný kabel".
Nedivím se lidem, co by ho v tu chvíli měli chuť zabít. I když je v tom z jistého úhlu pohledu nevinně a tento "trest" by si zasloužil někdo jiný.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Ján Garaj

Quote from: Jiří Schwarz on 13.02.2013, 19:34
Zásuvka k pračce není problém. Tam jistá norma doporučuje jakési standardní řešení v podobě zásuvkového okruhu, jistič 16A, chránič 30mA a kabel 3x 2,5mm2.
Takže pokud to nebude nějaké neobvykle dlouhé vedení, není třeba v tom hledat problém...
Přípojka pro celý objekt už není tak jasná a jednoduchá záležitost, a udělat to "jako jsem to udělal přes týdnem u podobného domu" nemusí být vždy úplně správné.
A není "větší radost" než když revizák stojí v čestvě vymalované chodbě nebo obložené koupelně a mluví cosi o "vysekání drážky pro jiný kabel".
Nedivím se lidem, co by ho v tu chvíli měli chuť zabít. I když je v tom z jistého úhlu pohledu nevinně a tento "trest" by si zasloužil někdo jiný.

Úplne súhlasím len doplňujem. Pokiaľ to nebude v tom okruhu tá zásuvka x+1. Na to sa obvykle zabúda. Elektrikári aspoň tí poctiví a hlavne revizáci sú podľa značnej časti užívateľov elektriky nadbytočný sortiment k vymláteniu. Zažil som toho  dosť, takže viem o čom píšete. Je to proste tak.

Jan Hor

Quote from: Jiří Schwarz on 13.02.2013, 19:34

Vraťme se k otázce tazatele v tomto případě opravdu není potřeba hledat problém.
Kabel CYKY 4Bx10 jištěn jističem B25A/3 je dostatečně dimenzován na to, abych potřeboval vědět jak je kabel uložen a ani nepředpokládám, že bude tak dlouhý aby byl úbytek napětí přes normu.
V případě kdy je např. stávající kabel CYKY 5Cx4 jištěn jističem B25A/3 a majitel nehodlá snížit jištění na B20A/3, začnu teprve řešit jak je kabel zatížen, jak je uložen, délku vedení atd., protože tam už je odchylka od standardního řešení.

Jan Hor

Quote from: Ján Garaj on 13.02.2013, 19:16
Pavle prosím vás, ako dôveryhodného človeka. Skúste nejako dôrazne požiadať o ten projekt. Veď vidíte, že  z nás robí blbcov. Mňa to naozaj vážne hnevá ale som bezmocný. Dá sa to nejako steriizovať, inak ako tými blbými mínuskami. Jemu  a pánovi "Hor" je  to, ako ho hodnotia iní úplne jedno. Mne nie.           

A co vám vadí víc, moje mínusy nebo ty vaše?  :)

Jan Hor

Quote from: Milan Hudec on 13.02.2013, 18:53
Nejen v našem oboru umírá nejvic lidí právě na rutinu, ten kdo se zdá na první dojem frajer sypouci závěry z rukávu, bývá často naopak omezen malým rozhledem

To neumírají na rutinu, ale na blbost.
Když něco vím, tak to povím, pokud nevím, informuji se. S rozhledem to nemá nic společného.

Daniel Hudzík

Quote from: Jan Hor on 13.02.2013, 19:31

To v našem případě neplatí.

Ale plati. Vzdy to plati. A prave ten nadhlad z vas robi odbornika.

Daniel Hudzík

Quote from: Jan Hor on 13.02.2013, 20:27

To neumírají na rutinu, ale na blbost.
Když něco vím, tak to povím, pokud nevím, informuji se. S rozhledem to nemá nic společného.

Vacsiu doveru by ste vzbudil ako verifikovany uzivatel. Takto ste sa zaradil (mozno nechtiac) niekde uplne inde

Jan Hor

Quote from: Daniel Hudzík on 13.02.2013, 21:30
Ale plati. Vzdy to plati. A prave ten nadhlad z vas robi odbornika.

Podle vás dělá odborníka nadhled, podle mě znalost problematiky oboru a schopnost posoudit rizika bez zbytečného vytváření problémů tam kde nejsou.