• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mohu použít místo původního hliníkového měděný CYKY stejného průřez?

Started by Petr 1, 12.02.2013, 20:17

previous topic - next topic

Lukáš Malík

Quote from: Petr 1 on 12.02.2013, 20:17
Provádím rekonstrukci bytu v řadovém domku a tedy i rozvodu elektřiny.
Dům je postaven v 70 letech.
Z rozvaděče je vyveden 4 vodičový kabel hliníkový 400V původně na sporák (prý se tomu řikalo sporáková kombinace).
Jištěný je jističem 15A.

Vemte to pěkně od podlahy (ne Přemka  ;D) a začněte od rekonstrukce rozvaděče a z něj pěkně nové okruhy pro jednotlivé prvky (var. deska, trouba, linka apod...), chránič/e nevyjímaje  ;)
Beztak podle toho,jak píšete 15A jistič tam máte ještě staré IJV...a do toho hliník 4-drát - no to mě někdy čerti berou z této kombinace, co se kolikrát vidí.
Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.

Milan Hudec

Quote from: Hugo K. on 13.02.2013, 16:32
Nedávno jsem si na této diskuzi udělal takovou malou anketu, jak jste na tom s instalací u vás doma.
Z odpovědí mi vyšlo,že asi tak třetina zastánců bezchybných řešení dle současných požadavků by ten přechod na 4 Cu dráty u sebe tolerovala.  (dance) (dance)

Správný lékař také zapíjí medikament rumem, ale musí přesně vědět u kterého si to může dovolit :)

Ján Garaj

Quote from: Milan Hudec on 13.02.2013, 17:29
Správný lékař také zapíjí medikament rumem, ale musí přesně vědět u kterého si to může dovolit :)

Presne tak Milane. A znova sa vrátim ku štatistikám. Štatistika je presný súčet jednotlivých nepresností. Tretina zhruba je od 15% do  48%.  Predstavte si, že v globále je to rozdiel 100%. To je skoro správne.  Treba zisťovať reprezentačnú  vzorku. Skúsení elektrikári, neskúsení elektrikári. Tolerantní a netolerantní. Ja prehlasujem, že mňa ste sa nepytali. Kam ma zaradíte? Som starý ufrflaný páprda. Každého provokujem o názor. Niekdy je to dobre. Pomáha to v diskúzii. Niekedy zle. mám mínusky a odsudzuje ma skoroelektrikár = zedník. Máte aj takúto skupinu? Tak o tomto je väčšina štatistík.