• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 15:09

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Kdy má proudový chránič chránit?

Started by Pajabel, 27.02.2013, 07:49

previous topic - next topic

pajapaja

Dodavatel je Eon. Nevím co má který dodavatel v podmínkách. Mě všechno vyřizoval elektrikář, který mě montoval elektriku. Bylo to v době, kdy jsem ješte v domě nebydlel, právě proto že se celý rekonstruoval.
Jediné co mě bylo tehdy divné bylo to, že u revize mě tak nějak nechtěl. Říkal že revizák to nemá rád......... a že všechno vyřídí sám.
Dal jsem mu tedy klíče od domu a on potom donesl revizní zprávu  s tím že je vše OK a do 14 dnů mě připojili.

David Hruda

Quote from: pajapaja on 28.02.2013, 23:04
Dodavatel je Eon. Nevím co má který dodavatel v podmínkách. Mě všechno vyřizoval elektrikář, který mě montoval elektriku. Bylo to v době, kdy jsem ješte v domě nebydlel, právě proto že se celý rekonstruoval.
Jediné co mě bylo tehdy divné bylo to, že u revize mě tak nějak nechtěl. Říkal že revizák to nemá rád......... a že všechno vyřídí sám.
Dal jsem mu tedy klíče od domu a on potom donesl revizní zprávu  s tím že je vše OK a do 14 dnů mě připojili.

Možná by stálo za to pozvat jiného revizního technika.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Václav Třetí

Quote from: pajapaja on 28.02.2013, 13:07
Do té zásuvky vedou totiž jen dva dráty. Uzemnění bych tam musel přivést extra.

Dvojvodičový přívod k čemukoliv pevně namontovanému, nejen k zásuvce, je v případě použití chrániče zásadní chyba. Přívod ke všem zásuvkám, které jsou zapojeny dvojvodičově je třeba předělat! U svítidel by se to mohlo ve vyjímečných případech nechat, ovšem pouze tehdy, bude-li použito svítidlo ve dvojité izolaci a vyhovuje-li barevné značení vodičů - nesmí být použit vodič zeleno/žlutý jako pracovní vodič N. 

Quote from: David Hruda on 28.02.2013, 23:16
Možná by stálo za to pozvat jiného revizního technika.

Velice užitečné, vřele doporučuji a pak milého rádobyelektrikáře a rádobyrevizního chytit za koule a pověsit do průvanu. A až vyvětrají, tak je nechat všechny závady odstranit na jejich náklady. Pokud nebudou chtít, tak pohrozit policií a soudem, protože tohle je ze strany RT vyloženě podvod a elektrikář vyrobil životu nebezpečnou instalaci.

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

František Šohajda

U EONu se to tak dělávalo.....
U elektroměru FI+jistič....už jsem to viděl alepsoň v 5 případech...
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jan Kelbich

Quote from: pajapaja on 28.02.2013, 23:04

Že by proto, že se revize vůbec nekonala ?

Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

Milan Hudec

Třeba si revizák chybějícího pe jen nevšiml

David Hruda

Quote from: Václav Třetí on 01.03.2013, 06:37
Dvojvodičový přívod k čemukoliv pevně namontovanému, nejen k zásuvce, je v případě použití chrániče zásadní chyba. Přívod ke všem zásuvkám, které jsou zapojeny dvojvodičově je třeba předělat! U svítidel by se to mohlo ve vyjímečných případech nechat, ovšem pouze tehdy, bude-li použito svítidlo ve dvojité izolaci a vyhovuje-li barevné značení vodičů - nesmí být použit vodič zeleno/žlutý jako pracovní vodič N.  

Velice užitečné, vřele doporučuji a pak milého rádobyelektrikáře a rádobyrevizního chytit za koule a pověsit do průvanu. A až vyvětrají, tak je nechat všechny závady odstranit na jejich náklady. Pokud nebudou chtít, tak pohrozit policií a soudem, protože tohle je ze strany RT vyloženě podvod a elektrikář vyrobil životu nebezpečnou instalaci.

Já bych byl opatrný v soudech na dálku, v úvodu vidíme PCH v ER, tak si myslím, že TN-C někde v domě je asi (doufám) nesmysl. Bůh ví, co tam tazatel viděl, jak si to vyložil a jaká je skutečnost. Je potřeba to posoudit na místě...
Revizí taky možná myslí jen razítko na přihlášce, mnoho lidí to takhle nazývá.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Václav Třetí

Já také proto píši:

Quote from: Václav Třetí on 01.03.2013, 06:37

Velice užitečné (udělat nezávislou revizi), vřele doporučuji a pak milého rádobyelektrikáře a rádobyrevizního chytit...

Quote from: David Hruda on 01.03.2013, 12:52
Bůh ví, co tam tazatel viděl, jak si to vyložil a jaká je skutečnost. Je potřeba to posoudit na místě...

Posoudit na místě je v zásadě jediná relevantní možnost, ovšem na druhou stranu přehlédnout zelenožlutý vodič v zásuvce může pouze slepec a to snad tazatel není.

Quote from: David Hruda on 01.03.2013, 12:52
Já bych byl opatrný v soudech na dálku, v úvodu vidíme PCH v ER, tak si myslím, že TN-C někde v domě je asi (doufám) nesmysl.

Já jsem viděl elektroinstalaci udělanou někdy v r. 2007 v nové půdní vestavbě celou v TN-C, v okruzích zásuvek byl chránič a začal padat až asi po roce bydlení při provozu pračky. A v revizi byly napsané rozvody v TN-S a hodnoty ze zkoušky chrániče. Instalaci provedla jednomužná elektrofirma a zrevidoval "jejich" RT. Co na to dodat?

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Jaroslav Hasala

V regionech kde působí EON, je možné se setkat u starších instalací se zapojením elektroměrového rozvaděče jako TT.
Z přípojkové skříně jde potom čtyřžilový přívod, v elektroměrovém rozvaděči je je přívod připojen přímo na proudový chránič - zelenožlutý vodič je ovšem použitý pouze jako N.
PE je uměle vytvořen, obvykle jednou zemnící tyčí a není se sítí nijak spojen.
U hodně starých instalací je to po podobné, pouze místo proudového chrániče je použitý napěťový chránič, typicky J1K 24,7A.
Typické provedení elektroměrového rozvaděče je potom takové, že je použitá deska PREMIX ve dřevěné  skříňce a někde pod rozvaděčem je krabice KO 125, kde je propojeno uzemnění.
Pří revizích se zapojení TT projevuje tak, že na PE vodičích je poněkud vyšší dotykové napětí při vypnutí chrániče - v sítích TN-C-S je dotykové napětí obvykle menší než 1V, pokud je použito zapojení TT, potom je dotykové napětí 5 - 10V, podle kvality uzemnění.
Vzhledem k tomu, že ze strany distributora (EON) jsou sítě TT použité už jen velmi vyjímečně, je zapojení elektroměrového rozvaděče pro TT anachronismus, který nemá v současné době žádný význam.

elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Maroš Klein

Quote from: Pajabel on 27.02.2013, 07:49
Když jsem mu řekl že po kopnutí tím jeho malým proudem, mě ruka brněla a bolela ještě asi 6 hodin, tak jen krčil rameny a všechno že je v nejlepším pořádku. 

10mA postačuje na to, aby došlo ku kŕčom a obtiažnemu uvoľneniu z miesta dotyku v prípade zovretia. Z tohto pohľadu vaša ruka brnela primerane.
Odpor tela umožní  pri "kvalitnom" dotyku v priemere prechod prúdu okolo 150mA, pri čase do 0,2s je predpoklad bezpečného vypnutia.
Pokiaľ mám informácie, podmienka 0,2s vychádza z tepu srdca, keď pri priemernom tepe 70/min čas T-vlny počas jedného tepu 0,8s trvá 0,2s. Práve v tejto fáze T-vlny je najväčšia náchylnosť na fibriláciu pri prúde nad 20mA. Pokiaľ sa mýlim, budem vďačný za poopravenie.

Quote from: Pajabel on 27.02.2013, 07:49
Nejvíc se bojím o děti. 

V prioritách máte jasno.
Podľa doterajšej diskusie je isté, že inštaláciu nemáte v poriadku. Ak si to dáte do poriadku, môžte si nechať poradiť s možnosťami použitia PCH 10 mA pre vybrané okruhy z hľadiska zvýšenej ochrany. Samozrejme v zmysle niečo za niečo s ohľadom na vaše priority.

František Šohajda

Quote10mA postačuje na to, aby došlo ku kŕčom a obtiažnemu uvoľneniu z miesta dotyku v prípade zovretia.

Na přednáškách Ing.Honyse,propagátora "fíček" ,říkával že když zkoušeli co dovede chránič a proud procházející tělem, už při 6-7 mA dostal takovou "prdu" že si sedl na zem a chvíli nevěděl co se děje a kde je.... :'(
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Pavel Sládek148

03.03.2013, 09:44 #29 Last Edit: 31.03.2013, 09:35 by Miroslav Minařík
To, že u zásuvky lednice a PC nemáte připojený ochranný kolík je samozřejmě špatně a je nutné to opravit.
Je zbytečné to překlemovat v zásuvce modrým vodičem - funkci chrániče to nijak nezlepší, na druhou stranu při překlemování se nemůže na kostře lednice objevit fáze - v případě probíjení vypne jistič.
Píšu že se funkce chrániče nezlepší, protože chránič vypne v případě, že proud ve fázi je jiný než proud v nuláku (to co přichází fází, tak musí odejít nulákem) - to znamená že se proud musí někam "ztratit", ve vašem případě se neztratí do ochranného kolíku, ale do jiného, od jinud uzemněného místa a chránič vypne také.

Lednice je tedy v podstatě chráněná také, i když ochranný kolík není zapojený (samozřejmě je zde větší míra rizika) - ovšem za předpokladu, že je vše dobře zapojeno a jediná chyba je přivedení pouze dvoužilového kabelu k této jedné zásuvce. Z Vašeho popisu tomu moc nevěřím a pozvěte si někoho, kdo se na to podívá.

Jenom nechápu, proč vás elektřina v domu pořád kope - to se v tom jako pořád šťouráte a nevypínáte si u toho jističe? Asi byste měl zauvažovat nad tím, jestli se chováte dostatečně bezpečně.