• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jsou produkty XBS bezpečné a certifikované?

Started by franciak, 07.04.2013, 17:38

previous topic - next topic

Daniel Hudzík

Pokial by jedine kriterium pre nakup XBS a podobnych mala byt cena, ako dlhodoby odberatel z jedneho a toho isteho velkoobchodu si viem velmi podobnu, ak nie aj rovnaku cenu "vystrngat" od mojho obchodnika aj na "znackove" istice a spol.
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Petr M

Quote from: Maroš Klein on 08.04.2013, 13:35
XBS je lákavé cenou (prílohy), pre bežné inštalácie odporúčam strednú cestu.

Pletu se, nebo tam vidím na obrázku od Schneidera char. C? Ta je míň častá (kdo potřebuje jistit 1F indukční spotřebič v řádu kW v RD?) a tím pádem i dražší... Takže to porovnání ceny by trochu kulhalo.  (norm)

Já to vidím trochu jinak - běžná instalace = zapojení, výchozí revize a pak užívání a lepení kdo ví kým a kdo ví čím. Tam je orientace podle ceny trochu mimo. Tam je potřeba maximální odolnost a spolehlivost. Takže nízká cena diskvalifikuje, protože za ni se kvalitní produkt vyrobit dost dobře nedá. Ale na aušus se dá se ziskrm nalepit i šestimístná cenovka! Takže v praxi - na běžnou instalaci použít to, co roky znám a v co mám důvěru. Ať to stojí, co to stojí - na pól jističe je stejně rozdíl max. v desetikorunách a za tu cenu se ani nevyplatí řešit problémy.

Experimentovat mohu klidně ve speciální instalaci - u sebe v dílně. Tam i ten jističochránič 30mA+10A/C najde uplatnění pro nějaký to oddělovací trafíčko...  ;)
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

jiří Konrád

V RD mám rozvaděč komplet osazen jističi Moeller a venku u elektroměru zůstal 3x25A jistič XBS (chtěl jsem ho vyměnit, protože k němu nemám důvěru, ale elektrikář řekl, ať ho tam nechám, když funguje). Asi 2x během roku se mi v zásuvkovém obvodu podařilo vyrobit zkrat a vždy vybavil hlavní jistič XBS. Očekával bych že vypne jistič příslušného obvodu, je to tak v pořádku? Nemám ten XBS vyměnit?

Jirka Š. Svejkovský

Zkratová spoušť jističe 25A s charakteristikou B vypíná od 750A. Pokud je v místě zkratu impedance nižší, než asi 0,3 Ohm, pak je to sázka do loterie, který jistič zareaguje dřív. Zkuste si nechat přeměřit impedanci a podle toho se rozhodněte. Bude-li výrazně vyšší, než těch 0,3 Ohm, jistič bych vyměnil.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

ACEOF ACES

Zkratová spoušť jističe 25A s charakteristikou B vypíná od 75A (impedance 3 Ohmy).

Při zkratu může vzniknout dostatečně velký proud, schopný vybavit i předřazené jističe, kterými protéká. Potom vybaví ten jistič, který je rychlejší (mohou vybavit i současně), záleží na hodnotě, charakteristice, zatížení, teplotě, poloze a dalších parametrech.
Pak by výměna jističe (3x25A u elektroměru) nemusela pomoci, ale jestli k tomuto jističi nemáte důvěru, můžete zkusit jiný, třeba dosáhnete lepšího výsledku.

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: ACEOF ACES on 24.04.2014, 20:22
Zkratová spoušť jističe 25A s charakteristikou B vypíná od 75A (impedance 3 Ohmy).

Jojo, je to tak. Omlouvám se, byl jsem duchem poněkud nepřítomen a spletl se o řád.  (doh)

Nicméně, zbytek příspěvku platí o to víc.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Maroš Klein

Práve som sa dozvedel o výmene asi 30ks chráničov B16/0,03 RCB+MCB (XBS).  Test tlačítkom v poriadku, testu prístrojom nevyhovel ani jeden. Do 0,03 nevypol žiaden.
Má niekto podobnú skúsenosť? Mám na mysli práve chrániče uvedenej značky. Ističe o ktorých zatiaľ viem držia a vybavujú. Ide o požiadavku investora na cca 150ks

Jan Franěk

Už jsem se s nimi potkal na několika stavbách. Prý zatím v pohodě. (jističe a snad i chrániče. Během revize jsem s nimi neměl prozatím tu čest)

ALe osobně nevidím velkou výhru v použití něčeho, čemu nevěřím a musím se na to ptát na internetu. Raději vždy použiji osvědčené značky, kde mám jistou záruku, že nebudu muset řešeit podobné reklamace. Máme jich na našem trhu více než dost a cena mi nepřijde oproti no name šmejdům, zas tak zásadní. To jen možná trochu na počátku. Následně stačí jeden výjezd k vadnému chrániči a úpora je v pr.... . Po drahých zkušenostech, nehodlám opakovat stejnou chybu.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Maroš Klein

Quote from: Jan Franěk on 10.09.2014, 19:48
Už jsem se s nimi potkal na několika stavbách. Prý zatím v pohodě. (jističe a snad i chrániče. Během revize jsem s nimi neměl prozatím tu čest)

ALe osobně nevidím velkou výhru v použití něčeho, čemu nevěřím a musím se na to ptát na internetu. Raději vždy použiji osvědčené značky, kde mám jistou záruku, že nebudu muset řešeit podobné reklamace. Máme jich na našem trhu více než dost a cena mi nepřijde oproti no name šmejdům, zas tak zásadní. To jen možná trochu na počátku. Následně stačí jeden výjezd k vadnému chrániči a úpora je v pr.... . Po drahých zkušenostech, nehodlám opakovat stejnou chybu.
V tomto sme asi všetci za jedno.
Teda nemyslím, že si ich niekto z tohto fóra dáva domov.
Ale určite to bude tak ako popisujete, verím že v prípade vážnejších problémov s touto značkou by sa to tu objavilo automaticky.