• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak provozovatel zjistí, že jeho jímač ESE není po zásahu už jen Franklin?

Started by Miroslav Minařík, 26.04.2013, 07:26

previous topic - next topic

Milan Hudec

Z nabídky:
Tyč se sférickou kopulí, která je kapacitně vázána na přibližující se sestupný vodivý pás. K bezpečnému odvedení výboje po záchytu slouží koaxiální svod, díky až 40 x nižší impedanci oproti standardnímu vodiči odvádí zachycený výboj bez nebezpečí přeskoků nebo indukce do okolních kovových částí budovy, až k nízkoimpedančnímu uzemnění. Tento systém se používá především k ochraně výškových budov, anténních stožárů a citlivých elektronických zařízení.

Jak pracuje aktivní hromosvod :
Blesk si zcela svévolně  vybere prostor, do nějž udeří. Objekt, který chceme chránit musí být jedním, nebo více aktivními jímači, které blesk bezpečně uzemní. Ochranný průměr aktivního jímače dle typu začíná na 60ti metrech !! Představme si obří skleněný poklop na syrečky o průměru 60m. Tam už se vleze dům, garáž, altán  ... Jediný jímač a jediný svod ochrání i slušnou výrobní firmu .
Velikost a návrh aktivního jímače řeší příslušné elektrotechnické normy a na každou soustavu hromosvodu je pak vystavena revizní zpráva, která potvrzuje správnou funkčnost hromosvodu, nebo popisuje nalezené závady. Je třeba vyvrátit oblíbenou hospodskou báchorku o tom, že hromosvod blesky přitahuje. Nikoliv. Ale pokud si již blesk vybral místo, které je hromosvodem ošetřeno, pak jej tento aktivní hromosvod bezpečně uzemní.

Výhody :
U domu nad šedesát metrů obvodu, kde již je nutno instalovat tři svody, je již výhoda zřejmá. Stačí jediný jímač a jediný svod. Není nutno dům "drátovat". A ochranný prostor hovoří za vše.
U výrobních hal, kancelářských objektů a fabrik se klasických hromosvodů již nepoužívá. Stávající hromosvody je výhodné při pravidelných údržbách a nátěrech likvidovat a nahrazovat aktivními hromosvody.

Zdenek Hejčl

Tak mě napadá kacířská myšlenka: Jak je to u muničního skladu?
Tam by stačila taky jedna bambule k dokonalému ochránění?
Výhoda a cena je jasná.  :D
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Milan Hudec

Myšlenková hloubka tohoto téma, přesáhla naši schopnost vyplavat :)

Jiří Mudra

Quote from: Milan Hudec on 27.04.2013, 21:30
Z nabídky: ....

Jsem strhanej z domu, a tohle je tak krásná pohádka, že jsem si hned vzpomněl na dětství, když mi maminka vyprávěla o Červené neplavající Karkulce
Elektrikář - údržbář §6, §8

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Miroslav Minařík on 27.04.2013, 20:06
Že by Franklin vyvíjel aktivní hromosvod?  (whist)

Buď je to Franklin (jímač, svod, uzemnění) nebo je to Diviš (vysávací hřebeny, svod, uzemnění). No a Diviš to podle mě není určitě.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Fuk Tomáš

Obsah pojmů se v čase vyvíjí. Původní Franklinův jímač byla špičatá kovová tyč, dnes se tím rozumí jakkoli zakončená vodivá tyč.
V případě ESE je ale na Franklinově jímači nasazena ještě bambule se špičkou, která není s Franklinovým jímačem spojena (alespoň ne nízkoimpedančně), a funkci Franklinova jímače narušuje (a údajně snad prý nahrazuje). Proto bych takový montážní celek Franklinem nenazýval.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jiří Schwarz

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 29.04.2013, 09:57
Buď je to Franklin (jímač, svod, uzemnění) nebo je to Diviš (vysávací hřebeny, svod, uzemnění). No a Diviš to podle mě není určitě.

Ještě by to mohl být Lomonosov, který se výzkumu "bleskosvodu" také věnoval a jakou "spoluautor" není moc uváděn, protože díky "pomalému přenosu dat" se o něm zbytek světa nedozvěděl dost rychle.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Petr Liskar

Quote from: Miroslav Minařík on 27.04.2013, 20:06
Že by Franklin vyvíjel aktivní hromosvod?  (whist)

Jistěže. Franklinem vypuštěný drak je primitivní (leč účinné) mechanické ESE...  ;)

Milan Hudec

Příznivci ESE mě přijdou jako skupina neplavců, kteří místo toho aby si vzali do vody každý svůj kruh, si dobrovolně vezmou půlkruh a to ještě jen jeden pro celou skupinu.

František Šohajda

Jedno z možných zapojení hlavice ESE ? ;)
Podle nějakých zkoumání .......
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Fuk Tomáš

Quote from: Petr Liskar on 29.04.2013, 17:38
Jistěže. Franklinem vypuštěný drak je primitivní (leč účinné) mechanické ESE...  ;)
Drak ovšem nemá certifikát shody s NF C 17-102 od EZÚ, takže ho u bambulářů nekoupíte - zbývá stavba svépomocí  :D
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)