• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 20:12

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Neporučíme bleskům, dešti?! (1.)

Started by Redakce portálu Elektrika.cz, 26.04.2013, 16:42

previous topic - next topic

Redakce portálu Elektrika.cz

26.04.2013, 16:42 Last Edit: 03.07.2013, 13:38 by Miroslav Minařík
Stanovisko Energetického ústavu k ochraně před bleskem hromosvodem Pulsar. V diskusích a konferencích je stále omílaná otázka aktivních hromosvodů. Jsou opravdu účinné? Mají lepší účinost než běžný Franklinův hromosvod? Je schválen aktivní hromosvod pro ČR? Má certifikát EZÚ? A mnoho dalších. Zde si můžete přečíst stanovisko EGÚ Brno a také našeho předního odborníka na oblast atmosférického přepětí Ing. Františka Popolanského, CSc.
Zdroj: zde...

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?

Miroslav Minařík

Tato dvanáct roků stará zpráva je už out? Resp. kvalita ESE je od té doby jiná?
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Fuk Tomáš

26.04.2013, 17:46 #2 Last Edit: 26.04.2013, 17:59 by Fuk Tomáš
No to jsem se právě těšil, že zástupci ESE přinesou v pondělí konečně věrohodné důkazy, že už to funguje.
Bohužel nestalo se, zazněl pouze příslib, že je dodají, že to mohou dokázat (což říkají už 20 let).
Barack Hussein Obama za "Yes, we can" dostal Nobelovu cenu - možná tedy prodejci ESE očekávají obdobně vstřícnou reakci ÚNMZ.
  :D
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Miroslav Minařík

Quote from: Fuk Tomáš on 26.04.2013, 17:46
No to jsem se právě těšil, že zástupci ESE přinesou v pondělí konečně věrohodné důkazy, že už to funguje.
Bohužel nestalo se, zazněl pouze příslib, že je dodají, že to mohou dokázat (což říkají už 20 let).
Barack Hussein Obama za "Yes, we can" dostal Nobelovu cenu - možná tedy prodejci ESE očekávají obdobně vstřícnou reakci ÚNMZ.
  :D

Tak tedy nevím, zda Jirka ty předložené dokumenty špatně nevyhodnotil.
Asi mu vyčiním aby byl dokonalejší.
Říci "nepředložili", je to stejné jako říká druhá strana "předložili".

Spíše bych řekl, že "nepřesvědčili". A pokud řekne "nepřesvědčili", pak je nutné sdělit všem proč.
Myslím, že takto to bude transparentnější, ne?
.

....

Milan Hudec

Pokud u kropítka konve zaslepím půlku otvorů, ušetřím vodu, ale co na to mrkev, že?

Fuk Tomáš

Quote from: Miroslav Minařík on 26.04.2013, 19:02
Říci "nepředložili", je to stejné jako říká druhá strana "předložili".
Spíše bych řekl, že "nepřesvědčili". A pokud řekne "nepřesvědčili", pak je nutné sdělit všem proč.
Myslím, že takto to bude transparentnější, ne?
Takže jinak.
Předkládají dokumenty, které prohlašují za důkaz funkce a účinnosti dle NF C 17-102. Odborné komise v několika zemích, které jsou dnes ve vědě a elektrotechnice outsidery, a jsou obsazeny převážně prodejci ESE, to za důkaz považují též. Bodejť by ne, když na tom staví svůj business.

Odborné komise v zemích, jako je USA, GB, D ... a mezinárodní odborné komise to za důkaz nepovažují a namítají, že se dosud žádné uznávané a na výrobcích ESE nezávislé laboratoři nepodařilo jejich přednosti potvrdit, byť se o to léta pokoušejí. Naopak, že je dostatek potvrzených zpráv o fatálních selháních "ochranného prostoru" ESE jímače.

Je to dostatečně transparentní?
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jiří Schwarz

Ono je to asi jedno, jestli "česko" nebo Francie. Tahle část světa asi nebude místem, kde by bylo nejvíce bouřek.
Myslím, že by mě dost nalomilo, kdyby se ESE podstatně více používaly v místech, kde je výrazně více bouřek než "u nás".
Kdo pojede na dovolenou někam "blíže k rovníku, blíže k moři, třeba na nějaký ostrov"? Že by tam zmapoval ochranu před bleskem, "spočítal" blesky,...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Kamil Novák

Quote from: Fuk Tomáš on 26.04.2013, 20:29
Je to dostatečně transparentní?

Nejen že je to transparentní, ale dle základních pravidel kritického myšlení je to jediný správný závěr (do doby něž nás šarlatáni přesvědčí o opaku).
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Fuk Tomáš

Quote from: Jiří Schwarz on 26.04.2013, 21:10
Kdo pojede na dovolenou někam "blíže k rovníku, blíže k moři, třeba na nějaký ostrov"? Že by tam zmapoval ochranu před bleskem, "spočítal" blesky,...
Tož se zajímejte o práce pána jménem Z. A. Hartono - ten v takovém místě žije.

Milan Hudec

V kontextu, kdy stát zakáže prodej vibrátorú nesplňujících normy pro nadměrnou velikost a zároveň dokonce posvěcuje ESE, které taktéž neodpovídají legislativě nezbývá nežli pochybovat o jeho nestrannosti, další legislativní problém spatřuji kdy se můj krásný nerezový jímač ocitne v ochraném prostoru sousedova aktiváku, ten pokud bude fungovat dle deklarací mě zvedne riziko zásahu mého objektu a budu si muset nejlépe na náklady souseda soustavu předělat do třídy I

Fuk Tomáš

Quote from: Milan Hudec on 27.04.2013, 09:51
...legislativní problém spatřuji kdy se můj krásný nerezový jímač ocitne v ochraném prostoru sousedova aktiváku, ten pokud bude fungovat dle deklarací mě zvedne riziko zásahu mého objektu a budu si muset nejlépe na náklady souseda soustavu předělat do třídy I
Možná to někomu bude připadat jako nadsázka, ale není. I mne jímají podobné obavy, a nedávno jsem na to téma zformuloval hypotézu, kterou hodlám předložit CENELECu k ověření.

Miroslav Minařík

Quote from: Fuk Tomáš on 27.04.2013, 10:27
Možná to někomu bude připadat jako nadsázka, ale není. I mne jímají podobné obavy, a nedávno jsem na to téma zformuloval hypotézu, kterou hodlám předložit CENELECu k ověření.

Zajímavé ...
Tím tedy logicky vznikne situace kde není ESE žádoucí.
O tom se nikdo ze zastánců ESE nikdy nezmínil?
Tomu nevěřím!
.

....

Milan Hudec

ESE souseda lze hodnotit jako zásah do mých uživatelských práv, namátkou: posune keraunickou hodnotu, voda v mojí studni nebude vhodná pro zalévání některých stínomilných kultur, dojde k narušení podloží pod domen, nebudu si moci pozvat návštěvu, jelikož bych ji vystavil zvýšenému riziku úrazu

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 27.04.2013, 12:38
ESE souseda lze hodnotit jako zásah do mých uživatelských práv, namátkou: posune keraunickou hodnotu, voda v mojí studni nebude vhodná pro zalévání některých stínomilných kultur, dojde k narušení podloží pod domen, nebudu si moci pozvat návštěvu, jelikož bych ji vystavil zvýšenému riziku úrazu

Skoro mám strach, abys neměl větší kus pravdy, než sis myslel při psaní tohoto příspěvku.
Když bude "jeden ESE" a široko - daleko nic, je to výrazně jiné, než když bude ESE 20 - 30 m od "seriozně udělané klasiky".

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Fuk Tomáš

Vidím, že uvažujeme podobně.
Nezaložíme s kol. Hudcem české MythBusters?  :D

Milan Hudec

Z tohoto složení bych měl obavy, asi bychom ze svých nápadů brzy dohromady zešíleĺi, dance

Jan Franěk

Včera večer dávali dokument o velkých mostech.

Zajímavé bylo mimo jiné i to, že se zde mluvilo o ochraně před bleskem. Nejen o tom, co dokáže blesk udělat s mostním lanem, ale zaujalo mě i to, že moderátor nemluvil o  hromosvodu, ale o bleskosvodu.
Pak ukazovali počítadlo úderů blesku a mezi jednotlivými kontrolami napočítali cca 30 úderů.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Miroslav Minařík

Počítání úderů není nic nového.
Když jsem pracoval u J.Fr|oschl&CO. tak jsem viděl v nabídce OBO Bettermann plastovou ůkreditku" připevněnou na svodu, která registrovala údery. Dnes budou senzory asi ještě lepší.

Ovšem moje padesáti centimetrové jímače na střeše hlídat nemusím.
Nic nevysílají.
A co je důležité chrání pouze tu budovu. Resp. její obrysy.
Ano jsem si vědom, že použitím většího ochranného "deštníku" bych mohl chránit i ryby v jezírku, ale asi nechci.
(dance)
.

....