• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 19:58

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Co se stane při záměně primáru a sekundáru u transformátoru?

Started by Jiří Kasal, 27.05.2013, 20:21

previous topic - next topic

Jiří Kasal

Co by se stalo kdybych zaměnil sekundární vinutí transformátoru s primárním
(myslím tím, kdyby trafo bylo uděláno na primár na 230V a na sekundár třeba 14V a já bych ten sekundár na 14V připojil k 230V).

Zničil by se takový transformátor nebo by fungoval ale s jiným napětím na výstupu?

Fuk Tomáš

Takové experimenty doporučuji provádět na volném prostranství, v nehořlavé kombinéze a se svářečskou kuklou na hlavě. Publikum nežádoucí.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jiří Kasal

Jak to myslíte? Pokud dobře chápu, tak asi není moudré to tedy zaměnit že?

A nemohl by někdo poradit jak poznám sekundar a primar?

Lukáš Rotrekl

Obecně: Vyšší napětí více závitů menší průřez drátu, nižší napětí méně závitů větší průřez drátu.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Fuk Tomáš

A pokud jsou dráty skryté, pomůže ohmmetr. Více ohmů - více voltů.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Ludvík Kubík

Quote from: Jiří Kasal on 27.05.2013, 21:54
Jak to myslíte? Pokud dobře chápu, tak asi není moudré to tedy zaměnit že?
A nemohl by někdo poradit jak poznám sekundar a primar?

Není moudré experimentovat s transformátorem, pokud neznám jeho princip a základy elektrotechniky.

Martin Peška

Pokud nebude vinutí, které připojíte na 230V, určené pro alespoň oněh 230V, dříve či požději se přehřeje a shoří (v lepším případě to vyrazí jistič, nebo pojistku). Tolik odpověď na vaši prvotní otázku.
Je na tom trafu nějaký štítek?
Martin Peška

Jiří Kasal

Na trafu není žádný štítek. Pouze je na něm napsáno Dialtech (asi výrobce) a pak na boku je napsáno DTS 051.811R 40mH 0519.

Byl bych rád, kdyby mi to někdo vysvětlil jako laikovi. Jsem sice od oboru mechanik-elektrotechnik, ale je mi teprve 19 a nemám s elektřinou žádné zkušenosti, ale je to můj koníček a pořád se snažím k něčemu přiučit. Ve škole na praxi jsem z transformátorem nikdy nepracoval, pouze jsme tam leptali plošné spoje a osazovali LED a dělali nějaké blikače, klopné obvody, stroboskopy atd. tak bych byl rád, kdyby mi někdo vysvětlil, jak se měří sekundár a primár atd.

Měřil jsem právě odpor a jak na primaru tak na sekundaru jsem naměřil stejný odpor 1 ohm. Nvm proč, ale měl by být funkční.

Ještě bych byl rád, kdyby mi někdo řekl, v jaké cenové hodnotě se trafa prodávají.

PS: Pokud budete chtít, přidám sem fotku.

Fuk Tomáš

Quote from: Jiří Kasal on 28.05.2013, 00:00
Na trafu není žádný štítek. Pouze je na něm napsáno Dialtech (asi výrobce) a pak na boku je napsáno DTS 051.811R 40mH 0519.
Pak to nejspíš nebude trafo, ale tlumivka, a na 230V~ to rozhodně nepřipojujte.

Kamil Novák

A není to tlumivka? V každém případě by obrázek mohl napovědět.

Ve škole na praxi jsem z transformátorem nikdy nepracoval, ...

Nic ve zlém, ale to snad ani není možné.  :o

Edit: 1:0 pro kol. Fuka (nespavce)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Jiří Kasal

Tak tady posílám nějaké obrázky.

Pro Kamila Nováka: Opravdu, je to možné :)

Jakub Janoušek

Quote from: Kamil Novák on 28.05.2013, 00:30
Nic ve zlém, ale to snad ani není možné.  :o

Pane Novák, bohužel je to smutná pravda, studoval jsem to také a byly jsme rádi za nicotné znalosti, které kráčely ruku v ruce s tragickým vybavením dílen :D

... Dnes je škola o ničem, naučí až praxe z provozu.

EDIT:

PS: Tak jsem to zkusil najít a prostě nikde nic. Moje následující rada je část profesní filozofie "Pokud to nelze identifikovat, raději to vyhodit do kontejneru a sehnat si něco normálního"
Každý kdo si myslí, že na PE vodiči nemůže být napětí, je u mě sebevrah :D

Jiří Kasal

Jakub Janoušek

Quote from: Jiří Kasal on 28.05.2013, 10:51
Tak co to teda je?

Může to být nějaký druh/typ trafa nebo tlumivka, jak uvedli kolegové ... jenže vzhledem k počtu hokejek (připojovacích bodů), to taky může být nějaké speciální relé alá Americano

Upřímě na netu k tomu nic není a jestli nemáš žádnou dokumentaci tak to vyhoď a sežeň si opravdové trafo u kterého budeš vědět co dělá primár a co sekundár.
Každý kdo si myslí, že na PE vodiči nemůže být napětí, je u mě sebevrah :D

František Šohajda

Quote... Dnes je škola o ničem, naučí až praxe z provozu.

Školy se lišili i za dávných let....
Hlavně že nás učili vysoustružit řemenici, ale o hromosvodech nám ani nepípli ! Až praxe..... (zle)
Nebo jsme rozřezávali el.motor -litinový 5kW ruční pilkou na kov ! (zle)
(I když se mě to hodí v životě, obor šel mimo !  >:D :'()
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

ACEOF ACES

Vypadá to jako tlumivka z nějakého filtru, odrušení.
Ale jako transformátor bych to nepoužil.

Jiří Kasal

Když už jsme u těch neznámých elektrických objektů, mohl by mi někdo poradit co je na následujících obrázcích?

Myslím ten velký bílý objekt na kterém je napsáno Termal.

Hugo K.

Pro první dotaz
Z fotek nepoznám, jestli jádro tvoří plechy nebo "divná hmota", které se říká feritové jádro. Pak by se mohlo jednat o cosi, třeba vykuchané ze spínaného zdroje.
Není transformátor jako transformátor.
Přimlouvám se pro nejelegantnější  řešení - vyhodit.
Pro druhý dotaz:
Otevřel jste starý monitor ?