• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

14.01.2026, 05:51

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jakým způsobem se stanovuje EMC odolnost transformátoru?

Started by Tomáš B., 28.05.2013, 16:04

previous topic - next topic

Tomáš B.

28.05.2013, 16:04 Last Edit: 28.05.2013, 20:33 by Miroslav Minařík
Končím elektrotechniku a DP jsem psal na téma Ochrany sítí nn, vn, vvn proti přepětí.
S poslední otázkou od oponenta si nevím rady. Dokázal by mi na ní někdo odpovědět ?

V práci se zabýváte také problematikou koordinace izolace. Jakým způsobem se stanovuje odolnost transformátoru v případě atmosférického napěťového impulzu a proč se volí tento postup?

Jiří Schwarz

Vážený kolego,
jsem úplně zmaten, název vlákna je o něčem jiném, než na co se ptáte dále.

EMC - elektromagnetická kompaktibilita
- zařízení musí být schopné pracovat s úrovní rušení, která je v daném prostředí "obvyklá, předpokládaná"
- zařízení při svém provozu nesmí produkovat rušení, které by překračovalo hodnoty obvyklé, předpokládané, předepsané pro místo nasazení do provozu.
- klasické transformátory s tím zpravidla problém nemají, to je problematika např. spínaných zdrojů

EMC není v přímé souvislosti s odolností transformátoru před  napěťovou špičkou.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

David Hruda

Koordinace izolace je odstupňování izolačních hladin tak, aby transformátor  jako nejdražší zařízení v systému byl v nejvyšší.
Mám k tomu prezentaci, ale má to asi 3MB, tak mi to nejde vložit. Pošlete mi adresu, pošlu přímo.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Tomáš B.

,
samozřejmě, EMC je naprosto něco jiného, nejspíš došlo k úpravě názvu moderátorem při vložení.
Můj název tématu EMC neobsahoval.

Quote from: David Hruda on 29.05.2013, 00:00
Koordinace izolace je odstupňování izolačních hladin tak, aby transformátor  jako nejdražší zařízení v systému byl v nejvyšší.
Mám k tomu prezentaci, ale má to asi 3MB, tak mi to nejde vložit. Pošlete mi adresu, pošlu přímo.

Uvítám cokoliv, děkuji  :)

tomas.benetka@seznam.cz

Tomáš B.

Václav Třetí

Ještě by bylo dobré lépe specifikovat transformátor, máte na mysli distribuční trafo, nebo trafa ve spotřebičích?
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Tomáš B.

Milan Hudec

31.05.2013, 11:21 #7 Last Edit: 31.05.2013, 11:50 by Fuk Tomáš
Stanovuje se mimo stupně znečistění, vlhkosti vzduchu a pod. také dle uvažované nadmořské výšky