• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 22:04

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Co očekávat při získávání OPRÁVNĚNÍ k provádění revizí?

Started by kyselda, 29.05.2013, 12:27

previous topic - next topic

Milan Hudec

Jirko jaký seznam norem? to by snad mohl chtít nějaký človék s hodně omezeným rozhledem

Rozmahel Vladimír

Pokud TIČR jako organizace vydá osvědčení a oprávnění k provádění revizí, měl by dotyčný zkoušející nabýt neochvějného dojmu, že absolvent ví vo co gou.
Měl by umět správně obsluhovat používané měřicí přístroje, vědět co a jak se měří, jak se má posuzovat naměřená hodnota, atd..., ne jen odečítat display. Pokud máte dodavatelskou činnost jste firma, která by měla mít určitý standard a vybavenost, atd...

David Hruda

Quote from: Rozmahel Vladimír on 31.05.2013, 08:11
Pokud TIČR jako organizace vydá osvědčení a oprávnění k provádění revizí, měl by dotyčný zkoušející nabýt neochvějného dojmu, že absolvent ví vo co gou.
Měl by umět správně obsluhovat používané měřicí přístroje, vědět co a jak se měří, jak se má posuzovat naměřená hodnota, atd..., ne jen odečítat display. Pokud máte dodavatelskou činnost jste firma, která by měla mít určitý standard a vybavenost, atd...

Vybavenost ano, ale má o ní rozhodovat TIČR? Pokud budu dělat jen revize spotřebičů, potřebuju žebřík? Co až pána z TIČR jednoho dne napadne, že žebřík je málo a potřebujete plošinu- půjdete si ji bez řečí koupit? Já ne.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Lukáš Malík

Asi tak. To by mohli chtít "revizi" i na ten žebřík pak, ne...  :D :D
Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.

František Šohajda

Quote from: Lukáš Malík on 31.05.2013, 20:56
Asi tak. To by mohli chtít "revizi" i na ten žebřík pak, ne...  :D :D

Při zavádění ISO je obdoba revize i na žebřík ! ;D ;D ;D
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Lukáš Malík

Ano, ISO není o ničem jiném než o papírování. O kvalitě už vůbec ne.
Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.

nevřala dušan 1975

Po mě chtějí tohle.viz příloha.Ale od kolegy vím z doslechu,že zas tak moc na čl.2 a čl.3 netrvají.Hlavně zaplatit cca 4300,-kč

František Šohajda

Mě zarazilo, že musí mít OSVČ (resp. že kontroluje TIČR)  katalogy výrobců !! (zle)

Já si myslím ,že stačí velkoobchod (i maloobchod) elektro !!Tam poradí,poslouží prodají !! ;D ;D ;D
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Miroš Jan

Quote from: František Šohajda on 30.07.2013, 17:09
Mě zarazilo, že musí mít OSVČ (resp. že kontroluje TIČR)  katalogy výrobců ! (zle)

Já si myslím ,že stačí velkoobchod (i maloobchod) elektro !!Tam poradí,poslouží prodají ! ;D ;D ;D

Jak kde, Františku.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Zdenek Hejčl

Mě stačilo sdělit, že mám svého zajištěného dodavatele, sleduji internet a katalogy mám ve svém PC a nepotřebuji je v papírové podobě... o:-)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Milan Illek

Quote from: Zdenek Hejčl on 30.07.2013, 22:53
Mě stačilo sdělit, že mám svého zajištěného dodavatele...
:o
Jaký dodavatel je potřeba k provádění revizí?

Zdenek Hejčl

Mě zarazilo, že musí mít OSVČ (resp. že kontroluje TIČR)  katalogy výrobců !  (zle)
Já si myslím ,že stačí velkoobchod (i maloobchod) elektro !!Tam poradí,poslouží prodají ! 
;D  ;D ;D
Omlouvám se a na objasnění: to byla reakce na odpověď Miloše Jana a jednání na TIČRU ohledně živnosti.
Dotaz na TIČRU byl: kde sháníte materiál k výkonu práce.
Odpověď byla: Mě stačilo sdělit, že mám svého zajištěného dodavatele.
A chtěli uvést jeho jméno....  o:-)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Jan Franěk

Proboha.  :D :D :D :D

Snad není takový problém odpovědět na položené otázky od TIČRu, kde beru materiál, jestli mám ochranné pomůcky, měřící techniku a podobně? A jestli je to pro někoho problém, asi není dostatečně připraven.

Primárně jde stejně o to, aby nevystavili oprávnění příliš rychle, protože by to vypadalo, že ty peníze jsou za 5min, práce přehnané. Proto se ztrácí čas mnoha nesmyslnými otázkami a dokládáním blbostí.

Do té doby, dokud nebylo tak snadné získání oprávnění k revizím, byla tato profese na vysoké odborné i společenské úrovni. Ale to znamenalo neřešit dodavatele kabelů, ale vládnout potřebnými znalostmi. Od té doby, kdy záleží jen na zaplacení poplatků, se i tato profese silně degradovala a jsem přesvědčen o tom, že v tomto směru došlo ke zhoršení bezpečnosti.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

František Šohajda

QuoteMě stačilo sdělit, že mám svého zajištěného dodavatele.
A chtěli uvést jeho jméno....  angel

Dnes v tržním "hospodářství" je to asi moc zbytečná otázka ! (zle)

(Za komoušů to byl problém, třeba sehnat CYKY a pod.....ale dnes, jen se měji  ;D ;D)
Dnes se CYKYna prodává v každém druhém smíšeném zboží ... ;)

Milan Hudec

Taky podle toho vypadá její kvalitní izolace, že.

František Šohajda

Quote from: Milan Hudec on 31.07.2013, 08:38
Taky podle toho vypadá její kvalitní izolace, že.

Koupil jsem CYKY 3x1,5 v renomovaném elektro-velkoobchodě a byl to ten samý kabel jak "sem" koupil v "cukrárně".. ;D ;D  Vypadal jako CYKY 3x1 ? (zle)
Prý se dnes šetří .....? :(
To si dnes nevybere i kdyby jste přebíral ....

Miroslav Minařík

Quote from: David Hruda on 30.05.2013, 21:37
Celá tahle diskuse mě zaráží. Nechápu, proč by se mě na TIČR měli ptát na věci, jako jsou normy, žebříky, rukavice nebo měřáky. Jak budou reagovat, když jim odpovím:
-až budu normy potřebovat, tak si je seženu
-žebřík nemám, až budu potřebovat, tak si ho koupím nebo půjčím
-rukavice ....
-měřák ...., lhůtu kalibrace jsem si stanovil na 10 let

Požadovat po mně mohou věci, které jsou někde předepsány, ne to, co je napadne.

Přesně tak. Prokázání toho, že normy vlasztním ještě neznamená nic. Aniž bych chtěl snižovat znalosti některých mých kamarádů z TIČR, tak je nutno podotknout, že jsou to lidé se znalostmi určitým směrem. Také nemusí vědět vše, také se musí učit a upgradovat své myšlení.

Ostatně jako my všichni, že? Možná by stálo za řeč poslat všechny inspektory TIČR na přezkoušení ke Štefanovi Beláňovi. Myslím, že by jich několik dělalo reparát určitě!
(dance) (dance) (dance)
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Pavel Stránský 111

Mě by ještě zajímala jedna věc musím být vždy OSVČ, pokud chci dělat revizního technika? Je taková podmínka a nebo ne?