• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 15:13

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Odpovídá ČSN bezpečnostní okruh, vytvořený ze spínacích tlačítek?

Started by Petr Filipi, 08.06.2013, 09:16

previous topic - next topic

Petr Filipi

P ánové,
děkuji mnohokrát za váš čas a Vaše příspěvky. Předám je v naší firmě kompetentním osobám a snad se (aspoň pro příště) něco změní.
Hlavní deon je OEZ BD250NE305, podle paní na infolince OEZ je možné použít "vyrážecí cívku" tohoto deonu pro bezpečnostní vypínací funkci.
Petr Filipi

Václav Třetí

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Petr Filipi

Na kvalifikaci jsem se samozřejmě neptal, považoval bych to za urážející. Navíc se domnívám, že takto erudovaný výrobce by si nedovolil tvrdit něco, co by nebyla pravda, navíc v souvislosti s bezpečností. V dokumentaci jsem zjistil, že napěťová spoušť, použitá ve zmíněném "deonu", je typu OEZ SV-BHD-X230 a ještě jednou jsem do OEZ zavolal a tentokrát mě nějaký pán na jejich lince technické podpory ubezpečil, že tento modul (resp. tato napěťová spoušť) způsobí při připojení 230V spolehlivé vypnutí hlavních kontaktů jističe do 20ms.
Petr Filipi

Václav Třetí

Omlouvám se za rejpnutí, ale mám špatné zkušenosti s infolinkami, linka tech. podpory OEZ je něco jiného.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Lukáš Rotrekl

Viděl bych v tom ještě jeden problém, že po přivedení 230V sice cívka jistič do 20ms vypne, ale musíte tam to napětí spolehlivě dostat....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jan Vykoupil

Tady není co řešit. Jednoduše vyměňte napěťovou cívku u deonu za podpěťovou s blokem zpoždění BZ-BX-X230-A, který kolísání sítě v pohodě ošetří a u tlačítek to zapojte na rozpínací kontakty do série, pokud je mají nebo je tam prostě doplňte.

Petr Filipi

Z pohledu bezpečnosti jistě není pochyb o tom, že systém s rozpínacími kontakty je bezpečnější a spolehlivější. Na druhou stranu zase krátkodobý výpadek dodávky elektrické energie způsobí prakticky okamžitý výpadek dodávky pitné vody pro obyvatelstvo (automatická tlaková stanice nemá skoro žádný zásobník natlakované vody - pro inspiraci - teď je u čerpadel s měniči jedna nádoba asi 250l, dříve tam byly 3 nádoby o celkovém objemu 150 m3) - což si vyžádá výjezd elektrikáře. Samozřejmě jakmile elektrikář dojede zpět domů, tak následuje podle Murphyho zákona další krátký výpadek.
Tím samozřejmě nechci zpochybnit nadřazenost bezpečnosti nad provozuschopností (jak je napsáno u vchodu do automobilky TPCA v Kolíně - Safety first).
Zítra máme schůzku s projektantem, tak zkusím navrhnout zapojení bezpečnostního okruhu na časové spínače, podle návrhu pana Martina Nováka.

Petr Filipi

Petr Filipi

Chtěl bych se zeptat pana Martina Nováka na detaily nahazování bezp. okruhu pomocí časového relé.
1. Chápu správně, že časové relé je připojeno přes nějaké jištění ještě před hlavní deon?
2. Co by se stalo, kdyby zůstaly kontakty časového relé trvale sepnuté (rozepnuté)? Nevyřadily by úplně systém bezpečnostního okruhu? Nebo je to tak, že toto relé je výrobce deklarováno jako bezpečné a je vyrobeno tak, že kontakty relé spolehlivě přepínají?

Petr Filipi

Martin Novák

Quote from: Petr Filipi on 27.06.2013, 09:22
1. Chápu správně, že časové relé je připojeno přes nějaké jištění ještě před hlavní deon?

Ne. Hlavni deon ma pouze nadproudovou a zklratovou spoust. Za nim v rozvadeci nasleduje odbocka a jisteni pro zarizeni, ktere nema byt nouzovym vypnutim dotceno (treba kontrola zaplaveni, dalkovy monitoring...). Jeden z techto okruhu napaji i onu dvojici casovych rele (zahoukani a start). Rozvadec technologie ktera ma byt nouzove vypinana je napajen pres dvojici príslusne dimenzovanych stykacu v serii.

Quote from: Petr Filipi on 27.06.2013, 09:22
2. Co by se stalo, kdyby zůstaly kontakty časového relé trvale sepnuté (rozepnuté)? Nevyřadily by úplně systém bezpečnostního okruhu? Nebo je to tak, že toto relé je výrobce deklarováno jako bezpečné a je vyrobeno tak, že kontakty relé spolehlivě přepínají?

Na ovladani stykacu pak pouzivam bezpecnostni rele od ABB (rada C57/C67 dle konkretni aplikace). U techto rele jsou stavy jako slepeni kontaktu casoveho rele nebo spinaciho tlacitka znovuspusteni technologie spolehlive osetreny