• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 18:26

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Proč mi nefunguje elektromagnet?

Started by Veselý Jan, 06.07.2013, 00:08

previous topic - next topic

Jiří Kubík

Quote from: Veselý Jan on 08.07.2013, 22:20
...
U vícevrstvé je správně, když udělám jednu vrstvu a pak druhou vrstvu zpátky?

Tak ono se to tak většinou dělá.
Ale nutné to není. Ale když se nebudete vracet budete muset navářet šrouby.
Ty vaše z materiálu 8.8 KWZ by měly jít svářet dobře.

Veselý Jan

Pokud bych koupil kruhovou ocel s průměřem 3 cm a délkou 5 cm, k tomu bych namotal 0,2mm lakovaného drátu, tak by mi to fungovalo?

Milan Hudec

Dejte adresu a zdarma vám pošlu hotový magnet

Jiří Kubík

Quote from: Milan Hudec on 09.07.2013, 12:18
Dejte adresu a zdarma vám pošlu hotový magnet

Já bych mu ho poslal také, ale furt nevíme jaký a na co.

;)
Quote from: Veselý Jan on 09.07.2013, 11:28
Pokud bych koupil kruhovou ocel s průměřem 3 cm a délkou 5 cm, k tomu bych namotal 0,2mm lakovaného drátu, tak by mi to fungovalo?

0,2 mm lakovaného drátu je málo. Alespoň na jeden závit na průměr 30mm potřebujete 9,5 cm.
A to nepočítám vývody.
A musel byste to namotat na tu kulatinu, ne jen někde k tomu vedle.

Veselý Jan

To po vás nemohu chtít.
Ale pokud ho máte rozebraný, tak by jste mi ho mohl vyfotit, ať vidím jak je zkonstruovaný.

Veselý Jan

Quote from: Jiří Kubík on 09.07.2013, 12:31
Já bych mu ho poslal také, ale furt nevíme jaký a na co.

;)
0,2 mm lakovaného drátu je málo. Alespoň na jeden závit na průměr 30mm potřebujete 9,5 cm.
A to nepočítám vývody.
A musel byste to namotat na tu kulatinu, ne jen někde k tomu vedle.

Lakovaný drát průměru 0.2 mm :D

Jiří Kubík

Quote from: Veselý Jan on 09.07.2013, 12:40
To po vás nemohu chtít.
Ale pokud ho máte rozebraný, tak by jste mi ho mohl vyfotit, ať vidím jak je zkonstruovaný.

Tady je ta konstrukce krásně vidět.

Vojtěch Běhunčík

Jejda, to je pěkné, že i v letním horku má někdo zájem o fyziku.
V příloze je materiál pro žáky devátých tříd.
Už se tam nedočtete, že síla vyvozená magnetickým polem elektromagnetu s uzavřeným magnetickým obvodem (například ty hrnce používané na šrotištích) je přímo úměrná součinu druhých mocnin protékajícího proudu a počtu závitů cívky a nepřímo úměrná délce magnetického obvodu.

Jiří Schwarz

09.07.2013, 15:58 #62 Last Edit: 14.09.2013, 08:51 by Miroslav Minařík
Quote from: Veselý Jan on 09.07.2013, 11:28

A já to vyházel (odložil do odpadu, sbíraného jistou ekofirmou)
Měl jsem tu 2 vraky, videorekordéry, myslím, že to byl systém VIDEO2000 a tak byly krásné elektromagnety, spouštělo to nebo naopak blokovalo některé funkce,...
Ale jestli máte v okolí nějaký sběrný dvůr, tam se dá "za dobré slovo, krabičky cigaret nebo podobně" získat tolik "pokladů k pokusům", že něco kupovat a pak zjistit, že to nebylo to pravé, není nejlepší přístup
A jestli chcete elektromagnet, co sice potřebuje 12V, ale má "dost velkou sílu", dá se demontovat z boku startéru  v autě :D
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)