• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

14.01.2026, 08:32

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak ověřit v myčce správnou funkci relé?

Started by Jiří Kasal, 07.07.2013, 11:30

previous topic - next topic

Jiří Kasal

07.07.2013, 11:30 Last Edit: 07.07.2013, 13:46 by Miroslav Minařík
Rozbila se nám myčka (přestalo spínat topné těleso). Už se nám to jednou stalo a zjistil jsem, že problém je v programátoru, kde byl doslova odpálený spoj na desce, který vedl od relé k topnému tělesu.

Myčka v pohodě jela tak půl roku, ale dnes zase přestala nahřívat, a proto jsem se rozhodl, že vyměním celý to relé, ale neví někdo, jak ověrím, jestli to relé je opravdu rozbité?

Jiří Kasal

Odpovím si sám.

To relé jsem teda vyměnil a myčka už zase v pohodě jede. Akorát nechápu, že když jsem relé proměřoval ohmmetrem, tak se mě zdálo, že je funkční. Přiložil jsem ohmmetr k nožce relé na COM (prostřední nožka) a druhou elektrodu na nožku, která je od cívky. Na jedné nožce cívky ohmetr ukazoval odpor a na druhé neukazoval nic. Jinak nikde odpor nebyl.

Ale tak hlavně, že to zase jede. Je to teda divné, ale odpověd už asi nikdy nedostanu.

Milan Hudec

Problém bych viděl v kontaktu relé, nikoli v jeho cívce

Jiří Schwarz

Quote from: Jiří Kasal on 07.07.2013, 17:33
... Akorát nechápu, že když jsem relé proměřoval ohmmetrem, tak se mě zdálo, že je funkční. Přiložil jsem ohmmetr k nožce relé na COM (prostřední nožka) a druhou elektrodu na nožku, která je od cívky. Na jedné nožce cívky ohmetr ukazoval odpor a na druhé neukazoval nic. Jinak nikde odpor nebyl.

Ale tak hlavně, že to zase jede. Je to teda divné, ale odpověd už asi nikdy nedostanu.

Možná by bylo zajímavé, kdybyste měřil a provnával obě relé.

- cívka by měl amít odpor v desítkách, možná až stovkách Ohmů
- mezi cívkou a kontakty byste neměl naměřit žádný svod, žádné propojení
- vývod COM - pokud je relé s přepínacím kontaktem, měl by být spojen v jedním vývodem, pokud je jen spínací kontakt, není spojeno nikam.
- a když relé natáhne, vývod COM se spojí s dalším vývodem. Pokud nepřivedete na cívku napětí, ze kterého to relé sepne (natáhne), není jak tento kontakt vyzkoušet.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jiří Kubík

K ověření, že je relé "rozbité" vám nestačí pouze ohmmetr.
Musíte ještě také vědět, co to relé je, jak funguje a jaké poruchy v něm mohou nastat.
Potom by vám to určitě nebylo divné.
Funkčnost relé se zkouší pomocí připojení ovládacího napětí, někde v dílně, nebo přímo v zařízení za provozu, což je ale pro laiky činnost životu nebezpečná.

Pokud chcete odpověď a něco o tom víte, tak se do něj podívejte a budete mít klid.

Fuk Tomáš

Quote from: Jiří Kasal on 07.07.2013, 17:33
...Přiložil jsem ohmmetr k nožce relé na COM (prostřední nožka) a druhou elektrodu na nožku, která je od cívky. Na jedné nožce cívky ohmetr ukazoval odpor a na druhé neukazoval nic. Jinak nikde odpor nebyl.
Pokud je to skutečně tak, pak došlo ke zkratu mezi vinutím a kontakty přepínače. Při takto vzniklém oblouku se přepálilo vinutí cívky.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jiří Kasal

Děkuji všem za odpovědi, ale nejspíš to je skutečne tak, jak říká Tomáš Fuk.

Quote from: Jiří Schwarz on 07.07.2013, 18:39
Možná by bylo zajímavé, kdybyste měřil a provnával obě relé.
- cívka by měla mít odpor v desítkách, možná až stovkách Ohmů

Cívka neměla žádný odpor a v tom bude asi ten problém, jak říkal Tomáš Fuk, že se přepálilo vinutí cívky.