• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je cena 30 tisic korun za hrubý materiál u domu o 8 místnostech adekvátní ?

Started by Josh24, 09.07.2013, 17:32

previous topic - next topic

Jiří Schwarz

Quote from: Jan Franěk on 17.07.2013, 21:28
....
Každý si musí svoje zkušenosti nasbírat sám. Vždyť si většina lidí myslí, že to se mě přece nemůže stát.

Ano. Vlastní zkušenost nebo někdy dobrá reference od někoho, komu věřím, je pro mě silnější argument, než "nejbarevnější reklamy a nejnižší cenové nabídky"
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jaroslav Hasala

Quote from: Tomáš Žabka on 15.07.2013, 07:55
Já bych spíše ocitoval jiný článek a to normu CSN 33 2000-4-41 ed.2 410.3.8.

Různá ochranná opatření uplatněná ve stejné instalaci nebo její části nebo v zařízení se nesmí vzájemně ovlivňovat tak, aby porucha ochranného opatření mohla narušit ostatní ochranná opatření.

Podle mého soudu je výklad tohoto článku nejednoznačný, slovní spojení "porucha ochranného opatření" bych nedával do přímé souvislosti s proudovým chráničem. 

Pokud by se to dalo do přímé souvislosti s chrániči a mělo by se to důsledně dodržovat, potom by v podstatě nebylo možné použít chrániče pro více okruhů, pro každý okruh by musel být samostatný chránič.

Takže jak ?  :)
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Milan Hudec

Ta věta říká např., že nemáš spojovat dekl zařízení za oddělovákem s deklem chráněným samočinným odpojením

Jaroslav Hasala

Tak jinak, je snad někde napsáno, že není možno použít centrální chránič nebo jinak,  jeden chránič pro více obvodů ??
Podle mého soudu toto nikde přímo a jednoznačně napsáno není.
Použití jednoho centrálního chrániče je nevhodné z provozních důvodů, nicméně podle mě to není přímo zakázané.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

František Šohajda

QuotePoužití jednoho centrálního chrániče je nevhodné z provozních důvodů, nicméně podle mě to není přímo zakázané.

Někde je to i v normách.....aby závada na jednom kruhu , nezpůsobila závadu i druhého obvodu........(nemám čas to hledat.. ;))
Na tento článek by se to mohlo "napasovat".....!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jakub Janoušek

Quote from: Kamil Novák on 17.07.2013, 21:03
Tak to vás asi nikdo nenajde na, otravným spamy proslulém, nejlevnejsistavba.com

Jo, taky mi z toho "kvalitního" serveru chodí veselý řetězec spamu. Díky programátorům za možnosti pokročilého filtrování e-mailu   ::)

Další úlovek k dobrým projektům.

V neděli jsem se setkal s kamarádem co dělá v jedné Pražské firmě a tak jsme si povídali u pivka i o práci, tím co mi řekl jsem šel do kolen. Nedavno dělal na novostavbě a protože by majiteli nezbyli peníze na krásne venkovní osvětlení, tak raději zrušil stavbu hromosvodu "že ho třeba dodělá někdy v budoucnu" ... Pravda, jak často do domu uprostřed pole u Prahy uhodí blesk a jak často si potřebujete rozsvítit "elegantním" světlem na zahradě, aby jste viděly na své BMW.  ;D

Celé to dopadlo tak, že si jejich mistr poplácal na čelo, vysvětlil váženému investorovi, jak se věci mají a hromosvod byl. Jen je občas k pousmání, jak lidé dokáží myslet.  :D
Každý kdo si myslí, že na PE vodiči nemůže být napětí, je u mě sebevrah :D