• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 16:49

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Zareaguje i jistič při zkratu v případě použití omezující pojistky?

Started by Marian Hrubý, 03.08.2013, 21:40

previous topic - next topic

Milan Hudec

V teorii je zkrat vnímán jako tvrdé spojení vodičů bez časové konstanty

Lubomír Jindra

teorie - přístroje se vždy chovají dle katalogových údajů
praxe - přístroje se ne vždy chovají dle katalogových údajů
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

solimek

Quote from: Lubomír Jindra on 07.08.2013, 14:28
teorie - přístroje se vždy chovají dle katalogových údajů
praxe - přístroje se ne vždy chovají dle katalogových údajů

Dvanáct let jsem profesionálně opravoval televizory (v letech 1975-87) a opravil jsem jich zhruba 10 až 15 tisíc - v dílně, s plným přístrojovým vybavením. Myslím, že mohu zodpovědně prohlásit, že vše se chová (nebo nechová - pokud je to vadné) dle teorie, jen je někdy obtížné všechny děje postihnout a zahrnout do daného problému. V každém případě poctivá teoretická příprava a dokonalá znalost funkce zařízení vede rychle k cíli - odhalení a opravě závady. A musím říci, že to vždy byla docela radost a dobrý pocit z dobře vykonané práce.

Tomáš Žabka

Trochu jsem si pročítal tuto diskuzi a navedlo mě to na jedno školení od schneider elektric a tam řešili selektivitu a kaskádování. Selektivita řeší více přetížení a kaskádování zkraty omezovaci charakteristiky. Něco více je tu http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=selektivita%20kaskadovani&source=web&cd=1&ved=0CCgQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.schneider-electric.cz%2Fdocuments%2Fdesigners%2Ftop-downloads%2Fkaskadovani_selektivita.pdf&ei=taACUu6JM4jJsgb4qYGQCg&usg=AFQjCNGYyjhBeXOWgPZGy2YO8WBU-dvgrw&sig2=pgsFsZYnLgDuGiP5ySGmrA&bvm=bv.50310824,d.Yms
Vše se dá nějak vyřešit, vždy jde jen o to najít optimální řešení daného problému.

Projektant a revizní technik E1A, E1B.

Lubomír Jindra

Quote from: Miloš Kotek on 07.08.2013, 15:17
Dvanáct let jsem profesionálně opravoval televizory (v letech 1975-87) a opravil jsem jich zhruba 10 až 15 tisíc - v dílně, s plným přístrojovým vybavením. Myslím, že mohu zodpovědně prohlásit, že vše se chová (nebo nechová - pokud je to vadné) dle teorie, jen je někdy obtížné všechny děje postihnout a zahrnout do daného problému. V každém případě poctivá teoretická příprava a dokonalá znalost funkce zařízení vede rychle k cíli - odhalení a opravě závady. A musím říci, že to vždy byla docela radost a dobrý pocit z dobře vykonané práce.

Když se něco rozbije, opotřebuje................. třeba ten jistič.....................nóóó ......... tak se již nechová dle katalogových údajů a tím se liší praxe od teorie, vždyť je to tak prosté...

Nebo píšu opravdu tak nečitelně že jsou mé příspěvky nepochopitelné?  :-\
Liberecký kraj
jindra@elektri.cz

Lubomír Jindra

Liberecký kraj
jindra@elektri.cz

solimek

Nesmíte to brát tak osobně. Vy jste vyslovil svůj názor, já zase svůj. V každém případě technika (a každá jiná lidská činnost) vyžaduje pokoru. Nelze vyvyšovat teorii nad praxi ani praxi nad teorii. Jedno bez druhého nemůže existovat. Pokud jsem se vás jakkoliv dotknul, nebylo to úmyslně a omlouvám se.

Jiří Buben

Ale vždyť i sám tazatel psal, že mu šlo spíše o pochopení problematiky na základě předloženého příkladu. Takže se snažil pochopit teorii. V reálném životě se samozřejmě k teorii přidávají ty cenné zkušenosti nasbírané léty praxe. ;)
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Milan Hudec

Ještě bych snad připomenul závislost charakteristiky pojistky při zkratu na jejím předchozím "rozehřátí" průchodem pracovního proudu/malého nadproudu.

solimek

Quote from: Milan Hudec on 08.08.2013, 17:55
Ještě bych snad připomenul závislost charakteristiky pojistky při zkratu na jejím předchozím "rozehřátí" průchodem pracovního proudu/malého nadproudu.

Je to tak, mohou tam být další zvýšené proudy v jiných obvodech, které zahřívají pojistku.

Lubomír Jindra

Quote from: Miloš Kotek on 08.08.2013, 12:09
Nesmíte to brát tak osobně. Vy jste vyslovil svůj názor, já zase svůj. V každém případě technika (a každá jiná lidská činnost) vyžaduje pokoru.

Absolutně souhlasím a vůbec jsem to nebral osobně.  :)

Ty smajlíky patří neznáménu, kdo mi tady tak rád píská zřejmě za to, když nepřikyvuji všeobecnému názoru  :D (s tím se tady asi setkává každý, prostě normálka). Poznávání je pro mě především hledání jiných pohledů, což je asi občas vnímáno jako rebélie, chápu, nezlobím se, jen se směju.  ;) Na stavbách jsem již tolik let, že sobě ani nikomu jinému nepotřebuji nic dokazovat  :)

Nelze vyvyšovat teorii nad praxi ani praxi nad teorii. Jedno bez druhého nemůže existovat.

Samozřejmě bezvýhradně souhlasím. Můj příspěvek měl (tak jako všechny ostatní) za cíl obohatit zdejší diskuzní fórum přínosem dalších informací už právě proto že teorie a praxe spolu souvisí. Nicméně pokud to někomu vadí (tím nemyslím vás), tak mě to mrzí. Někdy mám prostě takový pocit, že montážníci z praxe sem nechtějí moc přispívat, možná je to tím že hned dostanou za uši od někoho znalejšího. Což mi přijde jako škoda.

Pokud jsem se vás jakkoliv dotknul, nebylo to úmyslně a omlouvám se.

Prosím pěkně  (poklona) ničím jste se mě nedotkl.
Liberecký kraj
jindra@elektri.cz

Lubomír Jindra

Quote from: Milan Hudec on 08.08.2013, 17:55

jj o takové předehřátí si lze i dobře spálit prsty  ;)
Liberecký kraj
jindra@elektri.cz

Milan Hudec

Quote from: Lubomír Jindra on 08.08.2013, 19:38
jj o takové předehřátí si lze i dobře spálit prsty  ;)

Právě tato situace činí z pojistky v praxi onen selektivní prvek (dance)