• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je potrebná jímacia tyč aj ku komínu?

Started by jano M, 22.08.2013, 20:27

previous topic - next topic

Milan Illek

Quote from: František Šohajda on 24.08.2013, 16:53
Kominičtí revizáci jsou šikovní kluci...

Kominíci všech zemí, vyližte si ..... :P

Václav Třetí

to Henrich:

Abyste mohl klidně spát, tak by chtělo to armování komína spojit s uzemněním dole ve sklepě. A samozřejmě oddálený jímač na střeše, o kolik oddálený, to vám nemůže nikdo říct na dálku, jak již ostatně psali kolegové přede mnou.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Jiří Schwarz

Existuje něco jako výsuvný nebo maskovaný jímač na komín?
Když byl ve filmu Postřižiny na komínu "Pepin s paní sládkovou", byl tam jímač jeden, ale když ukázali komín z dálky, byly tam jímače 2
:D
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Fuk Tomáš

Těch chyb s komínem je tam víc, evidentně si ve filmu zahrálo několik komínů, mezi nimi i kašírovaný  :D
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Henrich

30.10.2013, 21:31 #22 Last Edit: 30.10.2013, 21:46 by Henrich
Quote from: Václav Třetí on 30.10.2013, 05:43
Abyste mohl klidně spát, tak by chtělo to armování komína spojit s uzemněním dole ve sklepě. A samozřejmě oddálený jímač na střeše, o kolik oddálený, to vám nemůže nikdo říct na dálku, jak již ostatně psali kolegové přede mnou.

Nemám pivnicu, komín začína v obývačke.  ;)
Nikto sa mi už nezaručí, ako sú tie cca 1m kúsky roxorov v každom rohu tvárnic previazané po celej výške komína. Hlavné je nedovoliť blesku zbehnúť po nich.
Najhoršie riešenie bude naozaj to, čo mi poradil projektant. To už rovno môžem tie roxory pripojit na sústavu...a vybudovať pekné slepé zvody do krbu.
Mám čas pohľadať ochotného odborníka do najbližšieho búrkového obdobia.

Á zabudol som spomenúť možno podstatný detail. Opláštenie komína nad strechou som dal namiesto omietnutia oplechovať klampiarovi titánzinkom.   o:-) Zdalo sa mi to pri tej malej výške nadstrešnej časti efektívnejšie, ako kombinovať murára s klampiarom... Lenže to asi viac priláka blesky.  (zle)

Pre predstavu, ide o dom 10x10m, klasická štítová polvalbová strecha 12x12m, výška strechy 4m, dĺžka hlavného hrebeňa 8m, 4 zvody po rohoch domu, výška steny domu 6m (2 podlažia). Zemnič je zakopaná FeZn páska 50m okolo domu, plus 8ks tyčí 2m. Odpor bol pri revízii 4 ohmy.

Lukáš Rotrekl

Dále už to necháme na projektantovi, musí si svůj honorář nějak zasloužit...
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

novy2

Quote from: Henrich on 27.10.2013, 13:04
.. horná betónová čapica komínu je chytená o štyri šróbovnice ktoré trčia pár cm nad čapicu a sú teoreticky vodivo spojené s výstužou celého komína. Takto je, myslím, robených 90% moderných komínov.

Ako zabezpečiť, aby tie trčiace kotvy neboli lákadlom pre prípadný blesk? Zaviedli by ho až do suterénu domu skrz dve obývané podlažia...

Jasné, známeho projektanta elektro+bleskozvodov som už otravoval. ...po popise situácie mávol rukou a poradil mi ho o komín uchytiť tak, ako to bolo po starom...

Ťažko predpokladať, že by 90% projektantov neovládalo Kirchhoffove a Ohmove zákony. Predstava, že tieto zákony platia aj v súvislosti s bleskom je horšia. Potom v spojení s ľahostajnosťou a nedodržiavaním  platnej normy je stav taký aký je.

Quote from: Lukáš Rotrekl on 30.10.2013, 22:57

Henrich

Quote from: Lukáš Rotrekl on 30.10.2013, 22:57

OK, ale to tu najprv nechám na posúdenie ďalším múdrym hlavám, či to nebude ďalšia somarina  >:D