• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je vypínač bojlera správne zapojený??

Started by Peter1994, 04.12.2013, 18:27

previous topic - next topic

Martin Hroudný

Mně se to moc nelíbí, tedy. Je to napevno udělaný přívod, což je z principu o hodně lepší než pohyblivý přívod do zásuvky, kde se s tím pořád kvedlá. Zvláště u spotřebiče 2kW+. Ale nelíbí se mi to 2vodičové připojení (přívod). V tom bojleru je voda, a "vodní" spotřebiče jsou prevít. Už jsem za život vyřadil 2 pračky a 1 myčku, u kterých probíjelo ohřívací těleso na kostru, a k detekci poruchy se zavčas došlo jen díky tomu, že při ohřevu (za)reagoval bez milosti proudový chránič. Kdyby ten proudový chránič nespustil, tak kdoví, co by se i stalo. Pračka by jela možná o pár (tý)dnů déle, než by se to promlátilo úplně a někoho s mokrýma rukama to přizabilo. Byl by tak velký problém ten přívodní kabel vyměnit za nový měděný 3 žilový (L+N+PE) a nebo tam namontovat podružný proudový chránič (tj. změna na soustavu TN-C-S)?
Diskusí typu "Proč bojler vyhazuje proudový chránič když se zapne nízká sazba?", "proudový chránič vypadává nevíme co s tím", už tu bylo několik... Vyhazování proudového chrániče je sice otravná záležitost, ale zdraví především...

Daniel Hudzík

Tiež sa mi to riešenie na 100% nepáči, ale niekedy je to do doby celkovej rekonštrukcie (ciže naveky) jediné prijatelné riešenie. Pokiaľ ja ako elektrikár nepresvedčím investora na rekonštrukciu, príde kutil domáci od susedov a zapojí to možno ešte horšie.
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Zdenek Hejčl

Ono je to asi takhle: hnědý vodič fakticky není hnědý, ale šedý a ten se v dřívějších instalacích používal jako vodič PEN. Než se přešlo na zelený a později na zelenožlutý. Kabel to je opravdu hliník je to vidět.
To bude děláno buď ze starého materiálu, nebo hodně stará instalace. o:-)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Václav Třetí

Quote from: Zdenek Hejčl on 15.01.2014, 16:22
Ono je to asi takhle: hnědý vodič fakticky není hnědý, ale šedý a ten se v dřívějších instalacích používal jako vodič PEN. Než se přešlo na zelený a později na zelenožlutý. Kabel to je opravdu hliník je to vidět.
To bude děláno buď ze starého materiálu, nebo hodně stará instalace. o:-)

Vodič PEN býval šedý do roku 1965, potom již jen zelený nebo zelenožlutý a šedá barva byla vyhrazena pro vodič N.

Nevím, možná mi zkresluje display, ale já ten vodič vidím jako hnědý, ať se koukám, jak se koukám.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Daniel Hudzík

Quote from: Václav Třetí on 18.01.2014, 06:36
Vodič PEN býval šedý do roku 1965, potom již jen zelený nebo zelenožlutý a šedá barva byla vyhrazena pro vodič N.

Nevím, možná mi zkresluje display, ale já ten vodič vidím jako hnědý, ať se koukám, jak se koukám.

Uplne rovnake farby som mal v panelaku z roku 1964, cierna L, hnedo-neurcita PEN
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Zdenek Hejčl

To Václav Třetí:
Izolace vodičů je guma a ta časem mění trochu barvu - degraduje. Byla to světle šedá barva.
Pokud by byl kabel odizolován výše, hned by barva byla trochu jiná. On ten kabel je skoro 50 let starý.....  o:-)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Václav Třetí

Guma mění barvy trochu, PVC za určitých podmínek hodně a rychle. Nedávno jsem měl v ruce kabel, kde byl hnědý, modrý a šedý skoro stejný, zelenožlutý se poznal jen díky tomu, že měl viditelnou podélnou "šmouhu" po zeleném proužku. Přitom se šedá k označení fáze používá pár let, kabel nebyl tudíž extrémně starý. 
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Jan Franěk

Ještě bych doplnil jedno. V těchto případech, kdy je instalace  stará a v TN-C, bylo přímo nutné, bojler připojit k ochrannému pospojení. TO by mělo eliminovat některé možné "nepříjemnosti", v případě poruchy. Především před přerušením vodiče PEN. Jinak hrozilo zavlečení nebezpečného potenciálu, nejen na samotný bojler, ale i na kovové rozvody vody. Ty jsou ve starých domech ještě hojně vidět.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jiří Schwarz

Quote from: Jan Franěk on 20.01.2014, 22:58
Ještě bych doplnil jedno. V těchto případech, kdy je instalace  stará a v TN-C, bylo přímo nutné, bojler připojit k ochrannému pospojení. TO by mělo eliminovat některé možné "nepříjemnosti", v případě poruchy. Především před přerušením vodiče PEN. Jinak hrozilo zavlečení nebezpečného potenciálu, nejen na samotný bojler, ale i na kovové rozvody vody. Ty jsou ve starých domech ještě hojně vidět.

Ta situace je ještě trochu složitější.
Pokud je to v TN-C a je mezi rozvaděčem a "bojlerem" několik desetin Ohmu, pak už je tam při proudu blížícím se 10A na vodiči PEN úbytek napětí v jednotkách V a ten rozdíl napětí ve vlhkém prostředí už citlivý jedinec výrazně cítí. Takže i za běžného provozního stavu je třeba mít pospojované "vše se vším"...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Hudec

21.01.2014, 13:25 #27 Last Edit: 21.01.2014, 20:30 by Fuk Tomáš
Quote from: Václav Třetí on 20.01.2014, 07:42
Guma mění barvy trochu, PVC za určitých podmínek hodně a rychle. Nedávno jsem měl v ruce kabel, kde byl hnědý, modrý a šedý skoro stejný, zelenožlutý se poznal jen díky tomu, že měl viditelnou podélnou "šmouhu" po zeleném proužku. Přitom se šedá k označení fáze používá pár let, kabel nebyl tudíž extrémně starý.

Až dostanou kabelovny odvahu neprobarvovat izolaci z/ž a pouze ji štrejchnout barvou jako u ostatních žil, budou všechny dráty po čase šedé a bude možno zahodit cca pět norem, které problematiku barevného značeni řeší (dance)

Jan Franěk

Quote from: Jiří Schwarz on 21.01.2014, 10:37
Ta situace je ještě trochu složitější.

Souhlasím. Jen jsem chtěl upozornit na to, že v této diskusi  řešíme pouze část problému s tímto připojením a že by se to mělo řešit jako celek.  (norm) (norm)
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Peter1994

Dobrý deň práve rpebieha rekonštrukcia rozvodov v našom dome elektrikári vyťahujú pôvodné hliníkové vodiče a nahrádzajú ich medenými všimol som si že do niektorých rúrok navliekajú ploché káble k zásuvkám 3x2,5mm označenie toho kábla je CYYp-N 300/500V 3j2,5mm chcem sa spýtať či je to dobré alebo mám zasiahnut a povedať im... marí sa mi že ploché vodiče sa používajú do omietky ale aj do rúrky ?