• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaké bodové svítidlo lze umístit na strop koupelny?

Started by Tomáš Řehák, 26.02.2014, 19:29

previous topic - next topic

Michal Lužný

Quote from: Jiří Schwarz on 28.02.2014, 08:13
A už jste zkoušeli sehnat "vodotěsný reprák", který má trochu slušný zvuk?
Asi to u spousty lidí se životní úrovní nebude tak kritické, když mají myšlenky i peníze na hlouposti...

Mám štěstí (poprvé v životě) na větší koupelnu, takže si do bezpečných zákoutí bez obav postavím libovolný CD přehrávač nebo laptop bez krytí a pohoda. 8)
P.S. Pomíjím kvalitu zvuku, na to nemám háklivé zvukařské ucho. :)

Michal Martiňák

Quote from: Milan Hudec on 27.02.2014, 23:10
Takový pohled v ostrém světle na otylé nahé tělo ve vaně může skončit daleko větší újmou nežli od úrazu elektřinou, takže doporučuji bludičku co nejdál od vany :)

Quote from: Zdenek Hejčl on 27.02.2014, 23:18
Teda Milane... nakonec i otylky může někdo zbožňovat.  o:-)
Proti gustu - žádný dišputát. ;)

Já radši kus špeku než kost.
Specializace  - prostory s nebezpečím výbuchu hořlavých plynů a par

Tomáš Žabka

Hledal jsem vhodné téma kam přispět. Teď nedávno jsem byl nucen řešit nějaký problém ohledně osvětlení nad sprchovým koutem a zde jsem zaznamenal několik příspěvků ohledně tohoto problému, tedy, že v zóně 2 v koupelně podle 33 2000-7-701 ed.2 nemůže být umístěno osvětlení. Mohl by mě někdo zdělit, proč nemůže být svítidlo v provedení IP44 nad sprchovým koutem, pokud je strop výš jak 2,3m.

Pokud možno i s přesnou citací v čem je to v rozporu s normou.
Vše se dá nějak vyřešit, vždy jde jen o to najít optimální řešení daného problému.

Projektant a revizní technik E1A, E1B.

Patrik Dedík

Quote from: Tomáš Žabka on 15.02.2016, 12:26
Hledal jsem vhodné téma kam přispět. Teď nedávno jsem byl nucen řešit nějaký problém ohledně osvětlení nad sprchovým koutem a zde jsem zaznamenal několik příspěvků ohledně tohoto problému, tedy, že v zóně 2 v koupelně podle 33 2000-7-701 ed.2 nemůže být umístěno osvětlení. Mohl by mě někdo zdělit, proč nemůže být svítidlo v provedení IP44 nad sprchovým koutem, pokud je strop výš jak 2,3m.

Preco by nemohla?  Svetla mozu byt v zone 2 min IP x4, a musia byt cez FI 30mA. Alebo dajte vsetko na 12 V a je pokoj samozrejme IP 44. A co sa tyka tej sprchy, ked to bude na 12V tak si myslim, ze ta bodovka nad sprchov moze byt.
Elektrotechnik na riadenie činnosti, alebo na riadenie prevádzky E1/A
Projektovanie E2/A
El. inštalácie domov a bytov vrátane bleskozvodov

pdedik@centrum.sk

Tomáš Žabka

Mám na tu to věc stejný názor, ale na diskuzích jsem našel několik odkazů, že o být nemůže, tak proto se ptám.
Vše se dá nějak vyřešit, vždy jde jen o to najít optimální řešení daného problému.

Projektant a revizní technik E1A, E1B.

Milan Hudec

Obrácená růžice nad hlavou chlapa obvyklé výšky do dvoutřiceti spolehlivě docákne.
Nevím co to je za úchylku chtít na sebe svítit ve sprše, jednak je to riziko kvůli vodě, jednak stejně všichni žmourají přes mydliny a pokud jim jde o kontrolu zdali včera nezkrásněli tak se obávám spíše opaku.

Petr látal

Ono uklouznutí po neviděném mýdle a naražení boku od neviděné baterie s všeobecně ostrou ovládací pákou, vymyšlenou úspěšným designerem, není také moc příjemné. Nehledě na nebezpečí opaření při takovém nechtěném spuštění sprchy. Takže trochu světla ve sprše neuškodí.  :D
Potřepání rukou elektrickým proudem není vůbec přátelské.