• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

15.01.2026, 21:00

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Kdo je vic? Nejaky projektant nebo znamy elektrikar?

Started by Kubulak-fero, 03.04.2014, 14:01

previous topic - next topic

Tomáš Žabka

Já jako projektant bych se přikláněl k použití 2 paralelních kabelů a to z těchto důvodů:

Větší proudová zatížitelnost
Lepší manipulace, menší poloměry ohybu
Samotné vodiče se lepe připojí (jsou ohebnější) pohodlnější práce kabelovém prostoru rozvaděče

V podstatě u nás v projektech používáme paralelní kabely od 2x 4x95. V svorkovnicové skříni motoru je většinou málo místa a je lepší tam motat osm "tenkých" drátů než čtyři tlustý. Už jsem viděl i situaci kdy se jedna žíla Cu kabelu 4x240 opřela o dno skříně a jak ji nějaký umělec dotahoval tak rozlomil keramickou svorkovnici (dá se nahradit 2x 4x95). Pokud to jde snažím se maximálně používat 2 kabely, vždy si představuji, že bych to měl montovat sám. V dobách studia jsem si měl tu čest "vosahat" 1x500 i 4x240 a toto někam namotat je celkem dílo, je fakt, že očkovy klíč cca 27 to vyřeší, ale i tak ... . Raději dva "káble" a plné PEN (PE).
Vše se dá nějak vyřešit, vždy jde jen o to najít optimální řešení daného problému.

Projektant a revizní technik E1A, E1B.

Pavel Horský

Jsem rovněž pro použití dvou paralelních kabelů.
Důvody nebudu opakovat, již tu byly napsány.

V době montážních činností jsem vždy upřednostňoval stanovisko projektanta. To je závazné. O tvrzení nějakého elektrikáře se nedá opřít.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Lukáš Rotrekl

Bohužel, je ale situace taková, že po některých projektantech se to co je v projektu udělat nedá...... - to netvrdím,že je tento  případ.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.