• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 20:15

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Opravdu musí půjčovna nářadí revidovat každou vrtačku hned po vrácení?

Started by kaslik, 23.04.2014, 21:37

previous topic - next topic

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Zdeněk Pikhart on 28.04.2014, 22:05
Dělat revize spotřebičů s §4 mi přijde špatně, §4 je pouze pro uživatele, co mohou maximálně dělat kontrolu a obsluhu elektrospotřebičů.

Podle definice pracovník s §4 už není laik. Revize spotřebiče je natolik triviální a bezpečná práce, že já v tom problém nevidím.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jan Bocek

Jestliže osoba poučená je prokazatelně poučená osobami znalými, umožňující ji vyvarovat se nebezpečí, které elektřina může vytvořit, pak není žádná překážka, aby se prováděla práce na elektrickém zařízení.

A zkoušení, kontrola, měření i revize nářadí je práce na elektrickém zařízení.
Pokud je zde osoba znalá v elektrotechnice a osoba odpovědná za elektrické zařízení, které toto poučení prokazatelně provedly, nikdy nebyl a také není důvod, aby to osoby poučené nemohly provádět.

Již podle 343100 byli ve výdejnách ( půjčovny) vyškolení pracovníci bez elektrotechnického vzdělání, jak zacházet s přístrojem ZO1 a jak spotřebiče měřit před každým výdejem. Pokud se ručička dostala do červeného pole, spotřebič nevydali. Vše se zapisovalo do karet. Jednou za 13. týdnu přišel elektrikář a vše proměřil, opravil a zapsal. O tuto činnost mezi elektrikáři ve velkém podniku byl velký zájem. A byly to jen osoby znalé. Žádní revizní technici. A jednou ročně to kontrolovali pracovníci tehdejšího IBP - Inspektorát bezpečnosti práce. Kontroly výdejen byly jednodušší než jeřábů, nebo válcovacích tratí...

K danému tématu již vše bylo řečeno.
Je vhodné, aby takovou půjčovnu nářadí měl pod patronátem, ošetřeno rámcovou smlouvou, elektrikář neboli osoba znalá v elektrotechnice. Ten provede poučení, jak to vše provádět, navrhne také měřící přístroj a naučí s nim měřit. Zajistí také revizního technika, který jednou za určený čas provede celkovou kontrolu a revizi se zápisem.

Je dobré prostudovat ČSN Obsluha a práce na elektrických zařízeních ČSN EN 50110-1 ed.2 případně Z1 nebo ed.3 z ledna 2014. Trochu lépe a srozumitelněji to mají popsané rozvodné závody v PNE 33 000-6 z roku 2007
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Johan Frk

, hledám nějakou půjčovnu kompresorů, zatím jsem narazil jen na půjčovny nářadí :-/. A na jednu s kompresory v Ostravě, není nějaká ve Frýdku Místku??

Johan Frk

, hledám nějakou půjčovnu kompresorů, zatím jsem narazil jen na půjčovny nářadí :-/. A na jednu s kompresory v Ostravě, není nějaká ve Frýdku Místku??

Johan Frk

Johan Frk

, hledám nějakou půjčovnu kompresorů, zatím jsem narazil jen na půjčovny nářadí :-/. A na jednu s kompresory v Ostravě kompresorykolena, není nějaká ve Frýdku Místku??

František Šohajda

Tak jak píše kol. Bocek....

Už jsem "byl" při pár revizích vn u traf a tam měření provádí běžný zaměstnanec....
RT ani u toho nebyl!! Pak RT napíše hodnoty měření do revizní zprávy a napíše měření provedl pracovník XYXY.....bez problémů!
Běžný postup?? myslíte že při tom musí být RT ??Nemusí! Jako RT si proškolil toho pracovníka jako pomocníka. A je to "velká" revize! (dance)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jirka Š. Svejkovský

Na elektrárně je to standardní postup. RT provede pouze namátková měření.

František Šohajda

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 06.06.2014, 18:49
Na elektrárně je to standardní postup. RT provede pouze namátková měření.

Já jsem na elektrárně nikdy nebyl... :'(
Ale tady se přeme kdo může a nemůže dělat revize spotřebičů v podniku...?
RT E4 pro dodavatelskou činnost beru....ale ve firmě ? Tam je to ošetřeno místními provozními předpisy a bezpečákem!! (dance) (dance)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Milan Hudec

Šmarjá a co takhle vzít selorozum, ač mám osvědčení na stroje, troufnu si na běžnou vrtačku a pod. ne že zreviduji výrobní linku, protože to prostě neumím :)

Jan Bocek

Quote from: Milan Hudec on 07.06.2014, 14:07
Šmarjá a co takhle vzít selorozum, ač mám osvědčení na stroje, troufnu si na běžnou vrtačku a pod. ne že zreviduji výrobní linku, protože to prostě neumím :)

To by ještě tak scházelo, aby Elektronaut nedovedl zkontrolovat ( pár don zrevidovat) spotřebič nebo vrtačku....jen nějak také nechápu, proč mnozí z toho dělají takovou vědu. Jistě, že  i u kontroly spotřebičů jde udělat Školu měření jako v laboratoři. Jde udělat a vystavit Protokol o měření u jednoho spotřebiče na celou A4. Ale jaký to má celé smysl pro uživatele ? On potřebuje jen vědět, že je to dobré nebo špatné.

Půjčovna nářadí:
již bylo řečeno, před výdejem se ZKONTROLUJE, zdá je nářadí dobré nebo špatné. Udělá se o tom záznam.....a to dovede udělat každý člověk po zaučení, pokud ví, co je to "Enter".

To zaučení má udělat osoba znalá v elektrotechnice. Nikde není psáno, že to musí být revizní technik elektro, nebo inspektor nějaké organizace. Revize spotřebičů je myslím pro každého RT jen nutné zlo. Když reviduji  celý objekt a v požadavku bylo včetně spotřebičů, tak to musím udělat.

Vlastně jsem chtěl kolegu Milana Hudce podpořit s tím selorozumem. Řečeno jinak, normy a zákony jsou opravdu dobrá věc, ale dělejme také tak, abychom z toho nezblbli. Vytrženo "něco" z kontextu je vždy nebezpečné.

Milan Hudec

Rád bych slyšel zkušenosti kolegů ošlehaných praxí, pokud nebudu uvažovat třídu I., tak sinevzpomínámna příklad vrtačky, kde bych závadu neodhalil pohledem, prodřená šnůra, vrtačka zasr. od železných pilin a pod.

Jirka Š. Svejkovský

Dost častý je prodlužovák s přerušeným PE (jiný přerušený vodič se vyselektuje sám). Vidět to obvykle není.

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 09.06.2014, 06:02
... tak si nevzpomínám na příklad vrtačky, kde bych závadu neodhalil pohledem, ...

1) když jsem se učil na zkoušky, zkoušel jsem co vše se dá změřit a jak. U jedné starší vrtačky jsem naměřil nevyhovující dotykový proud, když jsem přiložil "velkoplošnou elektrodu z alobalu" v místě větracích otvorů, kde se asi dost usazuje prach z uhlíků
2) Vrtačka, jeden starší ruský kousek, o kterém majitel tvrdil, že někdy po zahřátí "kope". Kopala! Protože RUS podle hesla "...lidí je na světě jako  ......" nepotřebuje druhou izolaci. Takže ještě než shořel rotor úplně, trochu se proráželo vinutí na kostru a dál se napětí dostalo až "vrták"...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jan Bocek

Pokud bych měl mít půjčovnu nářadí, tak určitě tam nebude nářadí třídy I.

František Šohajda

Quote from: Jan Bocek on 12.06.2014, 21:29
Pokud bych měl mít půjčovnu nářadí, tak určitě tam nebude nářadí třídy I.

Jsou to nějaké deítky let, co houfně prodávali firmy nářadí I.tř za "hubičku" a tak se ho zbavovali......spousta kamarádů si je "výhodně" koupila a dnes škemrají, že jim je FI vyhazuje..... (dance)   ;D ;D ;D

Jan Bocek

Rád bych slyšel zkušenosti kolegů ošlehaných praxí, pokud nebudu uvažovat třídu I., tak sinevzpomínámna příklad vrtačky, kde bych závadu neodhalil pohledem, prodřená šnůra, vrtačka zasr. od železných pilin a pod.

To je přesně to, co se myslí v článku 6.3.1 ČSN 33 1600 ed. 2, kdy na prvním místě prohlídkou zjišťujeme bezpečný stav spotřebiče.......ty vývojové diagramy v příloze A a B také hodně napovídají.

Rád bych Milanovi Hudcovi udělil bod za jasnou a stručnou odpověď.  :) (norm) (dance)

Jiří Buben

Jen jednou jedinkrát jsem se setkal konkrétně s vrtačkou, která asi po půl roce provozu měla závadu, kterou nebylo možné odhalit prohlídkou. Odhalila ji obsluha, když konstatovala, že vrtačka tak nějak brní. Při měření jsem zjistil, že na krytu převodovky je proti ochrannému vodiči napětí 120V. Proběhla reklamace a konkrétně se jednalo o špatně provedenou izolace rotoru.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....