• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mohu mít světelný a zásuvkový okruh ve společné krabici ve zdi?

Started by ondra1975, 05.05.2014, 06:57

previous topic - next topic

Patrik Mlynar

Ak v tej "prasarni" budu este aj chranice na zasuvky / svetlo / oboje, tak o zabavu bude postarane. To su tie otazky "chranic niekedy nepravidelne vypadava".
Miestny elektrotaliban zacne citovat svate normy  ....

Petr Hošek

Díky za odpověď. Spínací prvek, který by nepotřeboval nulu, se mi nepovedlo najít, máte prosím konkrétní tip? Zde by ale mohl být problém, že pro napájení bude chtít posílat stále malý proud přes světlo, což by možná šlo u žárovky, ale tady jsou bohužel usporky, navíc s těmi dvěma schodistaky by to stejně nešlo, ale to už by se dalo řešit výměnou všech vypínačů v obvodu za bezdrátové vysílače. Nebo by mohl být modul na baterky, ale rozebírat pokaždé kvůli výměně krabici mi taky nepřijde šikovné.

Spínání přímo ve světlech má pro mě úskalí v tom, že světla jsou v obvodu dvě, na modul v nich moc místa není a opět by to vyžadovalo místo všech vypínačů dát bezdrátové vysílače na baterky, takže by to bylo nejdražší řešení a zároveň nejkomplikovanější na údržbu. Ale momentálně mi to asi bohužel přijde jediné možné.

Miroslav Zuna

Leckdo to ještě zdokonalí tím,že použije pro oba obvody společné N a PE a využije tak nějaký zbytek kabelu 4B pro který nemá jiné využití. Už jsem viděl elektrický sporák připojený třemi vidlicemi na třech šňůrách zapojených do trojice jednofázových zásuvek. Autor byl ing a učitel z elektrotechnické průmyslovky a vynalezl tak způsob jak vyzrát na limit hl.jističe při nerovnoměrném zatížení fází. Potřebnou plotýnku nebo troubu si zapne do té fáze co zrovna nenapájí pračku nebo boiler.