• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

15.01.2026, 16:02

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaká je minimální tloušťka zdiva při zapuštěném ER?

Started by Rudolf Souček, 19.05.2014, 19:29

previous topic - next topic

Rudolf Souček

19.05.2014, 19:29 Last Edit: 19.05.2014, 19:56 by Miroslav Minařík
V cihelném zdivu mezi společnou chodbou bytového domu a jednoho nájemního bytu budou přidány další ER. Bohužel stěna je dost slabá a zadní stěna stávajícího ER je v bytě  překryta  jen omítkou 1-2 cm silnou. Připojovacímu technikovi se to moc nelíbilo, ale dál to nerozváděl. V připojovacích podmínkách nejsou uvedeny jakékoliv omezující stavební podmínky. Je někde jinde uvedena minimální tloušťka zdiva u zadní stěny ER, případně postřehy z praxe? Nerad bych tlačil investora ke stavění přizdívky.
S tímto mě napadá, zda lze např. umístit ER do SDK příčky v obdobné situaci.

Jaroslav Hasala

Ono je docela podstatné, jestli má rozvaděč "záda" (zadní stěnu).
Pokud se teprve bude rozvaděč dodávat, přednostně bych zvolil typ, který "záda" má. 
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Vít Rotrekl

Z vlastních zkušeností:
- na elektroměrový rozvaděč (OCEP bez zad, vestavný plasťák...) je potřeba zeď minimální tloušťky 25cm +2x(na každé starně zdi) cca 1-2cm omítky
- elektroměrová rozvaděč do SDK příčky jsem ještě neviděl. Pravděpodobně by nějakým způsobem šel, za pomocí nějaké konstrukce z profilů a ukotvení do nich osadit např od SCHRACK typ Modul 2000

V připojovacích podmínkách jsou uvedeny minimální rozměry "vnitřních" prostorů ER rozvaděče. Takže pokud nějaký výrobce dokáže udělat rozvaděč, tak že minimalizuje hloubku třeba na 200mm, tak bude zeď stačit o chlup užší než jsem uvedl výše.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)