• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mohl ulomený N vodič u elektroměru způsobit přítomnost 400V proti zemi na L i N?

Started by Jiří x Svoboda, 06.07.2014, 21:19

previous topic - next topic

David Hruda

Quote from: Jaroslav Hasala on 07.07.2014, 21:11
Jak kde. Zapomínáte na podstatnou část starších elektroinstalací v TT.
Rozšířeno zejména na JM a v JČ.

O TT v jižních Čechách jsem neslyšel, u nás se traduje, že je to jihomoravská specialita.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Hájek Jaroslav

Petr M

Quote from: Hájek Jaroslav on 08.07.2014, 09:28
Při plně funkční TN-S by k uvedenému stavu nemělo dojít.

Pokud nemá vlastní trafo, tak tam bude těžko TN-S. Pokud vím, na ulici se pětižilový kabel moc nezakopává a pětižilový AES aby člověk taky hledal v poledne s baterkou  ;)

A k téhle poruše může klidně dojít i v čisté TN-S - tady se nemusí přerušeit PEN, ale stačí přerušit N. S ochranným vodičem tahle porucha nijak nesouvisí, ten se za bodem rozdělení nesmí spojit s PE...  (norm)
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Jiří_Hrubý

Snad dvakrát jsem dělal rozdělení pro běžný dům v HDS.
TN-S je fajn, ale mám i zkušenost s uvolněným PE, kerý na rozdíl od uvolněného PEN neměl vliv na funkčnost, kterou by na sebe upozornil, ale "pouze" na bezpečnost. Ten stav tehdy trval 3 roky.
Jinak u plně funkční TN-C by se to taky nestalo.

Jiří Kubík

Vždycky je to průšvih !

Stačí si to nakreslit.

Milan Illek

Quote from: Petr M on 08.07.2014, 10:01
Pokud nemá vlastní trafo, tak tam bude těžko TN-S.

(jednicka), ale marná snaha  (wall).

Jiří Kubík

Quote from: Jiří Kubík on 08.07.2014, 10:43
Vždycky je to průšvih !

Stačí si to nakreslit.

Pravá strana, levá strana - nějak se mi to popletlo...
(Rád dodržuji staré tradice).

:)

Miroš Jan

elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Vít Rotrekl

A v čem to bude jíné, když tam bude vodič PEN? U starých instalacích funkčně jen v popisu.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Jiří Kubík

Quote from: Miroš Jan on 08.07.2014, 11:02
Jo, ale to je vodič PEN a né N !

To je zapojení z roku 1982. (viz. Příručka montéra...)

:) ;) :)

A ještě mě tak napadlo, že při "vhodně" připojeném ochranném pospojení by se na
takovou závadu ani nemuselo přijít.

Petr M

Terminologii neřešme, tazatel píše o TN-S, takže se držme té nové, ať to neí prkotina na deset stránek  ;).

Quote from: Vít Rotrekl on 08.07.2014, 11:05
A v čem to bude jíné, když tam bude vodič PEN?

TN-S: Pokud se urve N, tak se podle poměru zátěží vyrobí umělý střed. Když bude na L1 2kW bojler, na L2 10W úsporka a na L3 nic, tak úsporka chytne natvrdo 400V. Ale PE bude furt na 0V a zkrat na neživou část = odpojení, unikající proud za chráničem = odpojení. (norm)

TN-C: Urvaný PEN znamená nejenom 400V na té úsporce, ale navíc jako bonus i 230V (z L1) proti zemi na jakékoliv neživé části. Chránič není, napětí na neživé části nemá jak vyrazit jistič...  (zle)

TN-C-S: Kombinace obojího podle toho, kde se stane průšvih (jestli před nebo za bodem rozdělení) a podle toho, jak dobře je přizemněný bod rozdělení.
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

František Šohajda

QuoteTN-C: Urvaný PEN znamená nejenom 400V na té úsporce, ale navíc jako bonus i 230V (z L1) proti zemi na jakékoliv neživé části. Chránič není, napětí na neživé části nemá jak vyrazit jistič...  zle

Před 4 roky jsem u majitele jednoho pěkného RD řešil podobnou situaci...
Elektrické topení.....domek celkem pěkně proveden i elektrika, upálil se na sloupě distributora před týmto domem PEN......vše co měli zapnuté v zásuvkách 230V odešlo..od TV, SAT, a podobně......přijel pracovník distributora nafotil upálený PEN na sloupě pak i opravil, řekl že distributor je pojištěn, ať si vyčíslí cenu ......
Pak jsem došel já, jako zvídavý elektrikář jsem měřil a došel jsem na to, že měli pěkně udělaný i přizemění RD ale zádrhel byl, že nebylo ve skříňce venku napojeno uzemění na
přizemňovací vodič - zkrátka scházela tam svorka...tož vše....uzemění bylo tehdy cca 5 ohmů . což by jistě situaci zachránilo!
Dál to nikdo z distribuce neřešil, jen  vím že něco  zaplatili! ;)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jaroslav Hasala

Při závadě tohoto typu (přerušený N nebo PEN vodič v třífázové soustavě) se vytvoří tzv. "plovoucí nula".
Napětí jednotlivých fází proti této "plovoucí nule" je závislé na zatížení jednotlivých fází, v praxi to znamená že v zásuvkách 230V může být být podstatě libovolné napětí od 0V do 400V. 

elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Jirka Š. Svejkovský

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jaroslav Hasala

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 08.07.2014, 15:40
Těch 400V tam nebude nikdy. To by na jedné fázi musel být zkrat.

Nemusí tam být přímo zkrat, stačí jedna fáze zatížená (např. spotřebič řádově v kW) a druhá fáze nezatížená. Naprázdno tam bude 400V. Při zatížení toto napětí bude klesat, nicméně na zničení nějakého elektronického zařízení to asi bude stačit.

Při poruchách tohoto typu primárně "odchází" menší spotřebiče a elektronika.
Větší spotřebiče obvykle "přežijí". 
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Jirka Š. Svejkovský

Napětí na obou spotřebičích se rozdělí v poměru vnitřních odporů obou spotřebičů. Tedy bez ohledu na odběr. Tedy v případě, že je třetí fáze odpojena.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Milan Illek

Milan Illek

Quote from: Jaroslav Hasala on 08.07.2014, 17:29
Při poruchách tohoto typu primárně "odchází" menší spotřebiče a elektronika.
Větší spotřebiče obvykle "přežijí". 

Třeba televize v pohotovostním režimu. Projeví se zápachem v daném místě.
To je signál, aby byl vypnut hlavní vypínač. Mrazák obvykle vydrží, jistou dobu.  :D