• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Vyhovuje norme kábel 4x6 mm2 zo stĺpa do elektromeru v RD?

Started by Martin H., 24.07.2014, 12:24

previous topic - next topic

Jan Franěk

Quote from: Lukáš Rotrekl on 26.07.2014, 13:41
Jen jsem prolítl diskuzi, o uzemnění nikde ani zmínka,

Ano. To je jeden z důvodů, proč bych například 4x6 odmítal.

a ještě jedna poznámka. tuším to psal kolega Svejkovský, je to národní výjímka ČR. Co je na SVK neumím říct.

Souhlasím. Třeba to v SK vůbe možné není. NEznám jejich předpisy.

Jen rychle   D                  m
4x6            13,8mm        0,4kg/m
4x10          16,1mm        0,6kg/m

To něco málo přes dva milimetry může být u protahování značně znát.

Asi mi nechceš tvrdit, že u vás máte tak slabé nástřešáky, že by mohli mít problém s průměrem 16mm. To se týká i kolen. Jediný limit může představovat trubka na domě. Ale ani tam si to moc nedovedu představit. A to jsem se jich za svou praxi něco naprotahoval. Pracoval jsem pro RZ a mimo vn, jsem rekonstruovali mnoho vrchních sítí na vesnicích, což se dotýkalo každé přípojky na RD v té obci. I přesto, že se v té době používalo hodně AYKY 16mm, tam kde byl problém tak CYKY 10mm, se to s větším, čí menším úsilím podařilo vždy.

, třeba je to komplikované a je jednodušší uzemnit PEN.

Když pominu to, že o tom se tazatel nezmiňuje, tak to opět nemusí platit vždy. Neznáme místní podmínky.

ALe to se točíme pořád dokola. Nemáme dostatek informací k přesnému posouzení. Pro mě je prozatím stále řešením CYKY 10mmm

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Lukáš Rotrekl

Jojo, jsou takové. Viz příloha, tady fakt může být rozdíl mezi 4x10 a 4x6 dost znatelný.

Ale jak říkáš, neznáme SVK specifika, neznáme místní podmínky....
V tomto případě budou také podstatné technické standardy distributora....
(Ještě něco v SZ, to nechci psát veřejně)

Samozřejmě fotky jsou s přípojkovými střešníky, pokud by byl na objektu střešník síťový, tam by asi s průměrem problém být neměl. Ale to taky z dotazu 100% neplyne.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Petr M

Tak v tom případě se omouvám, ten sortiment pro připojení Cu jsem neznal a v tomhle ohledu jsem pořád byl někde před x lety na starým domu, kde se rekonstruovala přípojka z AlFe lana hliníkem 16kou...  ;)

Zrovna tu výjimku pro slabší PEN před elektroměrem nějak nechápu a neuznávám. To je přece slabý místo celé domácí instalace (nedělají se revize, nikdo většinou nezná, mimo prvního roku po stavbě, stav uzemění)... Navíc do budoucna je to dost limitující třeba při koupi elektrokotle atd.
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Jan Franěk

Quote from: Lukáš Rotrekl on 27.07.2014, 08:51
Samozřejmě fotky jsou s přípojkovými střešníky, pokud by byl na objektu střešník síťový, tam by asi s průměrem problém být neměl. Ale to taky z dotazu 100% neplyne.

Pořád jsem přesvědčen o tom, že ve většině případů to protáhnout půjde. Důkladné "namazání" (kabelu, nikoliv montéra) dokáže udělat divy. Navíc jsme dělali vedení především na betoňákách a každá přípojka byla na vyměněný přípojkový nástřešák. Občast to protahování byla "dvoumužná práce". To přiznávám.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jiří Kasal

Petr M ... raději už nic nepište prosím vás :D

Martin H.

Quote from: Lukáš Rotrekl on 26.07.2014, 08:56
Pro přesné posouzení ale podklady nemáme.

Buďte radi  ;D

Je to povojnový dom bez bleskozvodu, hliník, drevené dvierka na skrinke s poistkami atď.  (zle)

Rekonštrukcia nie je plánovaná. Určite to poznáte. Kým seniorovi ešte slúži zdravie, je to jeho domov, ktoré nevymení za nič na svete. No a potom bude na zbúranie.

Pýtal som sa preto, lebo by ma hnevalo, keby oklamali dôchodcu. No a faktúra vtedy ešte nebola zaplatená. Bol by v tom aj kus irónie, svokra bola elektrikárka, pred revolúciou vedela previnúť motor.