• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

16.01.2026, 07:15

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaký stykač použít pro sbastlení ovládání hoblovky a jak to všechno propojit?

Started by dadinek, 18.08.2014, 21:05

previous topic - next topic

dadinek

Mám kombinovaný stroj (pila hoblovka) a potřeboval bych je rozpojit tzn. udělat novou elektriku na hoblovce.
Původně se zapínala tlačítkem, ovšem stykač a vše kolem zůstane na pile.
Hoblovka má 2,2kW,dva nouzové koncové vypínače, centralstop.
Může mi někdo poradit, jaký stykač mohu použít a jak to všechno propojit?

Miroš Jan

Quote from: dadinek on 18.08.2014, 21:05
Mám kombinovaný stroj (pila hoblovka) a potřeboval bych je rozpojit tzn. udělat novou elektriku na hoblovce.
Původně se zapínala tlačítkem, ovšem stykač a vše kolem zůstane na pile.
Hoblovka má 2,2kW,dva nouzové koncové vypínače, centralstop.
Může mi někdo poradit, jaký stykač mohu použít a jak to všechno propojit?

Pošlete mi na e-mail objednávku, a není co řešit ;)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Jiří Schwarz

Návrh strojního zařízení se nedělá na dálku podle nějakého "vyprávění".
Je třeba poskytnout podrobnější informace v seriozním tvaru a počítat s tím, že projektant se nějakou diskusí neuživí.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Petr M

Už jsem psal jinde, že je 5040 možností, jak připojit 3f motor s rozběhem, z toho 840 smrtelných a tři funkční. A to v tom není zahrnutý výběr kabeláže, mechanická ochrana,... 

Navíc se chystáte vrtat do strojního zařízení, kde je i nějaký bezpečnostní okruh a vyšší požadavky na bezpečnost. Pravděpodobně to nebude jenom o jednom stykači, ale i bezpečnostní obvod, jeho napájení, ochrana motoru před přetížením,... A jestli je to někde na firmě a dojde k úrazu, tak máte opravdu velký průšvih, kde ten kriminál bude asi bolet nejmíň.

Nechte to na profíka.
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Pavel Horský

Zřejmě jste si spletl fórum. Zde se bastlením nezabýváme, ale jak již uvedli kolegové, stačí zaslat objednávku a vše bude rázem hotovo.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jan Alin

Jo, hoblovka a pila. Viděl jsem úrazy na obou v reálu i na fotkách, dá se to porovnat s prostředím u řezníka, jen se porcuje obsluha. Tady vám nezabastlím. Nabídky máte výše.

Abych nebyl nařčen z neochoty pomoci. Stykač použijte stejný, jako je specifikován v dokumentaci a propojte to vodiči dle té dokumentace. Ano, je to blbý pokus o vtip.
Jestli je to doma a budete na tom dělat sám, pozvěte chlapa co tomu rozumí a věří vám že ho v případě úrazu neprásknete, jestli je to pro podnikání a bude na tom zaměstnanec, kupte to.

Jiří Buben

Gratuluji, hodláte se stát výrobcem nového strojního zařízení. A to ne ledajakého. Dokonce dřevoobráběcího. Jelikož dřevoobráběcí stroje jsou považovány za jedy z nevíce nebezpečných strojních zařízení, je dle Nařízení vlády u posouzení shody nutná účast notifikované osoby. Tož přeji mnoho úspěchů.

Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....