• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaké jsou ceny revizí pro FVE?

Started by Jan Polínek, 08.09.2014, 14:25

previous topic - next topic

Miroš Jan

Quote from: kadlec179 on 17.02.2015, 19:10
až  vám pošlu V/A charakteristiku tak možná pochopíte, že při revizi jste schopen odhalit problém  zvláště na DC straně, a to by se po měsíci nestalo. Ta pravidla měření mají zřejmě svou podstatu. Pokud to měříte jako klasickou "instalaci" tak je to tak jak píšete ...

Nedělej z revizí FVE, něco složitého.  ;)

Dneska zreviduji uhelnou elektrárnu, poté divadlo, a pak klidně FVE. Já v tom problém nevidím.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Jan Bocek

Myslím, že kolega Jan Miroš má pravdu.
Žádná revize elektrického zařízení není problémem,
pokud mám zkušenosti s praxi na daném zařízení.
Vždy se musím na danou problematiku připravit.

Na FVE existují nějaké zvláštní oborové normy na revize?
Anebo se to také plete s kontrolami a údržbou, případně s "analyzou" rizik?

Je asi rozdíl ceny , zdá bude objednána jen revize FVE, anebo bude objednána revize s roční kontrolou a údržbou, tak jak se objednává na příklad u rozvoden nn a vn.

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Milan Hudec

Pokud neexistuje alespoň malý průnik mezi revizí a pravidelnou údržbou spojenou s měřením a vyhodnocením provozních hodnot, vznikne podmnožina vakua.

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 19.02.2015, 23:29
Pokud neexistuje alespoň malý průnik mezi revizí a pravidelnou údržbou spojenou s měřením a vyhodnocením provozních hodnot, vznikne podmnožina vakua.

Ty se znáš s těmi Plzeňáky, kam jsem chodil do kurzu?

Tam nám říkali něco v tomto smyslu:
Když přijdete na revizi něčeho většího, nejprve si sedněte s místními údržbáři, dejte si kávičku, popovídejte si, zkuste z nich vytáhnout jestli nevědí o nějakém problému nebo nestandardním chování, podívejte se do provozních záznamů,...
Zjistíte tak někdy informace, které není možné získat měřením...

Líbí se mi definice Prohlídky v bodu 6.3.2 v ČSN 33 2000-6  "...s využitím všech smyslů a veškerého důvtipu..."
Takže když to bude "smrdět po spálené gumě", neskončím tím, že mi tam "kalibrovaný měřák nenaměří nic mimořádného"
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Ivan Polínek

Quote from: Jan Bocek on 18.02.2015, 09:35
Myslím, že kolega Jan Miroš má pravdu.
Žádná revize elektrického zařízení není problémem,
pokud mám zkušenosti s praxi na daném zařízení.
Vždy se musím na danou problematiku připravit.

Na FVE existují nějaké zvláštní oborové normy na revize?
Anebo se to také plete s kontrolami a údržbou, případně s "analyzou" rizik?

Je asi rozdíl ceny , zdá bude objednána jen revize FVE, anebo bude objednána revize s roční kontrolou a údržbou, tak jak se objednává na příklad u rozvoden nn a vn.

Existuje jedna norma na FVE - ČSN 332000-7-712. Ale s  revizemi je to podobné jako s  technickou u auta. Také stačí jednou za 4 roky, ale údržbu na autě aby vám dobře sloužilo je nutné provádět pravidelně.
RT - E1/B; pro laiky: revizní technik bez omezení napětí i v prostředí s nebezpečím výbuchu