• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Kolik metrů kabelu se použije při elektroinstalaci v rodinném domku?

Started by Kristina, 03.12.2014, 22:08

previous topic - next topic

Pavel Horský

Ano, samozřejmě záleží na dispozici domu.
Myslel jsem, že se o tom nebude ani dál diskutovat. Každý normální člověk ví, jak jsem to myslel a není to tak těžké pochopit  (dance)
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Josef Indra

Odhad si můžete udělat sama, v rozvaděči by měly být popsány jističe a podle popisu zjistíte kam vedou, zhruba změříte délky zásuvkových a světelných obvodů a je to.

Pavel Horský

Quote from: Josef Indra on 06.12.2014, 18:22
Odhad si můžete udělat sama, v rozvaděči by měly být popsány jističe a podle popisu zjistíte kam vedou, zhruba změříte délky zásuvkových a světelných obvodů a je to.

Pro běžného laika nereálné až nemožné.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jirka Š. Svejkovský

S takovým odhadem mají často problém i projektanti.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Lukáš Rotrekl

Asi tak... Pár domků už jsem nakreslil, a stejě se občas stane, že mě něco "ujede".

Co mě ale zaráží, že zakázku rozsahu RD dostanete od elektrikáře vyúčtování až na konci? To jste si nenechala zpracovat nabídku dopředu?
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

David Hruda

Quote from: Lukáš Rotrekl on 06.12.2014, 18:39
Asi tak... Pár domků už jsem nakreslil, a stejě se občas stane, že mě něco "ujede".

Co mě ale zaráží, že zakázku rozsahu RD dostanete od elektrikáře vyúčtování až na konci? To jste si nenechala zpracovat nabídku dopředu?

Nabídku na základě čeho?
Objednávka zněla "nějak to udělejte...", tak to udělali.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Dušan Šnajdárek

Quote from: Pavel Horský on 06.12.2014, 18:30
Pro běžného laika nereálné až nemožné.

s tímto stoprocentně souhlasím... nejlépe to vystihl  příspěvek Radka Červeného... ;)

Jiří Novotný- Stryker

Na druhou stranu, pokud elektrikář dotyčného vážně okradl, dobře mu tak, příště si snad vezme z tohoto ponaučení  :D

Kristina

, děkuji vám všem za odpovědi. Ráda bych několik věcí uvedla na pravou míru. Jestli vám můj dotaz přišel hloupý, pardon, jsem naprostý lajk a nemám vůbec žádnou představu o tom, co vše je potřeba, když se provádí elektroinstalace. Dostala jsem vyúčtování od elektrikáře, který prováděl elektroinstalaci v domě mé matky, která před časem zemřela, jelikož pán nemá žádnou objednávku ani fakturu, protože s mojí mamkou se na všem domluvili ústně, tak jsem si jen chtěla některé věci ověřit. Vím jen, že tam ty práce provedl a protože jsem slušný člověk, chci mu jeho práci zaplatit, i když bych vzhledem k tomu, že nemá v ruce žádný papír na něj mohla z vysoka vykašlat. Na druhou stranu se mi nechtělo jen slepě věřit tomu, co mi předložil, tak jsem si chtěla ověřit věci, které mně trošku byly do očí, jako např. 770m celkem různých kabelů na malý domeček. Neměla jsem představu, jestli je to možné či ne. Osvětlili jste mi tady, že to možné je, ještě si to s pánem překontroluji na místě. Ještě jednou děkuji vám všem, kdo jste reagovali na můj dotaz a zároveň nerýpali. Pěkný den

Zdenek Hejčl

Pokud nemáte od elektrikáře plány skutečného provedení intalace - vyžádejte si je. Podle schéma zapojení a tras se dá přibližně spočítat, kolik m kabelů a jak ekonomicky jsou navržené.
Revize s popisem obvodů je snad samozřejmostí.
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Petr M

Quote from: Zdenek Hejčl on 08.12.2014, 16:14
Pokud nemáte od elektrikáře plány skutečného provedení intalace - vyžádejte si je. Podle schéma zapojení a tras se dá přibližně spočítat, kolik m kabelů a jak ekonomicky jsou navržené.
Revize s popisem obvodů je snad samozřejmostí.

Navíc tahle dokumentace je podle vyhlášky povinná po celou dobu životnosti stavby...

Jinak doma trasa z rozvaděče v přízemí do kuchyně vychází cca 40m, hned vedle je místnost s pračkou a kotlem (tam jsem nechtěl dávat rozvaděč kvůli vlhkosti a teplotě). Samostatný kabely pro světla, zásuvky na lince, myčku, lednici, troubu, varnou desku, kotel a pračku - 8x 40m, 320m kabelu jenom na tyhle dvě místnosti, počítáno bez rezerv v rozvaděči atd. V reálu cca 350m. A to je jenom napájení bez ovládání kotle, řízení podlahovky, připojení termmostatů i z nejvzdálenějších koutů domu, čidel kouře,...  8)
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Jiří Novotný- Stryker

Ústní dohoda je také dohoda a má stejnou platnost, tak jako ta písemná (jen je trošku horší vymahatelnost).  ;)

Toto není v žádném případe povinnost montéra, tyto práci by museli vycházet právě z výše zmiňované dohody o provedené práci!

Navíc tahle dokumentace je podle vyhlášky povinná po celou dobu životnosti stavby...

To máte pravdu, jen s jedním doplněním, toto je věcí provozovatele, nikoli montéra!
Jsme na začátku, ujednání obou smluvních stran.

Kristina

Ano, máte pravdu, ústní dohoda je také dohoda a já ji beru, jak už jsem psala, jen jsem si chtěla ověřit, že se může jednat o reálné výměry a jak je  mám případně přibližně zjistit.

František Šohajda

Z praxe vím, že klubko kabelu (100m) je natažené co by dup!!
Kolikrát se divím, kde se mohl ztratit , když mám natažen jen kousek instalace...
Když si změřím rozměry místnosti, tak nevěřím, že je to tam!! :-\
Pak se nedivím, že majitel,laik počítá a nemůže se dopočítat a diví se kde je tolik metrů!!

Jak to vidí kolegové?
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jan Bocek

....před mnoha léty jsme při instalaci RD předali soupis materiálu k podpisu majiteli. Fakturu nezaplatil a dal to k soudu, že tolik materiálu tam není. Opravdu přišel soudní znalec a měřili jsme kabely. Soudní znalec naměřil o 20% více, ale nenašli jsme dvě odbočné krabice za 1,60 Kčs. Byly někde pod omítkou.....borec měl dokonce vysekané drážky, aby bylo vidět kolik tam vede  kabelu. na místě jsem zaplatil majiteli těch 3,20 Kčs a faktura byla zvýšená a zaplatil soudní výlohy, které byly vyšší než celá instalace.

Laik nikdy nespočítá metry kabelů, protože nezná trasy, po kterých to vedlo.
Dneska žádné soupisy materiálu neděláme. A když tak zcela vyjimečně.....
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

slower

Jen pro zajímavost, jak projektanti počítají metry kabelů? To si vytisknou půdorys stavby v určitém měřítku a zakreslí elektriku a pravítkem měří délku tras (kabelů)? neumím si to moc představit... mají na to nějaké fígle jak to spočítat rychleji? Děkuji.

Jirka Š. Svejkovský

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Čestmír Kubáček

770m je dle plochy tak 3+1, s tím jak pán osvětlil jak tahal kuchyň, tam nebudou některé věci, které si třeba já neodpustím :) Například k 5Cx2,5 vyvázaná 5Cx1,5, to vše pro sporák/varnou desku, kde 1,5ka mi spíná stykač a 2,5ka se stará o silovou část.
Příprava pro strejdu příhodu - Datovky, koaxy, krky navíc... na 3+1 nepočítám-li přívod není problém udělat i 1200-1500m kabelů, jen to hvízdne.