• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

16.01.2026, 04:21

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Mohu v panelovém bytě zrušit zásuvku s plochými kontakty a napětím 8-15V AC?

Started by Metr, 28.12.2014, 19:11

previous topic - next topic

Metr

Při rekonstrukci jsem narazil na jednu zvláštní zásuvku.
Je hranatá a  má jen dvě malé ploché dírky blízko sebe.
Multimetrem jsem na ní naměřil proměnlivé  střídavé napětí (8-15V).

David Hruda

Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Miroslav Minařík

Quote from: David Hruda on 28.12.2014, 19:36
Pravděpodobně rozhlas po drátě- již léta mimo provoz.

Já myslel, že ten měl kolem 100V!
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

David Hruda

Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
www.elektro-hruda.cz

Metr

Rozhlas po drátě by to mohl být. Napětí jsem znovu zkusil přeměřit. Teď je tam okolo 30V. Asi jsem předtím špatně držel elektrody měřáku. Zkusím se zítra optat, jestli někdo z mých známých nemá ještě tuto skříňku.

David Hruda

Nejpozději od roku 1999 je mimo provoz, měříte nějaké naindukované napětí.
www.elektro-hruda.cz

Jan Kelbich

Quote from: Miroslav Minařík on 28.12.2014, 20:00
Já myslel, že ten měl kolem 100V!

Ano, ale při 0 dB, a to se běžně nevyskytuje. Kromě toho, že už je vypnutý. Ale možná tam tlačí signál nějaké místní studio ....

Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

Michal Lužný

Něco podobného se tady řešilo před asi rokem:
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,27323.0.html

Jsou tam i fotky, tak můžete svou zásuvku porovnat.

Václav Třetí

Rozhlas po drátě měl primární rozvod mezi objekty 100V (ve velkých městech též 250 a 600V, které se pak transformovaly na 100V pro několik ulic či část města), sekundární rozvody v domě pro jednotlivé byty měly 30V (to bylo maximální napětí, které bylo na svorkách účastnické zásuvky) a každý byt byl zapojen přes odbočovací skříňku, což byla vlastně svorkovnice se dvěma vestavěnými rezistory 150 Ohmů (v každém přívodním vodiči jeden), aby bylo zajištěno, že závada nebo neodborná manipulace s rozvody nebo přijímačem nezpůsobí poruchu u ostatních účastníků.

Posledním městem, kde byl RPD v provozu, byla Plzeň, kde bylo ukončeno vysílání těsně po r. 2000
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář