• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

?? Nesmyslná otázka: Zapojení 12V ventilátoru v koupelně?

Started by Adam9000, 16.01.2015, 08:50

previous topic - next topic

Adam9000

16.01.2015, 08:50 Last Edit: 16.01.2015, 09:44 by Miroslav Minařík
Páni eletrikářští, a čest vašemu řemeslu.

V koupelně mi předělávali eletriku (vc. revizni zpravy) a jelikož se i rekonstruovala, tak neproběhlo zapojení ventilátoru.

Nyní bych rád zapojil ventilátor.
Je to nad vanou, takže 12V s časovačem.
Otevřu mřížku a kouká na mě CYKY 3x1.5.
Hmmm to jsem teda zvědavej, jak to zapojí - volám mu a říká mi:
Co řešíte?
Máte vyhl. 50 tak si to zapojte!
Tak mu říkám tu už mám dávno propadlou a elektro nedělám, jak to teda zapojíte říkám mu?
No snad tam máte 3 dráty ne?
No jo ale jeden je žlutozelenej říkám a on ten se musí celej až k izolaci přeznačit a bude to ok.
Hm ... do toho se tedy ani já pouštět nebudu.
Matně si pamatuju, když mě mistr na odborném výcviku chytl za límec a říká:
Pamatuj si eletrikáři  nejsou žadný prásáci a urazím ti ruce, jestli budeš dělat prasečinu. Buď to dělej, tak jak se má nebo vůbec ...

Ale k věci, jak by to šlo teď  vyřešit?
Napadlo mě jedo řešení.
Za stěnu kopeulny dám krabičku do ní trafo a k němu přvést  trvalou fázi z krabičky na světla.
Výstup z trafa 12V bude přiveden na ventilator a zároveň pujde do tlačítka 12V v koupelně (použije se to vedení co tam udělal CYKY 3x1.5) kdy do tlačítka pujde 12V po černým a 12V zpět do venlitátoru jako spínana "faze" po modrým.

Takhle jsem to řekl elektrikářovi a řekl mi, že jsem se zbláznil vést 12V po CYKY, že je to špatně.

Co vy na to?

Jiří Novotný- Stryker

Doufám, že jsem to Vaši složitou formulaci dobře pochopil, zhrnu to a doplním:
-transformátor 230/12V DC umístit mimo koupelnu (zmiňoval jste to)
-tento logicky napájet 230V AC, jištění jsem pochopil 10A/B
-výstup z transformátoru- použijete již připravený kabel (ať se vyvarujete dodoatčného sekání), žz vodič nepoužijete, použijete pouze dva zbylé vodiče a to polarity + -
Pozor na přesné zapojení! Průřez 1,5mm2 je vyhovující.
-jestli již po cestě vřadíte spínač, či nějaké časové relé je Vaše věc, lze to, jen myslet na to, že vše již ve 12V DC

Vít Rotrekl

Co takhle osadit ventilator, ktery je urceny do zony 1? Zpozdovac dat pod vypinac. A do ventilatoru budou stacit dva draty (vetsinou).
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Jan Prochazkaa

Takovy ventilator stoji, ale 2x3 tolik co na 12V

Miroslav Minařík

.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Pavel Horský

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jan Prochazkaa

Quote from: Miroslav Minařík on 17.01.2015, 16:24
A to je argument?

Ne konstatování. Vy možná vnutíte zákazníkovi 2x tak drahou věc, ale už se k vám nevrátí.
12V+ trafo je mnohem levnější možnost, když tam je vedení. Než tam cpát nějakou vodotěsnou mrchu za 2,3 t

Miroslav Minařík

Quote from: Jan Prochazkaa on 17.01.2015, 16:42
Ne konstatování. Vy možná vnutíte zákazníkovi 2x tak drahou věc, ale už se k vám nevrátí.
12V+ trafo je mnohem levnější možnost, když tam je vedení. Než tam cpát nějakou vodotěsnou mrchu za 2,3 t

Aha, tak ve jménu šťastného zákazníka a mírumilovného dodavatele budeme vyrábět zbytečně složité kombinace. Dobrý, no ...

Naštěstí nejsem zastánce "vnucování".
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jiří Buben

A jakpak ten ventilátor máte vysoko? To je dosti podstatné. Protože pokud máte vyšší strop, tak můžete mít klidně ventilátor nad zónou 1 a tam se nachází dle Přílohy ZA, ČSN 33 200-7-701 ed.2 národní dodatek, který říká že nad zónou 1 se nachází zóna 2.
Pak se stačí dle toho zařídit, samozřejmě včetně příslušného krytí ventilátoru.

A ani bych neřekl, že vás řešení 12 V vyjde levněji. Navíc je tam transformátor, což je další prvek s možností poruchy. Umístění mimo zónu 0, 1 a 2. Ne každý transformátor, který vybrakujete ze starého rádia se k tomuto účelu hodí. Musí to být bezpečnostní transformátor.

Quote from: Jan Prochazkaa on 17.01.2015, 16:42
Než tam cpát nějakou vodotěsnou mrchu za 2,3 t

I ten ventilátor na 12 V musí mít krytí IP X4. To plyne z ČSN 33 2000-7-701 ed.2 článku 701.512.2. Pro zařízení instalovaní dle článků 701.512.4 a 701.55 musí být použit pro zónu 1 minimálně stupeň ochrany krytem IP X4. Pokud je tam oplach, tak IP X5. No a právě ventilátory mohou být dle již zmíněného článku 701.55 instalovány v zóně 1. Dáte-li si to do souvislostí, tak nezáleží zda jde o ventilátor na 230 V nebo na 12 V. Krytí IP X4 mít musí tak jako tak.

Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Jan Prochazkaa

Takže vám nepřijde lepší 12V + trafo? než 230V vodotěsné. Samozřejmě jsem myslel 12V IPX4 to je snad jasné. A bude mít vodotěsné 230V IP X5 třeba čidlo na vlhkost?

Kamil Novák

Ale samozřejmě. Např. tento, ale když budete pátrat, tak i řada jiných ...  ;)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Jan Prochazkaa

Quote from: Kamil Novák on 19.01.2015, 23:43

To těžko do zony 1 když má X4 !

Vít Rotrekl

Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

David Frýba

QuoteNo snad tam máte 3 dráty ne?
No jo ale jeden je žlutozelenej říkám a on ten se musí celej až k izolaci přeznačit a bude to ok.
Hm ... do toho se tedy ani já pouštět nebudu.

Podivnej postoj pana elektrikáře, který jak jsem pochopil byl autorem elektroinstalace ve vaší koupelně.Dílo se snad předává kompletní i s ventilátorem, který on umístil právě tam s vědomím, že ČSN toto umístění omezuje.Tak jaké "do toho se pouštět nebudu"

Adam9000

Omlouvám se, že jsem dlouho nereagoval i asi za zmatenou otázku do které jsem zahrnul, co mi říkal eletrikář a co jsem mu říkal já, ale nějak se to při vložení rozhodilo.

Je to paneláková koupelna. Od hrany vany je to 1,8M od podlahy by to bylo asi 2,2 ale to je vedle vany. Ventilator je umístěn přesně nad vanou (kohoutkama).

Ještě bych chtěl čidlo na vlhost, ale to se prý pro 12V nedělá.

Vznesl jsem požadavek na ventilátor do zony1  na prodejcea ten mi doporučil tyto, ale ani jeden to nesplňuje, tak nechápu.

http://www.elektro-paloucek.cz/ventilatory/ventilatory-do-koupelen/ventilatory-ma/ventilator-vents-100-mathl-zaluzie-casovac-loziska-hydrostat

A pokud máte zájem o úplně obyčejný ventilátor pouze s čidlem vlhkosti je možné použít tento: http://www.elektro-paloucek.cz/ventilatory/ventilatory-do-koupelen/ventilatory-s/ventilator-vents-100-sth-spinac-vlhkosti

Radim Strycharski

Quote from: Kamil Novák on 19.01.2015, 23:43

Nevím, jestli jsem něco nepřehlédl, ale chybí mi tam určení výrobcem do zóny 1.

Adam9000

Quote from: Radim Strycharski on 20.01.2015, 13:19
Nevím, jestli jsem něco nepřehlédl, ale chybí mi tam určení výrobcem do zóny 1.

No právě to bude něco jak ty prodejci ventilátoru. Jasně můžete to dát do zony1, ale v navodu ani zmíňka

Kamil Novák

Quote from: Adam9000 on 20.01.2015, 13:26
No právě to bude něco jak ty prodejci ventilátoru. Jasně můžete to dát do zony1, ale v navodu ani zmíňka

A proč by to tam muselo být, když vhodnost jasně popisuje kol. Buben zde :

Quote from: Jiří Buben on 17.01.2015, 20:43
I ten ventilátor na 12 V musí mít krytí IP X4. To plyne z ČSN 33 2000-7-701 ed.2 článku 701.512.2. Pro zařízení instalovaní dle článků 701.512.4 a 701.55 musí být použit pro zónu 1 minimálně stupeň ochrany krytem IP X4. Pokud je tam oplach, tak IP X5. No a právě ventilátory mohou být dle již zmíněného článku 701.55 instalovány v zóně 1. Dáte-li si to do souvislostí, tak nezáleží zda jde o ventilátor na 230 V nebo na 12 V. Krytí IP X4 mít musí tak jako tak.
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj