• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je nízký tarif v čase nt v celém domě nebo jen ve vybraných okruzích?

Started by Josef Tomek, 30.01.2015, 09:27

previous topic - next topic

Petr M

Quote from: Josef Tomek on 03.02.2015, 09:47
Nedaří se mi to také dohledat (resp. nacházím různé informace, kterým moc nerozumím), jaký je příkon průběrného tepelného čerpadla, když jede bez topné spirály (předpoklad venkovní teploty O C, teplota sekundáru 45 C)?

Ono to není tak jednoduchý. Tohle není o tom, že někdo řekne jedno číslo, ale o tom, že s rozdílem teplot roste spotřeba energie. Od nuly, když tam není rozdíl, až po teplotu, kdy je poměr 1:1 = na joule energie z TČ je potřeba 1 joule energie pro TČ. Možná právě proto se to nedá tak snadno dohledat...

A právě proto je u TČ pomocný topení (elektrokotel, krbová vložka u vzduch-voda,...). Protože od jisté venkovní teploty už do TČ rvete víc, než dostanete.
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Juraj Rojko

Quote from: Josef Tomek on 03.02.2015, 09:47
Nedaří se mi to také dohledat (resp. nacházím různé informace, kterým moc nerozumím), jaký je příkon průběrného tepelného čerpadla, když jede bez topné spirály (předpoklad venkovní teploty O C, teplota sekundáru 45 C)?

To bude tím, že žádné průměrné tepelné čerpadlo neexistuje. Příkon každého čerpadla je uveden v technických parametrech, zvolte si konkrétní typ a pak to už dohledáte snadno. Pokud ale chcete mít alespoň řádovou představu, tak u čerpadel pro RD se jedná o jednotky kW. (Pro přibližný údaj lze také vydělit deklarovaný výkon čtyřmi.) Je dobré si uvědomit, že elektrický příkon je víceméně konstantní, ale tepelný výkon je velmi proměnlivý a závislý na mnoha okolnostech. Např. na teplotě topné vody - těch 45°C je na TČ už docela dost. Pokud jste hloubavý, tak se podívejte na http://www.tecep.cz/, najdete tam spoustu informací a čísel.

Josef Tomek

Díky za informaci. Ptám se opravdu na příkon, ne na výkon tepelného čerpadla. Jde mi o to, jestli mi na jeho provoz bude stačit 1x16 A (za předpokladu NEpoužívání dohřevu), nebo jestli i jen na tento provoz potřebuje víc.

Juraj Rojko

Ale to je přesně to, na co se nedá odpovědět bez informací o konkrétním čerpadle.

Josef Tomek

Zvažuji Toshiba Estia 8 kW. Zde jsou údaje:

http://www.pointec.cz/wp-content/uploads/2013/11/Tech.data_2013_ESTIA_CZ.pdf

Třeba příkon při topení je tam uveden 3x, okolo 2 kW, ale max provozní proud je uveden 19 A. Dále, zde:

http://www.topklimat.cz/download.php?file=cenik_2013_toshiba_ESTIA.pdf

se ale mluví o 8,6 A. Tak mi to nějak není jasné. Hlavně jsem měl za to, že TČ (venkovní jednotka) je jen ventilátor s výměníkem, tak nechápu, jak to může tak strašně žrát (ať už 8 nebo 19 A).

Jiří Janíček

Pokud byste prošel návod do konce, našel byste, že hydrobox má přímo napájené jen záložní topení, jinak ostatní obvody jsou napájené z venkovní jednotky (která podle průřezů vodičů zjevně obsahuje i kompresor tč, nejspíš kvůli hluku).

Jiří Schwarz

Quote from: Jan Franěk on 06.02.2015, 11:09
...
Opět se ceny odvíjí od konkrétní lokality. V mém okolí to bývá nejčastěji okolo 1800-2800Kč. Záleží na počtu vývodů(měření)  i stavu a přístupnosti instalace. Není problém ani 3500Kč .
...

Ještě je jedna možnost - viděl jsem nabídku na revizi za 300Kč.
Jenže to nebyla jen revize. To bylo v nabídce na rekonstrukci rozvodu a revize tam za tu cenu byla jako volitelná položka. Tak bych čekal, že si tu cenu "dorovnají jinak" a proč lákají zákazníka na nízkou cenu za revizi si také umím představit...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jan Franěk

Jasně Jirko. Sám mohu také udělat revizi  levněji, pokud je provedena, jako součást většího objemu práce. Něco jako "množstevní sleva". Jde o velmi běžný způsob pobídek.
Zde ale byl položen dotaz na "jednorázovku" a ve velmi malém rozsahu. To je potřeba jasně  definovat a oddělit.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585