• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

16.01.2026, 00:28

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaký předřadník zvolit pro paralelní zapojení dvou 54W zářivek?

Started by M. Kouba, 09.02.2015, 17:24

previous topic - next topic

M. Kouba

Plánuji dosvitit své terárium fluorescentní 54W zářivkou a pro případ nedostatku světla v budoucnu bych chtěl použít druhou identickou zářivku. Hledám vhodný předřadník, který by byl schopen rozsvítit jen jednu zářivku, či případně obě. Existuje na trhu v ČR takový?

Jiří Schwarz

Pokud chcete použít elektronický předřadník pro 2 trubice, tak tam je problém mít v provozu jen jednu.
Pokud byste použil výkonný předřadník určený pro jednu trubice (nebo tlumivku) a chtěl tam připojit 2 trubice paralelně, je pravděpodobné, že se rozsvítí jen jedna, ta, která bude mít "menší napětí".
Vidím to jako "neschůdnou cestu, nesprávný směr"...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Lukáš Rotrekl

Zjistit u výrobců předřadníků... Ale myslím, že svícení obou trubic nebo žádné jsou výsadou spíše menších příkonů....
Co mám na stolem 2x28W, tak zhasnou obě, na dílně jsou 2x36 a tam zůstává i jedna svítit....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Daniel Hudzík

Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Zdeněk Mazač

Lukáš Rotrekl

Quote from: Daniel Hudzík on 11.02.2015, 21:39
2x tlmivka, 2x starter

Na trubici 54W? Naveďte mě, občas by se hodilo.... Mám T5 trubice rád, ale občas mě omezují klimatické podmínky a mám strach dávat elektroniku.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.