• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

16.01.2026, 00:28

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Co je příčinou pulzování napětí ve světelném obvodu?

Started by Petr Lustik Sr., 12.02.2015, 18:18

previous topic - next topic

Petr Lustik Sr.

12.02.2015, 18:18 Last Edit: 12.02.2015, 22:55 by Miroslav Minařík

Podařilo se mi provrtat se skrz linku vedení mezi vypínačem a světlem.
V sádrokartonu se jasně zablesklo.
Příslušný jistič to nechalo chladným, tj. nezareagoval.
Ani chránič.
Rozhodl jsem se provrtanou linku nahradit (3 vodiče: 1 přívod + 2 vývody pro dvojvypínač (5).
Po odstřižení poškozené části jsem vadaskou mezi fází a 1 vývodem naměřil "pulzní" napětí cca 120-240 a mezi fází a 2 vývodem cca 48V.
Co se děje?

Miroslav Minařík

Quote from: Petr Lustik Sr. on 12.02.2015, 18:18

Podařilo se mi provrtat se skrz linku vedení mezi vypínačem a světlem.
V sádrokartonu se jasně zablesklo.
Příslušný jistič to nechalo chladným, tj. nezareagoval.
Ani chránič.
Rozhodl jsem se provrtanou linku nahradit (3 vodiče: 1 přívod + 2 vývody pro dvojvypínač (5).
Po odstřižení poškozené části jsem vadaskou mezi fází a 1 vývodem naměřil "pulzní" napětí cca 120-240 a mezi fází a 2 vývodem cca 48V.
Co se děje?

Pulzní napětí je jako střídavé? Nebo jak to myslíte? Asi bych střídavé čekal ale když to zdůrazňujete tak to má asi nějaký význam.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jiří Schwarz

Myslím, že to je volné pokračování na téma "není důležité jak drahý mám měřák, když nedokážu správně prezentovat a smysluplně využít to, co mi ukazuje"
U různých nečekaných projevech indukovaného napětí už tu byly příspěvky v několika diskusních vláknech.
Z toho popisu se nedá určit co se tam děje a jestli to je nebo není v pořádku
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Roman Šafránek

Nejspíše máte ve svítidle nějakou úsporku a nebo LED žárovku s vnitřní elektronikou a napětí měříte přes tuto elektroniku.

Petr Lustik Sr.

Roman: jj, tak to bylo, byla to úsporka, díky, ostatním se omlouvám za hloupou otázku.