• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 16:49

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je ve Francii legální aktivní hromosvod?

Started by Jan Hájek, 21.04.2015, 09:09

previous topic - next topic

Ati

Quote from: Fuk Tomáš on 26.04.2015, 00:02
Ale to je hluboký omyl. Dům jako takový je snad možná jakž takž chráněný ochranným prostorem svodu, ale chodníky kolem domu už jsou zvlášť nebezpečným prostorem.

Súhlasim vás nazorom , ked je to nová stavba určite bude v základov alebo okolo domu uzemnovací pás, dojde uder blesku do ESE alebo do sústavy treba počítať krokovým napětím. Ked nechcem riskovať život pri burke ,  zostanem v byte alebo baraku  ;) To je aj izolovaní asfaltovým pásom.

J Lhava

Quote from: Ati on 25.04.2015, 22:53
...ale potrebujte tam kapacitu ese a výpočty...

A safra, ono se u ESE něco počítá?
Co dostatečná vzdálenost, ta se taky počítá? Anebo se na ni se..?

Lukáš Rotrekl

Spočítá se tak v 5% projektů, aby se pak na ni s***o.
Ale to je u klasického řešení asi tak nějak podobně....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jiří Schwarz

Quote from: Ati on 25.04.2015, 22:53
... potrebujte tam kapacitu ese a výpočty , ale napríklad na rodinní dom  12x14stačí 10-15 mikrosekundová hlavica ,
...

Když mám spočítat nějaké parametry hlavice nebo to "doladit" podle chráněného objektu, začíná mi to připomínat Eltrick, který se také nastavuje podle konkrétního rozvodu.
Ideální pro obhájce ESE při nějakém maléru - špatně spočítané, špatná volba hlavice,...  (zle)

10 - 15 mikrosekund - pokud to budu brát jako trvání 1 periody, odpovídalo by to frekvenci asi 65 - 100 kHz, pokud by to měla být jedna půlperioda, můžeme se bavit o frekvencích asi 32 - 50kHz.
Co se stane, když budu mít v provozu nějaké zařízení se spínaným zdrojem, kde taková frekvence bude jako základní nebo vyšší harmonická a přes filtr se mi něco z toho dostane přes PE (PEN) na hromosvod? Nezboří to správnou funkci hlavice? Nebo naopak nepřítáhne mi právě ten spínaný zdroj výboj do zařízení s výše popsaným spínaným zdrojem?
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Fuk Tomáš

Quote from: Ati on 26.04.2015, 08:54
Súhlasim vás nazorom ...
Ale kdepak, to jste mne špatně pochopil. To nebezpečí hrozí chodci nikoli zdola, od základového zemniče, ale shora. To, co je nazýváno "ochranným prostorem" ESE je ve skutečnosti prostor se zvýšenou četností úderů blesku a nedeterminovaným místem jeho dopadu.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jan Hájek

Quote from: Fuk Tomáš on 26.04.2015, 11:51
To, co je nazýváno "ochranným prostorem" ESE je ve skutečnosti prostor se zvýšenou četností úderů blesku a nedeterminovaným místem jeho dopadu.

Ano, to je pravda, stačí se namátkou podívat na tyto případy:
http://www.lightning-risk.org/pdfs/Hartono-Adventure-Island-Lightning.pdf

http://elektrika.cz/data/clanky/smrt-na-stadionu
http://elektrika.cz/data/clanky/mimoradna-udalost-v-arealu-bioplynove-stanice-v-malsicich/view?searchterm=mal%C5%A1ic%C3%ADch

http://elektrika.cz/data/clanky/clanek.2005-05-07.5724465965/view?searchterm=Most

http://lightning.org/wp-content/uploads/2014/12/Sigolsheim_belltower_incident.pdf
http://elektrika.cz/data/clanky/vyzkumy-na-jimacich-ese-2-4

Ze kterých jednoznačně empiricky vyplývá:

Aktivní hromosvod ESE způsobuje nekontrolovatelné zásahy bleskem ve svém okolí a tak je nebezpečné životu se k nim přibližovat, natož v nich za bouřky přebývat.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Ati

Neviem že ako to stalo , pred inštalácie alebo ESE nefunguje. Nevieme ani autor. Ale tak dajte normálnu odpoved ako technici ,prečo na moj rodinní dom fungoval a nič sa nestalo.

Vít Rotrekl

Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Lukáš Rotrekl

Jak ten hromosvod a RD vypadá? Nefungoval by stejně tak, kdyby tam byla jen kovová tyč?
Co dostatečná vzdálenost, počítáte s ní nebo ne? Je ošetřeno oddálení? Izolace svodu?
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Ati

Moj rodin
Quote from: Lukáš Rotrekl on 26.04.2015, 19:00
Jak ten hromosvod a RD vypadá? Nefungoval by stejně tak, kdyby tam byla jen kovová tyč?
Co dostatečná vzdálenost, počítáte s ní nebo ne? Je ošetřeno oddálení? Izolace svodu?

Objekt je chránené proti atmosférickým výbojom bleskozvodným zariadením vypracovaným podľa STN 34
1391. Navrhnutý je aktívny bleskozvod DAT-CONTROLER DC +15, dĺžka nadstavnej tyče 2m, umiestnený na
streche. Polomer ochrany zachytávača DAT-CONTROLER PLUS 15 udávaný výrobcom v zmysle výpočtu podľa
STN 34 1391 čl. 2.2.3.2 pre triedu III je v prípade použitia nadstavnej tyče 2m je h=2m (h - výška hrotu
aktívneho bleskozvodu od horizontálnej roviny prechádzajúcej najvyšším bodom chráneného prvku) a polomer
ochrany v stupni III podľa tabuľky R 18 m.
Východisková prehliadka
- veľkosť budovy - Výška d (m): 9
Dĺžka (m): 12
Šírka (m):  10
- zemepisné umiestnenie - budova sa nachádza medzi rovnakými objektmi
- v budove sa budú nachádzať ľudia
- miera možnej paniky - nízka
- problémy prístupu a úniku - nie je
- nepretržitosť prevádzky - nepretržitá prevádzka
- obsah budovy - predmety normálneho významu
- tvar a spád strechy, typy konštrukcie, vyčnievajúce časti - manzardová strecha pálená škridla   ;
- kovové časti strechy,  odkvapy a veľké vonkajšie kovové predmety -  Anténa , odkvapy , oplechovaní okolo komín,
- exponované miesta budovy - strešná konštrukcia;
- vplyvy prostredia - bez nebezpečného prostredia.

Bleskozvod je uzemnený 1 zvodom z drôtu Al/MG/Si Ø 8 mm na samostatné uzemnenie. Bezpečnostná
vzdialenosť s v zmysle STN EN 62305-3, čl.6.3 je nasledovná pre 1 zvod: s=ki x (kc/km) x l =
0,04x(1/0,5)x12=0,96m (pri hrane strechy). Dostatočná vzdialenosť sa nemusí dodržať pri stavbách s kovovým
alebo elektricky vzájomne pripojeným oceľovým armovaním.
Samostatné uzemnenie bude tvorené  zemniacimi tyčami o celkovej dĺžke min. 12m. Zemniace tyče
budú v zemi spojené  FeZn Ø 10 mm. Usporiadanie umiestnenia zemniacích tyčí môže byť v priamke resp. do
trojuholníka a navzájom od seba vzdialené minimálne ako je hĺbka uloženia v zmysle STN 341391 čl.4.2. Merný
odpor pôdy uvažovaný pri výpočte zemného odporu zemniča je 100 Ohm. Maximálny odpor zemniča má byť 2
Ohm (preveriť meraním). Uzemnenie zvodu aktívneho bleskozvodu (vonkajšia uzemňovacia sústava) bude
spojené s uzemnením objektu (vnútorná uzemňovacia sústava) cez skúšobnú svorku. Uzemnenie objektu je
existujúce.
Uzemňovacia sieť bude spoločná pre:
• elektrické zariadenia do 1000V
• bleskozvod
• hlavnú uzemňovaciu prípojnicu objektu
Počet zvodov
Podľa čl. 2.3.2. normy STN 341391 (06/1998) /Z3 (05/2008) musí byť každý aktívny zberač spojený so
zemou minimálne jedným zvodom. Na základe STN 341391 budú uvažované 1 zvod pre aktívny zberač.

Teraz už exituje nové norma . STN 34  1398

Josef Kadleček

Quote from: Aleš Dobrovolný on 22.04.2015, 12:19
Já to zjistil!:"Toto zařízení má ve své nadzemní konstrukční části (obvykle v jímacím prvku) umístěno vysoce pulsující zařízení obsahující elektronickou část. Tato elektronická část u všech dovážených hromosvodů je schopná samostatné činnosti bez připojení na zdroj elektrické energie."

Akorát opravdu nevím, co si mám představit pod pojmem "vysoce pulsující zařízení obsahující elektronickou část". Prosím odborníky na aktivní oné o vysvětlení.

http://www.gewo.info/tesla/tesla_menu.htm ;  A všimněte, nedávám emotikonku; neříkám tak ani tak, ale na má slova dojde  ;)
Pokud chceme, aby věci fungovali tak, jak mají, musejí se dělat tak, jak se mají dělat. Antonín Hron, umělecký elektrikář

Jiří Schwarz

Nikola Tesla byl ve své době špičkový odborník.
Ale s ohledem na stav poznání, na technické možnosti objektivního měření,... je otázkou co z jeho pokusů a experimentů by dnes bylo vnímáno jako "zázrak" a co jako "fyzikální srandička".
Tenkrát byl přenos "signálu" považován za něco mimořádného, mohlo to být prezentováno jako přenos energie na dálku... Dnes by to mohlo být v laboratoři zopakováno s výsledkem, že to funguje, ale pro přenos energie je to nepoužitelné pro "téměř nulovou účinnost". Poznání někam postoupilo.
A také si N. Tesla mohl dovolit některé experimenty, které by dnes "nepovolil" např. správce kmitočtového spektra!
A dovolil takový provoz tomu, kdo provozuje ESE ?
Takže mi to připomíná "technický zázrak" vysoušení zdí VF signálem. Tam je použit tak silný signál, že to dokáže vodu tlačit ze zdi do základů, ale přitom výkon tak malý, že na to nepotřebují povolení správce kmitočtového spektra!

Pokud někdo tvrdí, že objevil zázrak, snaží se toho prodat co nejvíc, ale brání se zneřejnění principu, tak já to nevnímám jako "technický vynález", ale úspěšný obchodní podvůdek!!
A je úplně jedno, jestli je to ESE nebo Eltrick, nebo "šetřítko benzínu" v podobě kondenzátoru v zásuvce pro zapalovač nebo magnetu na hadičce od nádrže.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jan Hájek

Podobně vystavil svůj obchodní model James McCormick (2013 odsouzen na 10 let), ATSC (UK). Prodával jeden kus detektoru výbušnin za 60 000 USD, výrobní cena možná i 10
Ještě nyní, pět let po odhalení podvodu,  některé africké státy vyjadřují naprostou spokojenost s nákupem bezcenného šmejdu.

Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Jan Hájek on 26.04.2015, 22:49
Podobně vystavil svůj obchodní model James McCormick (2013 odsouzen na 10 let), ATSC (UK). Prodával jeden kus detektoru výbušnin za 60 000 USD, výrobní cena možná i 10
Ještě nyní, pět let po odhalení podvodu,  některé africké státy vyjadřují naprostou spokojenost s nákupem bezcenného šmejdu.

Nojo, a co Národní divadlo? Už někdo vrátil státu ty prachy za krabičku s blikací LED?
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

J Lhava

Quote from: Ati on 26.04.2015, 20:28
... Dostatočná vzdialenosť sa nemusí dodržať pri stavbách s kovovým alebo elektricky vzájomne pripojeným oceľovým armovaním. ...

Jo, to je zaklínadlo, který se opakuje snad v každým projektu aktivu ...

Aleš Dobrovolný

Quote from: Josef Kadleček on 26.04.2015, 21:24
http://www.gewo.info/tesla/tesla_menu.htm ;  A všimněte, nedávám emotikonku; neříkám tak ani tak, ale na má slova dojde  ;)

Pěkné čtení, se slzou v oku jsem si vzpomenul, jak jsem, jako dítě,  hltal "Zápas s nebem" od J.M.Trosky... . Paprsky smrti a tak.

Bohužel, odpověď na to, co to je, nebo alespoň jak funguje "vysoce pulsující zařízení obsahující elektronickou část" mě to nějak stále nedává.
Na twitter.com jako alesd, na G+ https://plus.google.com/113064284193761258953/posts -  můžete mě sledovat... . Elektronická  vizitka - hcard.ivancice.net

František Šohajda

Neznám stav dnes, ale před 15 roky předváděli tyto "bambule" vždy naši spoluobčané  afrického původu ?   Místních jsem tam moc neviděl?
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Milan Illek

Quote from: Ati on 26.04.2015, 20:28
Merný odpor pôdy uvažovaný pri výpočte zemného odporu zemniča je 100 Ohm.

Když školení - tak ohmmetrů.  ::)