• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

15.01.2026, 15:44

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak zapojit vypínač k bodovkám na tři kabely?

Started by Jan Součekkk, 02.05.2015, 21:11

previous topic - next topic

Jan Součekkk

02.05.2015, 21:11 Last Edit: 03.05.2015, 09:20 by Miroslav Minařík

Do nového bytového jádra natáhl elektrikář kabely, které jsem si už měl zapojit na vypínače a zásuvky sám.
Bude tam klasický vypínač Tango na bodovky, tlačítko na ventilátor a zásuvka v trojrámečku.
Všechno mám zapojené, ale na vypínač k bodovkám mám v krabici tři kabely (devět drátů vodičů), z toho je jeden "živý" (tedy fázový), další "odvod" k bodovkám a ten třetí nevím na co je.
Jak to mám zapojit, aby to svítilo?

PetrBaned

Když si odpustím dotaz proč to elektrikář nedodělal (stejně ten dotaz tu padne) tak informací je velice málo a na dálku v podstatě neřešitelné.
  Ale pokud si jste jistý že k bodovkám vede jen ten jeden kabel tak prostě pod vypínačem spojte přes wago svorky modrý a zelenožlutý z toho přívodního kabelu s modrým a zž s kabelem co vede k bodovkám a ten hnědý zapojte přes vypínač.
Ten zbývající kabel nezapojujte. Buď je to "komunikační" kabel k ventilátoru a nebo vám prostě nebude něco fungovat. Ale myslím že ten elektrikář by vám to sdělil po telefonu lépe než kdokoliv tady.

Pavel Horský

Děláte si tady z nás srandu?
Pokud hledáte okénko pro kutily, jste pak na špatném portálu.
A pozdravujte toho údajného elektrikáře.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Miroslav Minařík

Quote from: Pavel Horský on 03.05.2015, 09:44
Pokud hledáte okénko pro kutily, jste pak na špatném portálu.

Souhlasím. Práce na elektrickém zařízení bez patřičné kvalifikace je porušováním zákona.
A navíc, na tomto portálu je napsáno vše. Tedy i zapojení, které potřebujete. Pokud nejste schopen ho nalézt, pochopit a využít, pak je nejlepší radou opravdu zavolat si kvalifikovanou osobu.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Miroslav Minařík

Quote from: Jan Součekkk on 02.05.2015, 21:11
Do nového bytového jádra natáhl elektrikář kabely, které jsem si už měl zapojit na vypínače a zásuvky sám.

Toto se zde nemělo objevit. Žádný skutečný elektrikář nedělá polovičatou práci. Zvláště pak pokud jde o práci na VTZ nenechává na spotřebiteli. Ve skutečnosti zapojení pro zkušeného elektrikáře je již z celkové práce rutinní záležitost a na ceně za dílo je to minoritní. Proto podobné příběhy spotřebitelů se uživateli fóra vyhodnocují negativně.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!