• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

15.01.2026, 15:44

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je možné napojit na jednu tlumivku paralelně 2 sodíkové výbojky?

Started by dudák, 11.05.2015, 18:10

previous topic - next topic

dudák

Mám tlumivku pro výbojku 250W, která má uvedena na štítku 250W/3A. Je tedy možné zapojit k tlumivce paralelně 2 startéry a na ně 2x250W výbojky, do kterých by mělo dohromady téct dohromady 2,17A? Dočetl jsem se totiž, že tlumivka omezuje proud proudící do výbojky, tak nevím, zda poteče při paralelním zapojení výbojek do obou dostatečná proud.

V případě že ano, je potřeba také zdvojnásobit hodnotu kompenzačních kondenzátorů? Pro výbojku 250W se standardně uvádí 32μF, takže bych ji zvýšil na 64μF.

Jiří Schwarz

V praxi s eběžně nevyskytují 2 výbojky (platí i pro zářivky), které by měly úplně stejné parametry, pokud je mají dostatečně podobně, tak po nějakém čase provozu už to bude jinak.
Při paralelním řazení máte malou šanci, že budou obě startovat, že se obě rozsvítí.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Zdenek Hejčl

Z 250W tlumivky napájet dvě výbojky 250W? Takže celkem 500W? Na to snad ještě nikdo nepřišel....  (wall)
Možná tak 2 x 125W za určitých podmínek.....
Nebo jste borec, který dokáže z auta vyždímat dvojnásobný výkon, než je dimenzovaný výrobcem a na jak dlouho?  :D
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

dudák

Tak pokud je na tlumivce uvedený údaj 3A, nemělo by to náhodou znamenat, že mohu tlumivku zatížit těmi 3A - čili 2 výbojky?

Problém v rozdílných vlastnostech výbojek mi přišel zásadní jen při použití jednoho startéru.

František Janeček

Quote from: dudák on 12.05.2015, 05:31
Tak pokud je na tlumivce uvedený údaj 3A, nemělo by to náhodou znamenat, že mohu tlumivku zatížit těmi 3A - čili 2 výbojky?

Problém v rozdílných vlastnostech výbojek mi přišel zásadní jen při použití jednoho startéru.

Jak už zmínil kolega Schwarz, s velkou prvděpodobností vám nepůjdou obě najednou, protože ta, která naskočí první, sníží napětí za tlumivkou a druhá i když má svůj zapalovač s největší pravděpodobností s tím napětím už nenastartuje.Zkuste, uvidíte. :)