• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

15.01.2026, 04:10

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je možné propojit 2 led pásky 5,5m kabelem?

Started by thex009, 09.07.2015, 20:46

previous topic - next topic

thex009

09.07.2015, 20:46 Last Edit: 09.07.2015, 22:17 by Miroslav Minařík
Je možné propojit cca 2,2 m led pásek 14,4W/m, 12V napájený zdrojem 12V, 7A s druhým cca 1,5 m led páskem, který by byl vzdálený 5,5m? Bylo by možné např. pásky propojit 5,5m 1,5kou?

Jaroslav Hasala

Asi by bylo výhodnější napojit každý pásek samostatným přívodem a tyto přívody spojit až u zdroje.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Radek Červený

Vzhledem ke konstrukci pásků je připojení průřezem 1,5mm2 nesmysl.
Výrobce sice udává proudovou zatížitelnost pásku kolem 5 metrů, ale ve vašem případě bych šel cestou, kterou popsal Jarda Hasala, čili paprskovitě připojit tyto dva pásky do jednoho napájecího bodu. Připojit lycnou o průřezu 0,75 - 1,0 mm2.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

thex009

O tomto řešení jsem uvažoval. S prvním páskem není problém. Přívodní kabel by byl ke zdroji cca 1m, ale druhý je od zdroje cca 8m, což se mi při 12V nezdá.

Lukáš Rotrekl

Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Miroslav Revús

Z vlastnej skúsenosti:

Pri zapojovaní štyroch kusov RGB LED 5m pásov s príkonom 4,7W/m som si chcel ušetriť prácu a zapojil som dva za sebou - boli ukončené konektormi a krásne za dali reťaziť. Zdroj mal výkon cca 60W. Mali byť iba dekoračné, nie osvetľovacie.
Po zapojení sa mi nepáčilo farebné podanie svetla a tak som druhý pás odpojil a meral som  napätie na začiatku a na konci toho prvého. Va začiatku bolo cca 12,5V a na konci cca 8,5V.

Tak som to musel zapojiť rovnako, ako navrhujú kolegovia - hviezdicovo. Potom bolo farebné podanie správne.

thex009

Quote from: Lukáš Rotrekl on 10.07.2015, 13:29
A přes ten pásek to bude míň?

Méně to nebude, proto se ptám, jak to udělat, aby to dobře fungovalo (pokud možno stejný svit).

Jsou asi 3 možnosti, které mě napadli.

1) 1m přívod, 2,2m pásek, 5,5m propoj. kabel a 1,5 pásek - nezdá se mi to, nejsem si jistý, kolik V bude na druhém pásku, tím dlouhým propojením
2) hvězdicové propojení, jak píšete - první pásek bude ok, druhý skoro s 9m přívodním kabelem se mi též nezdá (nevím jaký úbytek může být na 9m 0,75 kabelu)
3) každý pásek napájet vlastním zdrojem - asi nejlepší řešení, jen se mi moc nechce investovat čas, peníze, práci (zasekání nové zásuvky)

Takže jsem se tu chtěl optat, jestli některé z prvních 2 řešení je schůdné a jen mám zbytečně blbý pocit.

Radek Červený

Quote from: thex009 on 10.07.2015, 14:02

2) hvězdicové propojení, jak píšete - první pásek bude ok, druhý skoro s 9m přívodním kabelem se mi též nezdá (nevím jaký úbytek může být na 9m 0,75 kabelu)

Tato možnost je, řekl bych, ta správná. Kabel 0,75 - 1,0 mm2 nemusíte použít v celé délce, psal jsem to jen jako připojovací, protože 1,5 připojovat na pásek je už opruz a ve finále ji stejně z pásku vyrvete při manipulaci.
Pak zbývá poslední vychytávka, propojení provést CYKYnou 1,5 a u pásků udělat přechod na 0,75 v krabici. Běžné provedení u větších instalací a je to na jistotu.
Ty 2,2 metry pásku vám nebudou brát více jak 3A, myslím že v případě vodiče 1,0 mm2 by to mělo být ještě v poklidu na nějakých 5 metrech ;-)
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Libor Novotný

Osobně bych to udělal taky jako Radek. Na připojení klidně použít něco jako http://www.t-led.cz/kabel-3x075-kulaty nebo na malý úseky i http://www.t-led.cz/kabel-cerny.

Patrik Mlynar

Presne ako pisu ostatni, na konci 5 m pasu je o dost mensie napatie ako na zaciatku, moja skusenost je 10V versus 12V. Aj tych 5 metrov by bolo dobre rozdelit na dve casti a kazdu napajat zvlast, pripadne z oboch koncov.

Ubytky vam vyrata napriklad aplikacia "elektro Droid" na smartfone, urcite sa najdu aj online kalkulacky. Staci zadat prierez, dlzku, material, uvedomit si, ze dlzka je dvojnasobna (dvojlinka=  tam a naspat) a uz len zvazit, aky ubytok je prijatelny.
Miestny elektrotaliban zacne citovat svate normy  ....