• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Čím očistit maltou zanesené díry pro šroubky v elektroinstalačních krabicích?

Started by laky00, 14.08.2015, 00:11

previous topic - next topic

laky00

Chystám se na montáž přístrojů do elektroinstalačních krabic, ale dost jich má zanesené díry lepidlem a štukem.
Máte nějaký tip jak to vyčistit, aby tam pak šli dobře našroubovat vruty pro přichycení přístrojů vypínačů a zásuvek?

Jirka Š. Svejkovský

Před štukováním dávám do dírek krabicové vruty (jenom rukou zašroubované cca do poloviny).

Pokud se to neudělá a dírky se zanesou, lze lepidlo odstranit zašroubováním vrutu o menším průměru a vytažením kleštěmi ven.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Zdenek Hejčl

Na tohle používám akuvrtačku s vrtákem 2,4mm.  ;)
Jeden vrták obětuji....
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Václav Třetí

Já obvykle používám čalounický špendlík - velký špendlík se skleněnou hlavičkou asi 6 až 8 mm velkou a tím dírky čistím.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Jiří Schwarz

Podobně jako Zdeněk - vrtákem. Ale mám jej "utažený" v 1 dílku čokolády... Já se "ruční práce" nebojím...  ;)
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

František Janeček

Nejlépe se mi osvědčilo zamáznout dirky pro šroubky vazelinou.Po štukování při kompletaci jen oddloubnu šroubovákem takové víčko ze zaschlého štuku na dirce pro šroubek a nic nemusím vyšťourávat. :)

Milan Hudec

U krabicových šroubků jsem po špatných zkušenostech s originály zakotvil u kombinace vrutu 3mm se zápustnou hlavou a podložkou pod tuto M4, vrut je díky své geometrii schopen si s trochou omítky poradit př8mo bez předšťourávání.

Zdenek Hejčl

Ruční práce se nebojím, ale takhle obejdu místnost najednou a vyvrtám. Pak nasadím bity a už to jede...
Měl jsem původně malé sklíčidlo z vrtačky na rukojeti s vrtáčkem. Technika jde dopředu a pokud to usnadní práci je to pohoda. (dance)
Nakonec se člověk nadře i jinde, tak proč si to neusnadnit.

Juraj Rojko

MrPeter

Šroubek jde v pohodě zašroubovat i do díry zanesené štukem, ... Pokud vím, kde díra je (to by už musela bejt vrstava), tak nic neřeším.

Vítězslav Vaněk

Cožpak šroubky,ale zahozený krabice s víčky,kabel smotaný v krabici a zahozenýa jiný záludnosti od zedníků kteří honily m2. (zle)
Sláva

Jirka Š. Svejkovský

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Martin Hroudný

Zdeněk Pikhart

revize, montáže a opravy převážně v občanské výstavbě a průmyslových provozech

Vít Rotrekl

Quote from: Zdeněk Pikhart on 14.08.2015, 22:40
Nečistím a rovnou šroubuji. Nikdy jsem neměl problém.

Přesně tak, maximálně lehce odloupnu šroubovákem, a vrut už si s tím poradí.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Zdenek Hejčl

Dovoluji si oponovat: štuk se chová jako abrazivo, a co reakce štuk a šroubek při vlhkosti? Už se mi podařilo při výměně strojku, že šroubek se překroutil, v důsledku koroze. Co na to odpoví Milan Hudec?
Asi to není pravé ořechové.

Poslal: Zdeněk Pikhart    
Nečistím a rovnou šroubuji. Nikdy jsem neměl problém.
Já si to udělám podle sebe a opravy mě nezajímají...  (zle)

Zde se nebavíme o použití sádrokartonových šroubech o průměru 4 mm co instalují zedníci na uchycení strojků, to je jiná kapitola...  (zle)  (dabel)

Zdeněk Pikhart

To platilo v době, kdy se používaly železné šroubky, to jsem proťukával dírky hřebíčkem(také byly jiné krabičky).
Současné šroubky jdou vytočit vždy bez problémů i po letech.
revize, montáže a opravy převážně v občanské výstavbě a průmyslových provozech

Milan Hudec

Quote from: Zdenek Hejčl on 15.08.2015, 00:40
Dovoluji si oponovat: štuk se chová jako abrazivo, a co reakce štuk a šroubek při vlhkosti? Už se mi podařilo při výměně strojku, že šroubek se překroutil, v důsledku koroze. Co na to odpoví Milan Hudec?
zedníci na uchycení strojků, to je jiná kapitola...  (zle)  (dabel)

Asi bych to nijak nehrotil, základem je používat kvalitní šroubky a pak krabice přístrojové, tj. se třemi dirkami, při takové kombinaci můžeš měnit celý život jak divý :)
Kvalitní vrut poznáš mimo jiné dle provedení krčku pod hlavou (tam se nejčastěji ukroutí), jistě sis někdy všiml u kvalitních bitů jeho zůžení, takový je určen pro tvrdé šroubování, kdy na konci vznikají velké síly a normálně provedený by se zlomil, kdežto u takto provedeného (včetně spec. tepelného ošetření), se nadměrná síla "spotřebuje" v této zóně.