• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Lze použít přívodní kabel do bytu typu CYSY?

Started by To je ale novinka, že to nejde změnit!, 15.09.2015, 17:18

previous topic - next topic

To je ale novinka, že to nejde změnit!

15.09.2015, 17:18 Last Edit: 15.09.2015, 19:41 by Miroslav Minařík

V bytě dělám celkovou rekonstrukcí a to i včetně elektroinstalace.  
Narazil jsem na problém s přívodním kabelem od elektroměru do rozvodné skříňky s jističi v bytě. Starý hliníkový přívod se skládá pouze z dvou vodičů L a N, který je veden v husím krku o průměru cca 17mm.

Mám velké obavy s protáhnutím nového kabelu typu CYKY 3X6, jelikož průměr tohoto kabelu je kolem 13mm.
Délka od elektroměru do bytu je kolem 8m.
Je možnost použít pro lepší protahování husim krkem ohebnější kabel typu CYSY?  

Omlouvám se za moji přezdívku na tomto diskusním webu.  Bohužel již nejde změnit.

Patrik Dedík

Chceli ste napisat L + PEN v tn- c. A skor pretiahnete cyky ako cysy. Predsa pevnejsi sa lepsie tlaci, lano sa bude krutit. Ja by som ak je to mozne na koniec toho al(povodneho) kabla napojil cyky 3x6 a tahal by som al stym ze zanim pojde novy a nevidim dovod preco by to neslo.
Elektrotechnik na riadenie činnosti, alebo na riadenie prevádzky E1/A
Projektovanie E2/A
El. inštalácie domov a bytov vrátane bleskozvodov

pdedik@centrum.sk

Miroslav Minařík

Quote from: Patrik Dedík on 15.09.2015, 20:02
Chceli ste napisat L + PEN v tn- c. A skor pretiahnete cyky ako cysy. Predsa pevnejsi sa lepsie tlaci, lano sa bude krutit. Ja by som ak je to mozne na koniec toho al(povodneho) kabla napojil cyky 3x6 a tahal by som al stym ze zanim pojde novy a nevidim dovod preco by to neslo.

Zkuste prosím psát Slovenčinou jak vás to učili ve škole.

Flexibilní kabel se lépe protáhne přes více ohybů. Samozřejmě když jej taháte např. protahovacím perem, než jej tlačit. Nezapomeňte však je konce žil je nutno opatřit dutinkami. Nejste přece kutil,  abyste je jen sruloval do smotku, že?
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jan Franěk

A jste si jist tím, že je to vhodný kabel pro toto uložení    :-\  a použití?
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

František Janeček

Proč nezatáhnete jen vodiče?Bude toho méně o výplňový materiál kabelu. :)

MrPeter

No, když si představím, jak vypadá slavěnej vodič po pár letech ve zdi, tak  bych do toho rozhodně nešel (zle).

CYKY se protahuje docela v pohodě. Jde o to, jak ostré a kolik je cestou ohybů. Z jedné strany natáhnout protahovací pero, nebo UTP, navázat na CYKYnu, máznout jarem, táhnout a už to jede :D

V případě potíží bych husákem protáhnul jednotlivé vodiče (samozřejmě že né lanka!).

Lukáš Rotrekl

Proč by nemohl být laněný kabel v krku ve stěně? Je jasné, že přímo v omítce jej vápenná omítka sežere, ale v krku?

Osobně se mě taky zdá vhodnější CYKY, ale hledám co je proti CYSY....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Samostatné dvě žíly jsou vedeny už jako původní hliníkový přívod. Nebyl jsem si jist, jestli pouhé dvě žíly jsou v dnešní době normovány. Protahování kabelu CYSY bude jednodušší než kabel CYKY , jelikož cesta husího krku nevede rovně a může se stát, že husí krk může být poškozen. Na koncovky kabelu samozřejmě chci použít dutinky.

Jde mi jen o to nekupovat zbytečně CYKY riskovat, jestli projde ohnutým husím krkem a koupit rovnou CYSY.

Lukáš Rotrekl

A váš elektrikář to taky neví? Vy evidentně elektrikářem nejste.....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Miroslav Minařík

Quote from: To je ale novinka, že to nejde změnit! on 15.09.2015, 21:11
Nebyl jsem si jist, jestli pouhé dvě žíly jsou v dnešní době normovány.

Co to je za výraz?

Tady to zavání protizákonným bastlem!  (zle)
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jiří_Hrubý

Quote from: To je ale novinka, že to nejde změnit! on 15.09.2015, 21:11
Samostatné dvě žíly jsou vedeny už jako původní hliníkový přívod. Nebyl jsem si jist, jestli pouhé dvě žíly jsou v dnešní době normovány. Protahování kabelu CYSY bude jednodušší než kabel CYKY , jelikož cesta husího krku nevede rovně a může se stát, že husí krk může být poškozen. Na koncovky kabelu samozřejmě chci použít dutinky.

Jde mi jen o to nekupovat zbytečně CYKY riskovat, jestli projde ohnutým husím krkem a koupit rovnou CYSY.

Dvě žíly ano, ale průřez 10mm2 Cu. A existují ještě vodiče CYY.
A k tomu riziku, nevystavujete se mu pojímáním se s VTZ i vy?

Panové proč si myslíte, že tady píšu a ptám se? Jsem elektrikář, sice ne tak zkušený jako Vy ale žádný učený z nebe nespadl. Řekl bych, že všichni by jste mi mohli dělat otce. Člověk, který provádí rekonstrukci bytu, má omezený rozpočet a snaží se ušetřit na věcech na kterých se ušetřit dá, se ptá. Platit pár tisíc za firmu, která mi vymění přívodní kabel je pro mně zbytečné vyhazování peněz....

Pavel Stránský 111

Rozholte CYKY 4X10 a nevymýšlejte blbosti. Pokud pořádně namažete půjde to. Slaněné vodiče jsou perfektní na určité věci ale ne na přívod od elektroměru. Čímž ale neříkám, že cysy v krku ve zdi být nesmí! Ale jen si s tím přiděláte starosti např. připojovací podmínky čez!

Vít Rotrekl

Jen se zeptám... Lze sehnat kabel CYSY 3x6? Případně CYSY 4x10? nebo 5x6(možná5x4)?

Nebo jaký tam chcete dát kabel? 5x2,5?

Osobně jsem taky pro variantu s rozholením kabelu. A určitě bych tahal 5-ti žilově, 5x6, možná by stačilo i 5x4
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Filip Dobiáš

Proč CYSY? Nebylo by jednodušší zatáhnou jen CYA (H07V-K)?
Sám-li spravuješ - více škody naděláš; zavolej dborníka a máš po starosti

Jiří_Hrubý

Já bych se variantě rozholení kabelu vyhnul. Když už zde chceme být korektní, má snad někdo technický list výrobce k žíle kabelu CYKY, v němž je uvedena možnost jeho volného uložení v trubce? Netvrdím že to nejde, ale je to přežitek z dob, kdy izolace vodičů za něco stála, dnes se počítá i s pláštěm a průměry a mechanická odolnost izolace jednotlivých vodičů v kabelu není nic moc. Stačí změřit sílu. Proto když už tak je i levnějsí koupit CY vodič k tomuto určený.

Pavel Horský

Quote from: To je ale novinka, že to nejde změnit! on 15.09.2015, 17:18

problém s přívodním kabelem od elektroměru do rozvodné skříňky s jističi v bytě. 

Pozor! Pokud plánujete připojit vodiče napájecího kabelu přímo na výstupní svorky elektroměru, pak zapomeňte na použití vodiče CYA. Ten lze do elektroměru připojit jen ve vyjímečných případech viz. Připojovací podmínky nn - Distribuce ČEZ   http://www.cezdistribuce.cz/edee/content/file-other/distribuce/technicke-informace/pripoj_podminky/cezdistribuce_pripojovacipodminkynn_20150601_web2.pdf

Osobně doporučuji samostatné vodiče CY (ne z rozholeného kabelu, neboť rovněž nevěřím, že je izolace vodičů stejně kvalitní jako izolace samostatných vodičů CY)
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jaroslav Molák

Doplňuji Pavla Horského;
U E-onu rovněž připojovací podmínky jsou stejné a to z titulu opětovného namáhání svorkovaného vodiče u elektroměru.
A co se týká plného a slaněného, je rozdíl případného mechanického namáhání a z toho plynoucího užití.
Rozhodně je potřebné zakončit vodiče dutinkami a jiný probém není třeba ve Vašem případě hledat.
Samozřejmě platí:"řemeslo je řemeslo"